Plastove okna s kovanim MACO - mikrovetranie

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

Plastove okna s kovanim MACO - mikrovetranie

#1 Příspěvek od rnbw »

Mam plastove okna s kovanim MACO. Na jednom vyklapacom okne sa asi nieco poskodilo a z polohy mikrovetrania (klucka v uhle 45 stupnov smerom hore) sa otvara do vyklopenej polohy. Ktory diel by mal vlastne okno drzat, aby sa nevyklopilo?
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Mně u stejného kování mikrovětrací polohu aretuje díl umístěný u nejvyššího pantu (dovolí pouze mírné "odskočení" křídla).

Zkusím dohledat nějakou dokumentaci.

Edit: tak díl by se měl jmenovat "Maco nůžky pro spárové větrání", žádnou pořádnou dokumentaci zatím nenacházím.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Mě se něco podobného stalo na bývalém bytě, když jsem překlápěl páčku ze svislé polohy do vodorovné a neměl jsem dobře přilehlý rám v horní části.
Pomohlo mi jednoduché "cvičení" - držel jsem rám okna v horní části tak, aby co nejvíc přiléhal k hlavnímu rámu a různě točil páčkou. V jednu chvíli to klaplo, zaskočilo to nazpět a okno zase fungovalo.
Prostě se tam nějaký ten posuvný díl nezaháknul tak, jak má.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Teraz to funguje, ale uz dvakrat sa mi stalo, ze som nechal mikrovetranie a ked som neskor prisiel, okno bolo vyklopene (klucka stale v 45° uhle). Vtedy to cele chodilo nejako blbo, akoby nieco niekde vyskocilo.

Pristup na kontrolu je dost blby - ani neviem, co sa tam ako pohybuje, kedze to funguje len pri zatvorenom kridle a vtedy tam nevidiet...
Asi odmontovat cele kridlo (a nerozbit ho pri tom).
Přílohy
okno_3.jpg
okno_3.jpg
okno_2.jpg
okno_2.jpg
okno_1.jpg
okno_1.jpg
MiraSt

#5 Příspěvek od MiraSt »

Jste si jistí, že to je "mikroventilace"? Vždyť to je neutrál mezi vyklopením a otevřením. A aby to chodilo lehce tak tam musí být vůle. Já mám taky takový mechanismus a o mikrovětrání se v návodě na údržbu oken nic nepíše. Takže nemůžete požadovat nějakou přesnou funkci. :wink:
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
ransom

#6 Příspěvek od ransom »

Mikroventilace je standardní funkce. Ještě jsem neviděl okno (s pohybem kolem dvou os) bez ní. Ovládací klika má proto v poloze 45° lehkou aretaci.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Já tam tu aretaci nemám. Klika jde 180° pěkně plynule.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“