potíž se závitořeznou hlavou JOPO

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

potíž se závitořeznou hlavou JOPO

#1 Příspěvek od Nakadah »

Dostal sem od kolegy závitořeznou hlavu JOPO2-N. Jak se s tím pracuje vím, ale vůbec mi nesedí značky na prstenci proti rysce, aby nože řezaly správný průměr. Nože a hlava jsou sčíslované k sobě, ty co tam jsou tak jsou pro závit 1"-1 1/4". Nože mám vložené do slotů podle čísel na odlitku, prstenec sem nasadil v poloze ať sedí A proti rysce a zároveň čísla na čísla nožů stejná.

No když nastavím rysku závitu proti rysce na patce tak je ten závit větší než má být. Sedí to leda když se ryska na prstenci kryje s hranou patky. Už nevím jak to složit a návod nemám. Prosím o radu jestli to nedělám špatně. díky

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ta trubka je palcovka..
petrfilipi

#2 Příspěvek od petrfilipi »

Já mám tedy jen hlavy Jopal 1 a 2, ale podle mě to máš složené dobře. Jsi si jistý, že ta trubka má průměr 1" (= 33,7 mm)? Ty nože jsou opravdu 1"- 5/4"? Není ta značka pro 1" nějaká jiná než ty ostatní? Aha, tak podle ostatních fotek na webu je značka 1" na svém místě.
A nemůže být ta sešikmená podložka A na druhé straně, tím pádem by to bylo celé jinak?
dred

#3 Příspěvek od dred »

Rovnakú závitoreznú hlavu mám a tiež na nej nesedia rysky...
Je to dané pomerne "hrubým" nastavovaním, opotrebením vodiacich výstupkov na kotúči a stavom nožov (či už boli brúsené a hlavne AKO).... Treba si zapamätať, koľko za čiarku treba posunúť kotúč, aby bol závit akurát :wink:

Zložené to máš dobre, ale všimni si napr. túto plochu, čo ide k rezu... - už je značne "vymačkaná! " ..veď je tam "obrovský tlak! "- a každá čo i len stotina rozdielu už potrebuje korekciu posunu kotúča... to netreba riešiť... "G" závit nie až tak náročný na presnosť...s konopím a fermežou sa hryzne vždy podľa potreby a kvalitne...
Přílohy
obrázok_2024-10-20_135547145.png
obrázok_2024-10-20_135547145.png
dred

#4 Příspěvek od dred »

Ešte dodám... nevieš aký silák kedy s tou hlavou robil... rezať závit na jeden krát od 1" hore je drina aj pre sústruh s jedným nožom a trieskou pár možno desatín... a tu máš sústavu nožov, ktoré pri konci potrebujú iné ňutno-metre ..to aj "pioniera" prekotíš hoci na ňom (na predpodložke) stojíš :lol:
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Jo , je to v Humpolci a nabroušením nožů se také značení posune . Co jsem dělal u vodáků , tak musíš řezat závit ne podle rysek , ale aby byla v závitu vůle . Zkusiš fitinkou a kdyžtak přitáhneš .
Nevím drede co to plácáš . Dnešní soustavy i pro amatéry mají pevně stavěné hlavy a 5tičtvrtku řežeš najednou .
Nakadah

#6 Příspěvek od Nakadah »

Omluva, sem 🤐 co si plete znaceni prumeru trubek. Prehodil sem si svetlost za vnejsi prumer. Takze to neni 1" ta trubka ale 3/4" a proto mi to jaksi nesedi ze. Diky vsem za odpovedi.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“