Malý CRT monitor s A250D a MDA1044
Moderátor: Moderátoři
- MrWifiHifi
Malý CRT monitor s A250D a MDA1044
Chcel by som sa opýtať, mám zopár čiernobielych malých CRT monitorov, no niektoré z nich síce nabehnú, no obraz sa nesynchronizuje. Aspoň jeden by som chcel skúsiť prerobiť na tieto IO, niečo na spôsob malého monitora PMD60. Otázka je, či by to bolo možné, poprípade ak by som chcel prevziať niečo z pôvodnej schémy PMD60, čo by bolo potrebné upraviť na to, aby monitor šiel aj s menšou obrazovkou? Počítam že VN určite a isto bude potrebné upraviť aj niečo okolo vychyľovacích cievok.
Doplňujúca otázka k CRT televízorom. Prečo sa VN zdroj spínal riadkovými synchronizačnými impulzami? Bola tam nejaká výhoda, poprípade čo to zabezpečovalo? Mohol byť VN zdroj aj samostatne, teda aby nemusel byť spínaný riadkovým kmitočtom?
Já jsem z obojího kuchal blok s tráfkem a nahrazoval ho pulzákem 15V/2A. Trafo totiž malinko magnetickým polem vlnilo obrazem. S pulzákem se to ani nehne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- MrWifiHifi
Moja otázka ale je, či by sa to zapojenie dalo použiť aj s menšou obrazovkou , tuším že by to mala byť 5" - 12,7cm, kdežto Merkúr a PMD60 využíva 12" - 30,48cm.
- MrWifiHifi
Zaky píše:Prostě proto, že obvody horizontálního rozkladu budily vychylovací cívky a VN trafo najednou, celé to nemuselo být dvakrát. Se znalostí problematiky bude snazší upravit obvody stávajícího monitoru na schopnost zpracovat signál z PMD, pokud to tedy takto zamýšlíš.
Čo sa týka toho VN, narážal som hlavne na to, že ktosi prerábal PMD60 tuším aby to vedelo zobraziť CGA grafiku. Tuším tam bol problém z VN, lebo synchro bolo 18kHz nie 15,625kHz a to malo za následok zmenšenie obrazu, keď si na to dobre spomínam. Ak by bolo VN osobitne, tak by s tým problém nebol, alebo nie?
- MrWifiHifi
Kdysi jsem přelaďoval jakéhosi Memorexe (původně to byl terminál nějakého síťového systému, protože měl přistavený i generátor znaků a klávesnicový a sériový port), který měl řádkový rozklad 31,5 kHz. Sice jsem sledoval, co dělají rozklady při snižování kmitočtu, a podle toho zvětšoval kondíky v rozkladech, ale někde jsem to dostal do rezonance a řada součástek rozkladů se rozložila na prvočísla. A uniklo hodně pracovního média s intenzivním zvukovým efektem. Prostě to byla šlupka.
Tak napřed zjisti volnoběžné frekvence rozkladů, jestli odpovídají tomu, co pro ně máš k dispozici na videovýstupu.
- MrWifiHifi
- MrWifiHifi
Edit: nakoniec som našiel fotky v mobile, tuším ale že mi tam ešte 2 monitory chýbajú
Odkaz na album v Google Photos
https://photos.app.goo.gl/Eh9xfJzZnU1YLHah6
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
- MrWifiHifi
Problém může být jen s tím monitorem k CNC. Některé monitory z té doby neměly samostatný řádkový rozklad, ale fungovaly jen když přišly řádkové impulzy ze vstupu. Ty ale nemají kompozitní vstup, ale Y, Hsync, V sync.