Mám to vypočítaný správně ? Generátor nekmitá

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#61 Příspěvek od samponek »

Ano, mám na mysli rozdílné výstupní napětí v mínusu a plusu, proto jsem mu nasadil těch+- 6.5V, aby se rampy tolik nelišily a trojúhelník nebyl napaden, ale vedlo to ke shoření komparátorů.

HF-Tech čím to je, že se ti komparátor nepropálil ?
Mě se zakously a shořely všechny, zjistil jsem, že při 8.55V to začne a při 9V shoří.
Trojúhelník ale nikdy nebyl, proto to potom zkoušel postupně po 0.1V, ale jak to překročí 8.6V tak bum.
HF_Tech

#62 Příspěvek od HF_Tech »

Kam máš zapojenou nožičku "GND" toho LT1016?
Já jsem s tím dělal před asi 25lety, když nic jiného rychlého nebylo a nad napájením jsem taky chvíli bádal, protože v polovině příkladů v datasheetu nemá komparátor nakreslené zapojení všech napájecích nožiček.
Nicméně s +-5V to fungovalo. Vtip byl v tom, že když se nožička "GND" připojila na 0V napájení, tak byl výstup v podstatě v úrovni TTL. Když se připojila na V-, tak výstup chodil v plném rozsahu.
Druhá věc je proudové omezenéí výstupu - pokud se dá tak malý odpor na vstup integrátoru, tak začne úřadovat proudové omezení a časuje si to jak chce a pro každý směr jinak.

Jak říkám, nejdřív se to chce naučit elementární základy a pak lze něco seriózně konstruovat. S myšlením jako ženská, že dělám pořád ten samý hokus pokus a čekám jiný výsledek to prostě nefunguje.
samponek

#63 Příspěvek od samponek »

To je tím, že jsem blbě pochopil data sheet s tou nožičku GND, masar to říká správně, že to napětí se vztahuje k GND.
Ale stejně je trojúhelník zmršený a tím je to s komparátorem mnohem horší než s obyčejnou nepřesnou děličkou uvnitř CD4047, musí tam být zesilovač proudu aspoň na 100mA, aby se kondenzator správně nabíjel a vybíjel o výstup AD826.

Zpětná vazba v zesilovači dotáhne i nesymetrii například -140V a +30V , ale pochopitelně potom s nesymetrickou limitací při vybuzení v plusu.
Naposledy upravil(a) samponek dne 31 říj 2024, 08:57, celkem upraveno 1 x.
masar

#64 Příspěvek od masar »

HF_Tech píše:...Druhá věc je proudové omezenéí výstupu - pokud se dá tak malý odpor na vstup integrátoru, tak začne úřadovat proudové omezení a časuje si to jak chce a pro každý směr jinak...
Při výstupním napěťovém rozkmitu <+/-2V (viz. obr.) a vstupním odporu integrátoru 560Ω se proud pohybuje kolem +/-3mA a žádné omezení se nekoná. Jsou tu jen rozdílná saturační napětí a s těmi si lze "poradit" různě. Dvě možnosti jsem uvedl výše, ale jsou i jiné.
:wink:
Přílohy
saturace.png
saturace.png
samponek

#65 Příspěvek od samponek »

Nebude to škodit ?
Tuším, že by to znamenalo nějaký trimr a ten je nepřijatelný, protože v déčku není žádný trimr.
( klíďák se nenastavuje, protože žádný není, ani DC offset se nešteluje, protože z principu taky není a spínací kmitočet je nastavený pevným odporem) :roll:
Odpovědět

Zpět na „Teorie“