Ako mierne uvoľneniť tuhé znitovanie nožníc?

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
adakar

Ako mierne uvoľneniť tuhé znitovanie nožníc?

#1 Příspěvek od adakar »

To som si včera pomohol. Dal som sa reparovať po dlhšej službe záhradné nožnice -nastrihali sa, zaslúžia si už. Pobrúsiť, priklepnúť mierne uvoľnenenie: klasika v byte: ťažké kladivo medzi kolená a druhým zvrchu poklepávať -až do stavu ok. Nechcel som neskoro večer rušiť susedov (minule na inom kuse bol nit dosť tvrdohlavý), prvý "oťukávací" klep nepomohol, a ten druhý dosť dôraznejší bol fatálny: nožnice sú tuhé..

Skúsil som to vykývať -nechcú ani počuť -asi by som ich skôr celé zdeformoval.. Tak ma napadlo -principiálne: myslíte že by nepomohlo položiť jednou stranou nožnice/hlavičku nitu na trubku väčšieho priemeru než je tá hlavička a z opačnej strany (tam je plôška menšieho priemeru, zrejme odtiaľ bol nit rozklepávaný) presne do stredu klepnúť napríklad 2 či 3mm zalomeným vrtákom/gulatinkou, a tým akoby povysunúť trocha ten nit a tak roztvoriť to zovretie? (nenitujem, skúsenosti nemám)
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Skusil si do nich kvapnut trochu oleja?
adakar

#3 Příspěvek od adakar »

To som si nechal v zálohe -až budú voľnejšie -myslím či by k veci teraz nepomohlo skôr (zo)dranie ako šmýkanie -je to dosť tuhé..
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Když to před tím chodilo je blbost ten nýt uvolňovat, pak by to jen žvýkalo.
Je tam bordel, který musíš něčím rozpustit, Pořádně to nastříkej, i opakovaně, WD40 a až to bude chodit volně tak namazat olejem.
Jinak, zahradní nůžky za 10éček je šmejd, zahodil bych je a koupil něco kvalitnějšího.
adakar

#5 Příspěvek od adakar »

Tu mi kedysi odporučený Archman je za tú cenu ozaj na míle od lacnejších tuctoviek.. Nožnice vždy očistené sú stále ako nové -bordel tam nie je: len klepol som na ne až príliš -ovládať ich teraz tak dvomi rukami..

Tá hlavička nitu na obrázku má 9,5 mm, z opačnej strany 6,5mm. Ak by to klepnutie po "vrtáku" malo byť účinné, ak vôbec, mal by byť zrejme priemeru drnu nitu, možno o chlp tenší -dá sa tipnúť priemer tela takého nitu?

Počítam aj s tým, že sa to nepodarí, a pôjdem po nové..
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Přetažený nýt uvedeným postupem uvolníš, i bez vedení úderu nějakým dříkem. Když to zespodu podložíš kolem hlavy nýtu trubkou a shora klepneš do nýtu, budeš vlastně nýtovat obráceně, pěchovat se bude hlavička, dřík se prodlouží. Nejdříve to namaž a vyzkoušej, tím nic nezkazíš.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
tomasjedno

#7 Příspěvek od tomasjedno »

Normálně bych na svěrák/kovadlinu položil matku (veikost takovou, aby jí ta větší hlava nýtu prošla), na to nůžky a klepnout do nýtu na té rozklepávané straně. Rovně, pomoct si k tomu třeba kovovým dříkem neuškodí (jeho průměr bych neřešil).

P.S. Zaky byl rychlejší. A taky bych to nejdřív namazal.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

Jo, to jsem přehlédl, žes to utáhnul kladivem. Stalo se mi to taky a vždy jsem je rozchodil tak, že jsem sevřel mezi čelisti (rovnoběžně s nimi) tenký plech. Po pár zavření se nýtek trochu natáhl a šly opět lehce.
adakar

#9 Příspěvek od adakar »

Že ma to nenapadlo, to "opačné nitovanie".. Ale v princípe som na to šiel podobne aj s tým "potlačením drieku" -tak som rád potvrdeniu -že je na to riešenie -zajtra skúsim. Na to "vstrihnutie" plechu medzi čeluste som myslel, resp. mňa napadol lámací nožík, ten je fajno tenký -len to by sa zrejme práve u tohto prejavila tá lacinka: a tie čeluste by som zohol -čo by bol koniec.. Oni totiž na obrázku nevyzerajú, ale sú mierne oblúkové (super na vystrihovačky prebierky či oberačky), a materiál sa vie ohnúť poklepom -druhé také mi z ca 4m padli na betón rovno na zobák -dával som ich dokopy pol dňa -idú ako krajčírske, lepšie ako nové -vyhnutie pri nite by som ale asi bez odvŕtania neporiešil..
workhard
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od workhard »

Kápni tam olej a kvrdlej s nima chvíli, ono to povolí.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
adakar

#11 Příspěvek od adakar »

Hovorí sa že nožnice majú pri vybratej strune ísť do polovice "voľným pádom", potom majú začať jemne privierať -čo je to správne nastavenie -potom už len vložiť pružinu -teraz idú tak dvomi rukami -to olej nerozchodí..
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Tohle už se stalo každému z nás.
několikrát jsem to řešil trafoplechem nebo planžetou. Sevřít mezi čelisti a kvedlat s nimi.
Zaujal mě ale popis těch nožnic na odkazu. "dĺžka 190cm". To je spíš na sklizeň kukuřice než na hrozno.
Spíš mě tedy překvapuje, že to je nýtované. Většinou se používá šroub s jemným závitem.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
keemo

#13 Příspěvek od keemo »

190cm, 110gr... To je z uhlíku? 😂
jogi24

#14 Příspěvek od jogi24 »

Najlepsia rada, ohlas suseda, na druhu rucku tych noznic. Nieco postrihate, nieco popijete... :D
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Matička to vždy vyřeší . Můžeš si to dát i vícekrát . :lol:
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“