Vyhřívaná vesta si vybírá powerbanky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Valdano

#16 Příspěvek od Valdano »

SepiaX píše:Nabíječka ve vozíku:
Input 24V DC
Output 5V DC/2,1A
Je na té nabíječce uvedeno nějaké konkrétní označení modelu?
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

Hmmm, no, tazatel psal v úvodním příspěvku něco o USB C na originální powerbance. Pak bylo několik příspěvků na 20V/5A. Asi sem se nechal tímto strhnout...
Jaký konektor je na vestě?

EDIT: Jo, aha, asi USB A...
Valdano

#18 Příspěvek od Valdano »

SepiaX píše:Jsem vozíčkář a před časem jsem koupil vyhřívanou vestu abych přežil zimu. S vestou mám však problém v tom že je vybíravá na powerbanky kterou ano a kterou ne. Letos jsem do vozíku instaloval nové baterie lifepo4 které mají mnohonásobně vyšší vydrž a tak jsem si myslel že bych mohl tuto vestu připojit přímo k vozíčku který má Integrovanou USB nabíječku, ale bohužel tentýž příběh, vesta se nezapne...

Technický popis Vesty W-TEC HEATstem:

napájení: libovolná powerbanka s USB Type A výstupem, 5V/2-2,1A (není součástí balení)

Nabíječka ve vozíku:
Input 24V DC
Output 5V DC/2,1A
Za obchodní značkou W-TEC je česká firma a dotazy k jejím výrobkům lze směrovat přes eshop insportline.cz. Informace uvedené u zmíněné vesty W-TEC HEATstem budou zřejmě neúplné. Bohužel ani v návodu k vestě nejsou informace lepší. Doporučuji proto napsat dotaz emailem na adresu obchod.praha5@insportline.cz, popsat jim skutečnost, že se vesta po připojení k výstupnímu USB A portu zmíněné nabíječky k vozíku ani nezapne zatímco jiná zařízení s tou nabíječkou bez problému fungují. Podobně má vesta problém i s některými powerbankami což znamená, že mají v popisu nepravdivou informaci.

Zeptejte se jich zda ta vesta podporuje nějakou konkrétní verzi nabíjecího komunikačního protokolu ať už PD tj. Power Delivery nebo QC tj. Quick Charge.

Zřejmě tedy nelze použít k té vestě libovolnou powerbanku, ale buď takovou, která podporuje určitý komunikační nabíjecí protokol PD nebo QC a nebo naopak takovou, která poskytuje na USB A výstupu napájení s možností odběru proudu 2A i bez jakékoli komunikace, ale bez této informace je to nejasné a můžete tak mít podezření na to, že se jedná o nějakou případnou vadu té vesty.
matahari

#19 Příspěvek od matahari »

K té vestě prodávají powerbanku PowerTen II 10000 mAh https://www.insportline.cz/67540/powerb ... -10000-mah , která žádné QC nebo PD neumí, tak proč by QC nebo PD měla umět vesta, když to nikde uvedeno není.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Mnohe power banky maju jednoducho spojene piny DATA+ a DATA-. Nezapojene nikam.
SepiaX

#21 Příspěvek od SepiaX »

matahari píše:To musí fungovat, ten vozíček má na výstupu stejné parametry jako zmíněná powerbanka. Jedině že by ten proud nedal, ale to by se muselo změřit 2A odběrem.
Vestu jsi asi k vozíčku připojoval nějakým prodloužením a to by mohlo mít slabé průřezy vodičů nebo je příliš dlouhé. Zkoušel jsi zkušebně a nakrátko připojit vestu rovnou k vozíčku?
Ano to jsem zkoušel.
matahari

#22 Příspěvek od matahari »

Tak tím víc to nemá logiku.
Možná jak píše rnbw o spojených datových pinech, ale mám tu 3 powerbanky a ani jedna ty piny spojené nemá, ale to by se dalo zjistit u té powerbanky dodané k vestě. Nebo jak už jsem zmínil, ten vozíček ten proud nedá, ale taky by se to muselo ověřit v zátěži.
SepiaX

#23 Příspěvek od SepiaX »

Myslím že ta nabíječka dává 2a protože mohu přes aplikaci sledovat spotřebu přímo na baterkách a když připojím k této nabíječce mobil tak má něco lehce přes 2 A spotřebu
Valdano

#24 Příspěvek od Valdano »

To, že jste uvedl u nabíječky k vozíku stejné výstupní napětí a proudové zatížení jako má vesta ještě neznamená, že ta nabíječka ve vozíku funguje bez požadavku na komunikaci ať už PD nebo QC, a to je zřejmě ten primární problém.

Powerbanka PowerTen II 10000 mAh, která se prodává k vestě W-TEC HEATstem nepodporuje žádnou komunikaci PD ani QC. Z toho lze odhadnout, že ani samotná vesta žádnou komunikaci nepodporuje.

Problém je tedy zřejmě v tom, že nabíječka ve vozíku zřejmě vyžaduje komunikaci, a proto s mobilem funguje (mobily běžně komunikaci PD i QC podporují), ale s vestou nikoli, protože vesta nedokáže nabíječce ve vozíku po komunikaci sdělit svůj požadavek na odběr proudu a bez toho prostě ta nabíječka ve vozíku nepustí na výstup 2A.

Podívejte se na tu nabíječku co je ve vozíku zda někde na ní je nějaké označení modelu té nabíječky a když tak ho sem pak napište. Podle toho by se dal možná dohledat podrobnější popis k té nabíječce ve vozíku.
matahari

#25 Příspěvek od matahari »

Zas tak chytré to nebude, když tohle stojí na AE 4 dolary a propojené to je dvěma vodiči.
Přílohy
vyhrivani.jpg
vyhrivani.jpg
Valdano

#26 Příspěvek od Valdano »

Z toho, že nějaké zařízení pro vyhřívání z Alíka žádnou komunikaci při napájení vůči USB zdroji nepodporuje nemůžete v žádném případě usuzovat to, že se stejně bude chovat i nějaká specifická nabíječka použitá v konkrétním vozíku pro postižené.

Ta nabíječka co je ve vozíku pro postižené není primárně určena k té vestě, kterou si tazatel koupil a ani k napájení toho zařízení pro vyhřívání z Alíka, ale spíš k nabíjení různých chytrých zařízení jako je např. mobil a mobily běžně komunikaci (ať už PD nebo QC) pro účely nabíjení při připojení k USB zdroji podporují.

Nabíječka v tom vozíku pro postižené prostě může vyžadovat komunikaci a pokud ji vyžaduje tak to je zřejmě také ten primární problém, protože ta vesta žádnou komunikaci nepodporuje, ale bez ní prostě ta nabíječka ve vozíku pro postižené na svůj výstup nedá 2A. Takže stejně tak jako ta nabíječka ve vozíku pro postižené nefunguje s tou vestou by zřejmě nefungovala ani s tím zařízením pro vyhřívání z Alíka.

Mám osobní zkušenost s různými USB zdroji i nabíječkami a mám ověřeno i to, že ty USB zdroje a nabíječky, které komunikaci vyžadují prostě na svůj výstup bez komunikace neposkytnou proud jako je např. zmíněný požadavek na 2A.
matahari

#27 Příspěvek od matahari »

Mám 120W nabíječku, která umí 20V/6A a 5V dává vždy a bez komunikace. Víc k tomu tvému zacyklovanému QC a PD nemá smysl psát.
Přílohy
xiaomi-nab.jpg
xiaomi-nab.jpg
Valdano

#28 Příspěvek od Valdano »

matahari píše:Mám 120W nabíječku, která umí 20V/6A a 5V dává vždy a bez komunikace.
Mám vyzkoušeno, že různé USB zdroje a nabíječky sice dávají 5V bez komunikace, ale ne 2A (tj. ty dávají obvykle jen s komunikací). Bez komunikace poskytují obvykle jen malý proud právě k tomu, aby si zařízení napájené z USB portu nižším proudem mohlo po komunikaci sjednat buď vyšší proud při 5V nebo i vyšší napětí. Samozřejmě, že záleží na konkrétní USB nabíječce nebo zdroji, ale z toho jak se chová jedna rozhodně nelze usuzovat to, že se budou chovat naprosto stejně i všechny ostatní.

Nabíječka v tom vozíku vadná není, protože s mobilem jak zde již psal tazatele funguje, ale s tou vestou nikoli zřejmě proto, že bez komunikace dává ta nabíječka 5V, ale příliš malý proud k tomu, aby vesta fungovala a jelikož vesta nepodporuje komunikaci tak ten vyšší požadovaný proud prostě z nabíječky nezíská.

Stručně řečeno dokud zde tazatel neuvede model té nabíječky, která je v tom vozíku pro postižené a nedohledají se k ní podrobnější informace o tom co vyžaduje k tomu, aby poskytovala pro napájení proudem 2A tak nemá smysl se dál o tom dohadovat, protože to tazateli stejně v ničem nepomůže.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 19 říj 2024, 16:45, celkem upraveno 1 x.
matahari

#29 Příspěvek od matahari »

To je furt dokola, 120W zdroj napájející RPi5 pouze 5V.
Přílohy
xia-nab-rpi.jpg
xia-nab-rpi.jpg
Valdano

#30 Příspěvek od Valdano »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Jste si jist tím, že RPi5 si nevyjednává po komunikaci přes USB se zdroje vyšší proud než odpovídá standardu pro USB? Navíc i kdyby RPi5 s USB zdrojem nekomunikovalo tak pořád nechápete to, že konkrétní nabíječka, která je v tom vozíku se nemusí chovat stejně jako ta vaše a může tedy bez komunikace poskytovat 5V, ale mnohem menší proud než ta vaše (třeba jen 100mA, max. je bez komunikace do 500mA i když umí nabíječka nebo USB zdroj víc, ale jen když je to vyjednáno po komunikaci) a dokud není vyšší proud vyjednán po komunikaci, tak prostě víc dávat nemusí a pro tu vestu, která komunikaci nepodporuje to prostě nestačí. Dle standardu na USB A je proud do 500mA a pokud nabíječka nebo zdroj standard dodržuje neměla by bez komunikace poskytnout proud nad tuto hodnotu.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 19 říj 2024, 16:58, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“