Mám to vypočítaný správně ? Generátor nekmitá
Moderátor: Moderátoři
Čím to je, že to ještě nevyhořelo, když jsem do toho pouštěl 13V ?
Provedl jsem test s LT1016, pustil proud mezi plus a mínus a GND a zastavilo se to na 16.6V. Od 16.6V se chová jako zenerka.
A mezi vstupy +IN a -IN je to jenom 1.78V, od 1.8V už teče 1mA, na 2.3V 6mA, na 4V 128mA a dál už se to jenom zvyšuje až po 0.5A.
Znamená to, že byl LT1016 přetížený a zakousnutý, myslel jsem si to blbě, že napájení komparátoru je +-7V dohromady 14V a ono je tam ještě to GND a to je jenom 7V.
Žádaný výstup trojúhelníku je +3.5V a -3.5V dohromady 7V jako to má masar a 250khz.
Zapomněl jsi namáhat přitom obvod na zrychlení a mech. rázy a přitom pronášet jisté formule.samponek píše:...Čím to je, že to ještě nevyhořelo, když jsem do toho pouštěl 13V ?...
Kromě toho - nebyl bych si jist, že po tvých "testech" je obvod v pořádku. Že "nějak" funguje neznamená, že je zdravý. Podle datašítu je diferenciální vstupní napětí +/-5V - ale není testováno. Podle vnitřního schematu jsou mezi vstupy antiparalelně dva e-b přechody ochranné a dva "pracovní" (mimo další struktury). Kdyby bylo max. napětí jen 1,8V, byla by ta ochrana k ničemu a bránilo by to funkci komparátoru.
Když provedu pokus s LM311, tak tam to začne omezovat až na 13.5V v obou polaritách mezi +IN a -IN a mají to takhle taky všechny.
Asi při zapnutému napájení to bude jinak, ale u LM311 to je 13.5V a u LT1016 jenom 1.8V
Nemůžu to zkusit, simulátor neumím ovládat a když to dělám v praxi, tak to nejde a už to několikrát vyhořelo, když do toho pajím.
Je tady moc drátů a došlo ke zkratu a zakouřilo se.
Ale výstup žije.
Proto musím oscilátor naletovat do plechové krabičky, ale když ho naletuju do plechové krabičky už potom nejde měnit komponenty.
Kolik ti to dávalo kilohertz za předpokladu že čipy ještě nebyly vyhořelý?
K tomu nepotřebuješ žádný zesilovač ani magnetické pole a pokud víš, co děláš, tak se kouřit nemá z čeho.
edit: To schema je ideové, netestoval jsem ho - to můžeš ty na svém prkénku. A když to bude chodit na tom prkénku, tak pak můžeš vymýšlet plechové krabičky.
Buď seš Marťan nebo provokatér. To já nevím.
Původně jsem navrhnul zapojení, kde jde nejprve nastavit amplitudu a pak doladit frekvenci. Omlouvám se za formu, nakreslil jsem to během pauzy na kafe.masar píše:Nevím, proč trápit a přetěžovat komparátor, když požadované výstupní napětí lze nastavit i s malým rozkmitem komparátoru.
Zapojení, pokud má stavilizované napájení LT1016, tak je idiotům odolné.
Bohužel tady vedoucí musí pořád vymýšlet blbosti. Kdyby se třeba nejprve podíval do knihy Jiří Dostál - Operační zesilovače a poňjál alespoň základní principy, tak by ušetřil spoustu času, křemíku a už by měl funkční výsledek.
Komparátor když se přetíží, tak potom už nefunguje a je to zakousnutý a asi se odšlehnou vstupy a pak to zkratuje přes sebe na 12V a odebírá to všechen proud s AD826, který se jenom zahřívá, ale přežije.
AD826 je na tom líp, přežily zatím všechny, kondenzátor 270pF je moc malý, musí být co největší aspoň 1n a odpory co nejmenší, aby tekl co největší proud a nebylo to náchylné na magnetické pole z cívky.
Je to v pasti.