Tesla ARS 944 - výhybka
Moderátor: Moderátoři
Tesla ARS 944 - výhybka
sehnal jsem tyto bedny a co mě překvapilo, že nejsou zapojené tři tlumivky. Je nějaký upgrade výhybek? Vím, že to není kdovíjaké HIFI, ale mě by na poslech stačily.
Současně poslouchám repra TESLA 1PF 067 67.
Zato vidím černé ARN6604 se zalitým magnetem. Původně tam byly ARN665, v pozdních sériích mohly být modré ARN6604. Nedal bych za to ruku do ohně, ale mám za to, že černé přišly na svět až v době, kdy už se ARS944 nevyráběly. Ovšem Tesla prokazovala v tomto ohledu obrovskou vynalézavost. Montážní šrouby jsou zatřené barvou? Jsou na výškách opravdu ARV160? Někdo mohl zjistit, že je po nich sháňka.
Pokud jsou měniče v pořádku, bylo by dobré to vrátit do původního stavu. A při té příležitosti zkontrolovat/vyměnit kondenzátory.
- hajeklubos
Špulky máš, kondíky bych stejně všechny změřil, případně vyměnil za měřené. Elektrolyty bych vyhodil, nahradit svitkem. Jdou použít kondíky ze zářivek. Ani žádné bipolární elektrolyty. Nehraje to! Má to divnou basu. Kondy složit na požadovanou kapacitu. V bedně je místa dost. Přidržel bych se továrního schematu. Je také možné, že se někdo snažil dohnat rozdíl v citlivosti repráků vyhozením těch odporů. To chce vyzkoušet na ucho co ti bude vyhovovat. Ty to budeš poslouchat. Poslouchej basu, činel a housle tam je to markantní. Jestli bedna nebude mít vyrovnané průběhy na měřáku tě asi trápit nebude. Já také používám nahoře kombinaci ARV + ART. Mě to vyhovuje. VO TO DE.
Luboš
- TheLastUnicorn
Za mně: Bez měření bych tohle rekonstruoval leda tak do původního stavu a nevymýšlel.
- hajeklubos
Luboš
- TheLastUnicorn
1. 1PF06767 jsou usyčený víc, než je zdrávo
2. Od ARV160 nelze extra výraznou brilanci ani očekávat.
Můžeš zkusit upravit odporový dělič u výškové sekce, ale mám obavu že to, nač si zvyklý stejně nedosáhneš. Pohled na změřenou vyzařovací charku toho ARV160 by řekl okamžitě vše - na 10kHz je v ose díra a mimo osu vyzářený výkon dost prudce klesá již od 6kHz (ten reprák je prostě směrový). A tohle nějak zásadně nejde dohnat výhybkou. Především ne bez toho, aby impedance soustavy v určitým pásmu nepadala pod nějakou rozumnou mez.
3. U téhle soustavy je problém i v pásmu od 2 do 3,5kHz, protože mimo osu jsou tyhle frekvence v důsledku směrovosti velkého střeďáku značně utlumené a celkově pak soustava působí nahoře velmi poddekově.
Ale i přes tu určitou tupost ARV160 hodnotím tento reproduktor zvukově lépe, než ARV360x nebo ARV104, protože alespoň neleze na nervy a netahá za uši.
Bohužel Tesla neměla žádný výškový reproduktor, který by se dal slušně navázat na ARO667. Takových výškových reproduktorů je v rozumné cenové relaci poměrně málo i v rámci světové produkce.
- hajeklubos
Předpokládám, že to tvůj zesilovač zvládá.
Luboš