Doporučíte nějaký bezdrátový prostorový termostat?

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

Doporučíte nějaký bezdrátový prostorový termostat?

#1 Příspěvek od Michal22 »

Ahoj,
potřeboval bych tip na nějaký bezdrátový prostorový termostat pro důchodce - bezdrátový musí být, protože osoba přemisťuje vysílač podle pocitu zimy (dnes je tam bezdrat na 433MHz), takže to je jedna podmínka. Druhá je jednoduchost obsluhy.
Není potřeba přístup přes web (spíš by byl až nežádoucí).
Od kotle jde licna 3x1mm2, takže výstupní relé musí umět 250VAC.
Víc kritérií asi není. Možná spolehlivost - stávající termostat vydržel 15 roků...
Díky za tipy
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ondra2

#2 Příspěvek od Ondra2 »

Tenhle jsem navrhoval já 😁😁😁
https://termostaty.heureka.cz/honeywell ... /#prehled/
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
cabernet

#4 Příspěvek od cabernet »

dobrman

#5 Příspěvek od dobrman »

na podzim jsem u tchýně (85) dával tenhle
pokud není potřeba programovatelný, tak bych řekl, že je to fajn....
vasekpetr1

#6 Příspěvek od vasekpetr1 »

Mám pro plynový kotel tohoto Saluse, v kuchyni vysílač, přijímač přes dvě stěny v kotelně (asi 10 metrů) a funguje bez problémů. Lehké nastavení s rozsahem po dvou desetinách stupně. Možnost volby tří vlastních programů.
MATYCH

#7 Příspěvek od MATYCH »

Mám vyzkoušený,2x zeď 40cm,cca 15m,absolutně jednoduchý,blbuvzdorný,s teploměry,
https://www.elventil.cz/general-life-ht ... -termostat
pro milovníky tlačítek jsou i s nimi
https://www.elventil.cz/general-life-ht ... -termostat
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

A jaký byste doporučili bezdrátový ale programovatelný termostat. Uvítal bych nějaké praktické zkušenosti.
Zatím mám v úzším výběru tyto dva:
https://www.smartelektro.cz/bezdratove- ... ce93340f42

https://www.az4.shop/bezdratovy-termost ... nim-p3159/
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Mám od léta Elektrobock BT52 s OT. V rámci výměny kotle za nový. Je vzhledově shodný s tím tvým a má stejné ovládací prvky.
On funguje dobře, ale v žádném případě bych jeho ovládání nenazval intuitivním a uživatelsky příjemným. Než jsem trošku pochopil logiku ovládání a nastavování nebo nedejbože programování (to už vůbec nezkouším)...tak už jsem ji zase zapomněl.

Ani s návodem v ruce nemáš vyhráno a bez návodu ani nápad.
Ale bude to moje chyba, že mi symboly na panelu nedávají moc smysl. Ovládací prvky mají víc funkcí podle počtu stisků a mám pocit, že to funguje náhodně. Enter nebo Esc mi připadají jako zcela rozdílné funkce.

Dříve jednoduchá činnost (na starém termostatu) jako rychlé dočasné zvednutí nastavené teploty nebo vypnutí ohřevu při větrání - to zatím ani nezkouším. Bojím se, až v zimě rozšteluju nějaké konstanty, tak umrzneme :)

Nečekej, že běžný rodinný příslušník bez zaškolení bude umět změnit teplotu.

Opakuji: Je to jen subjektivní zkušenost. Zatím jsem neměl potřebu nic měnit. V jedné silné chvíli jsem nastavil požadovanou teplotu a nesahám na to. Až budu potřebovat změnu, znovu se vrhnu do studia návodu.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

vasekpetr1 píše:Mám pro plynový kotel tohoto Saluse,
Jestli to je jen překabátěný Euro 091, jako že nejspíš jo, tak jsem viděl od jeho kontaktů polarizovanýho relé v jednom baráku nad ním metrovou slzu vypálený tapety (maník ho uhasil půllitrem piva). A ve druhým případě to dopadlo hůř, tam zabrali až hasiči, blafnul od něj nějakej závěs a místnost vymalovaná na černo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sr71

#11 Příspěvek od sr71 »

PavelFF píše:Mám od léta Elektrobock BT52 s OT. Je vzhledově shodný s tím tvým a má stejné ovládací prvky.
On funguje dobře, ale v žádném případě bych jeho ovládání nenazval intuitivním a uživatelsky příjemným. Než jsem trošku pochopil logiku ovládání a nastavování nebo nedejbože programování (to už vůbec nezkouším)...tak už jsem ji zase zapomněl.
To otočné ovládací kolečko na mě právě dělá dojem že by to intuitivní být mohlo, ale nikdy jsem neměl možnost termostat tohoto typu v praxi používat.
Ten z mého druhého odkazu (Euroster 2026), mě způsobem ovládání trochu připomíná starší Honeywell, který mám doma a který mi celkem vyhovuje, ale naživo jsem ten Euroster neviděl
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Otočné kolečko vybírá různé funkce z nabídky. Stisknutí kolečka potvrzuje výběr. Vadí mi dvojí funkce tlačítek a dlouhé nebo krátké stisknutí. Nutnost někdy mačkat tlačítko 2x.
Prostě, není to pro blbce jako jsem já. Návrhář ovládání na nás méně chápavé nemyslel. Ale zase ušetřil mikrospínače.

Je to podobné, jako některé televize, když je potřeba přeskládat automaticky naladěné kanály nebo programy. Určití výrobci to mají snadno pochopitelné hned napoprvé, jiní to mají k vzteku a i s návodem to dá zabrat.

Přečti si návod, to je jak ovládat JE Temelín.
https://www.elektrobock.cz/bezdratovy-t ... -s-ot/p240
Přílohy
BT 52.jpg
BT 52.jpg
sis2

#13 Příspěvek od sis2 »

Máme starší BPT21 od stejného výrobce a ten je pro starší lidi podstatně srozumitelnější - má přepínač režimů a řadu tlačítek, takže i bez návodu je po chvilce jasno. Kolečko a rolovací menu to výrobci zjednodušilo a někteří holt mají smůlu... Asi jako ušmudlané placky v autech místo tlačítek a přepínačů - pro hujery "spousta nových vychytávek" a pro ostatní otravné až nebezpečné "vylepšení". Taky výhodné pro výrobce...
vasekpetr1

#14 Příspěvek od vasekpetr1 »

Celeron píše: Jestli to je jen překabátěný Euro 091, jako že nejspíš jo, tak jsem viděl od jeho kontaktů polarizovanýho relé v jednom baráku nad ním metrovou slzu vypálený tapety ...
Jenže já mám Jirko v kuchyni bezdrát (tam se nemá co vypálit) a v kotelně přijímač spíná nějaký bezpotenciálový kontakt.

Tak nevím, co by se mělo vypálit...
sis2

#15 Příspěvek od sis2 »

To, o čem píše Jirka, je patrně drátem připojený termostat s elektronikou napájenou z baterky - a kvůli šetření baterky to má na výstupu polarizované relé, které spíná ovládání kotle.
U dědy to bylo takto, vedení pře tři patra, asi 20 metrů, dole na kotli na svorkách termostat bylo 230V (tehdy 220V :) ) a chodilo to bez problémů snad 20 let.
Záleží na tom, co kdo zapojí na druhé straně, jakou zátěž to polarizované relé spíná.
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“