SRAM M48T35 programovaní a čtení

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kozejk

SRAM M48T35 programovaní a čtení

#1 Příspěvek od kozejk »

Ahoj
Obracím se na zkušené borce. Mám na strojním zařízení SRAM M48T35 v pouzdře SOH28 s SNAPHAT baterií umístěnou na paměti. Chci se zeptat zda je možné pamět číst aniž bych ji odpájel z desky. Mám k dispozici TL866 ale nejsem si jist které piny musím propojit, když to nechci letovat ven.

Děkuji
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Má to paralelní přístup (adresa i data), takže bez extrakce (odpojení všech potřebných pinů) prakticky nelze.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
kozejk

#3 Příspěvek od kozejk »

hm sem si taj nějak myslel. Díky moc za odpověd.
Mahoney

#4 Příspěvek od Mahoney »

NVSRAM 8KB, určitě má nějaký nadřazený systém, co s tím chceš dělat/provádět/proč to potřebuješ číst?
kozejk

#5 Příspěvek od kozejk »

ta paměť je na kartě technologického zařízení. Do paměti se ukládá počet odpracovaných motohodin. Baterie se každých 5 let mění a mechanik ji vyměnil bez zálohy a všechny data jsou pryč. Mašina začíná 0 motohodinama. Myslel jsem že bych si vytáhl přes programátor program z paměti ale vzhledem k tomu že to je paraelní programovaní nechce se mi z desky letovat paměť ven.
Každopádně nějaký přístup tam být musí, protože přes diag jsem schopný nastavit čas a ten se také ukládá v této paměti. Tím ale moje zkušenosti končí.
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Ten obvod mimo jiné obsahuje CMOS RAM a je dle momentálního provozního režimu napájený z té zálohovací baterie, popř. ze zařízení, ve kterém je instalovaný.

Holt když mechanik odpojil jak provozní, tak zálohovací zdroj, tak ona CMOS RAM jaksi zapomněla úplně všechno a není naděje, že bys ten původní obsah ještě někdy dokázal přečíst...

Čili veškerá snaha o připojení k nějakému programátoru je stejně zbytečná.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Mahoney

#7 Příspěvek od Mahoney »

kozejk: Odkud jsi (kdyžtak do SZ)?

Není v ní program, jenom data. Programátor ti je k ničemu, jednak proto že je to SRAM a obsahuje provozní data stroje, a jednak proto že za účelem, který popisuješ, ji potřebuješ sledovat za běhu stroje. Nemusíš ji vytahovat ven, stačí se na ni připojit a sledovat provoz na sběrnicích... kdysi se to tak dělávalo celkem běžně, s paralelními sběrnicemi to jinak než paralelně nejde. Číst/sledovat budeš na WR signál, tj. když se do paměti zapisuje. Motohodiny bude nějaké číslo buď v BCD, nebi binárně, každopádně to bude jen několik bajtů někde v paměti (pozor na endianitu případně, a kdyby to náhodou bylo v nějakém charsetu). Jestli použiješ MCU nebo např. posuvné registry a budeš si je rychle vyčítat, nebo nějaký jiný způsob, to je jen na tobě (a konstrukci toho systému). Každopádně krátké vodiče, dodržet časy/hrany signálů apod. Je dost velká pravděpodobnost, že systém tu paměť nepoužívá celou, takže při troše štěstí těch pár čísel uvidíš a zjistíš brzy.

JirkaZ: Jeho snaha je objevit místa v paměti a zapsat si tam čísla svoje, zbytečné to není (mj. i kvůli úřadům, mám pocit že počet motohodin může figurovat v účetnictví firmy).
kozejk

#8 Příspěvek od kozejk »

no to co popisuješ už je mimo můj rozsah chápání.
lesana87

#9 Příspěvek od lesana87 »

kozejk píše:Baterie se každých 5 let mění a mechanik ji vyměnil bez zálohy a všechny data jsou pryč.
Pokud se ta data z paměti dají zálohovat (a ze zálohy obnovit), nebylo by snazší zeditovat tu zálohu (přepsat v ní ty motohodiny) a pak ji tam nahrát?
Mahoney

#10 Příspěvek od Mahoney »

"Bez zálohy" bylo myšleno bez záložní baterie/zdroje, tyto baterie se mění tak že se připojí záložní, vybitá se odpojí, napájí/připojí se nová a odpojí se záložní.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“