Windows update KB5044285

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
matahari

#16 Příspěvek od matahari »

Nechápu, proč si to vecpal do tohoto vlákna, ale jde jen o nepřesný odhad a chybu v hlášení zaplněného místa, nic víc https://learn.microsoft.com/en-us/windo ... or-cleanup
masar

#17 Příspěvek od masar »

Proto jsem ji nazval slovem trapná. MS ji už údajně opravil v KB5044384 (budu nyní testovat), ale způsobil tak další chyby, které se projevují stejně, jako v případě DukeNuke - odmítá se v některých případech instalovat. Zřejmě se jedná o podobný přístup MS, jako měli piráti ke slavné digitalizaci stavebního řízení.
Nabádat k instalaci 24H2 je něco jako z "louže pod okap".
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 01 lis 2024, 15:13, celkem upraveno 1 x.
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

Já tyhle aktualizace, co se nechtějí nainstalovat, vůbec neřeším. Až si to MS opraví, tak obvykle odpadnou z databátze.
matahari

#19 Příspěvek od matahari »

masar píše:MS ji už údajně opravil v KB5044384 (budu nyní testovat), ale způsobil tak další chyby, které se projevují stejně ...
Vždyť jde preview a co chceš testovat, když jsi tvrdil, že jsi zůstal na 23H2. Ona se spíš u tebe dostává na povrch senzacechtivost, že?
Preview KB5044384 nemám a po instalaci 24H2 mi žádné místo nescházelo.
Přílohy
vyc-disk.gif
(157.77 KiB) Staženo 72 x
DukeNuke

#20 Příspěvek od DukeNuke »

matahari píše:Provozovat verzi 22H2, která není od 8. října 2024 podporovaná, je nesmyls a divím se tomuto dotazu. Takto to neprovozuje ani BěžnýFrantaUživatel.
Aktualizace se u nás řídí přes wsus - psal jsem výše. A uvolňují se schválně později, protože jde především o stabilitu pracovišť. 23H2 se bude teprve nasazovat. 24H2 rok počká. Kdyby mrkvosoft uměl udělat aktualizace tak, aby nepadaly a byly stabilní, nemuseli bychom to řešit wsusem. Návrh koupit LTSC bohužel neprošel. A co jsem tak zaslechl, ani tam se 24H2 nepovedla.
Když nemáš co říct k tématu, pak netuším, proč do něj píšeš.
masar

#21 Příspěvek od masar »

matahari píše:Vždyť jde preview a co chceš testovat, když jsi tvrdil, že jsi zůstal na 23H2. Ona se spíš u tebe dostává na povrch senzacechtivost, že? ...
Po instalaci 24H2 jsem zjistil, že program Vyčistění disku zobrazuje stále 8.63GB zbytků po aktualizacích. I když to není nic fatálního, provedl jsem bitovou zálohu a vrátil se k 23H2. Dnes jsem zjistil, že je na světě KB5044384, který to měl "řešit" a tak jsem obnovil obraz 24H2, nainstaloval KB - bez problému a zkusil Vyčistění disku. Našel něco přes 440MB zbytků po aktualizacích a po vyčistění zobrazuje pro změnu 190MB. Ty už ale odstranit nedokáže. Takže se chová prakticky stejně, jen s podstatně menším údajem. Je to tedy stejná chyba, kterou "soudruzi z NDR" nezvládli.
Jinak mám pocit, jako bych tady někomu šlápl na kuří oko, tak pardon.
Přílohy
po KB5044384.png
po KB5044384.png
Valdano

#22 Příspěvek od Valdano »

Těch 190MB je na současných discích zanedbatelná hodnota. Takže bych to bral jako nepodstatný problém. Aktualizace 24H2 má jiné a horší problémy viz jejich popis. Mimo jiné se objevily problémy s nekompatibilitou určitých ovladačů např. pro některé SSD disky WD a také problémy se základní deskou Z890, které končí tzv. modrou smrtí (BSOD).
Naposledy upravil(a) Valdano dne 01 lis 2024, 22:17, celkem upraveno 1 x.
masar

#23 Příspěvek od masar »

190MB je dnes zanedbatelná hodnota. Ale pořád je to z hlediska kvality programu průšvih. Principiálně je to stejná chyba programátora, která ilustruje jeho schopnosti ji řešit. Já bych se za takovou "opravu" styděl.
xsc

#24 Příspěvek od xsc »

Co je v MS indické vedení, tak je nějaká kvalita každému jedno a uživatel dělá betatestera.
Valdano

#25 Příspěvek od Valdano »

Představa, že něco tak složitého jako je OS Windows bude někdy bez chyb je naprostá iluze. Dělají na tom celé týmy programátorů a mají rozvržené určité okruhy tj. nikdo nedělá na všem. Při sebelepší propracovanosti systému pro týmovou práci na projektu OS jako takovém logicky dochází k chybám ve vzájemné komunikací týmů a předávání některých informací. Tak se logicky zřejmě stalo i to, že jedna skupina, která měla na starosti nějaké úpravy mající vliv na výčet a zobrazení volného místa pro položku v zobrazeném dialogu prostě do výčtu pro vyčištění Windows Update zahrnula něco co tam vůbec nepatří z pohledu jiné skupiny programátorů, která má na starosti systémové utility, které se tomu čistění fyzicky věnují. Jak je vidět tak ani opakovaný pokus to opravit nebyl zcela úspěšný. Prostě v něčem opakovaně selhala komunikace mezi týmy. Nic neobvyklého.

Jak už tu bylo zmíněno, je to zřejmě jen čistě informativní chyba tj. to místo na disku v reálu nechybí a do výčtu zabraného místa pro tu položku vyčištění Windows Update je jen chybně zahrnováno něco co k té položce vůbec nepatří, a proto to ani nebylo odstraněno. Je to tedy zanedbatelné a nepodstatné.

Oproti tomu jsou dle mého názoru mnohem horší a úplně na jiném levelu ty problémy s některými ovladači, které končí po instalaci aktualizace 24H2 modrou smrtí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 01 lis 2024, 22:45, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Indicke vedenie, indicka "kvalita".

Viete, ako dopadol ten update recovery particie vo Windows 10, ktory sa pri jej defaultnej velkosti nedal nainstalovat? Po pol roku to "opravili" tak, ze sa v takom pripade ten update jednoducho nezobrazuje. Ze ostane recovery system deravy a umoznuje obist bitlocker? Nevadi...
masar

#27 Příspěvek od masar »

Valdano píše:...pro tu položku vyčištění Windows Update je jen chybně zahrnováno něco co k té položce vůbec nepatří, a proto to ani nebylo odstraněno. Je to tedy zanedbatelné a nepodstatné...
Ano, to je mi známo. Proto MS vydal KB, ve kterém opravil tuto chybu tím, že nyní do vyčištění "zahrnuje něco co k té položce vůbec nepatří, a proto to ani nebylo odstraněno...". Výborně, jen tak dál.
Na druhou stranu - tento problém je zanedbatelný proto, že nezpůsobí žádnou nefunkčnost nebo BSOD jako jiné chyby, které se ale projevují pouze ve specifických případech, náročných na testování na různých HW a mnoho uživatelů je proto "neocení". Ale takové chyby mají logicky větší "právo na existenci" než ta trapná anabáze s vyčištěním disku, která podle mne toleranci nezaslouží.
Valdano

#28 Příspěvek od Valdano »

To jaké chyby v té či jiné aktualizaci Windows mají nebo nemají být přednostně odstraněny to dle mého názoru nikdo z nás tady neovlivní. Takže ani nemá žádný smysl se o tom tady dohadovat. Chápu, že pro vás je naprosto zásadní problém to, že se Vám někde chybně zobrazuje nějaká informativní položka a šéf příslušné vývojové sekce Microsoftu by za ten šlendrián zasloužil elektrické křeslo. :twisted:
matahari

#29 Příspěvek od matahari »

DukeNuke píše:Když nemáš co říct k tématu, pak netuším, proč do něj píšeš.
K tématu jsem ti jasně napsal, že od 8.10.2024 nemáš podporovaný systém 22H2, takže pokud nevíš, co máš dělat, tak to k tomu pusť někoho jiného.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Valdano píše:...Chápu, že pro vás je naprosto zásadní problém to, že se Vám někde chybně zobrazuje nějaká informativní položka a šéf příslušné vývojové sekce Microsoftu by za ten šlendrián zasloužil elektrické křeslo. :twisted:
Buď jsem se špatně vyjádřil nebo nechápeš. Jiná možnost není.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“