Stereo dekoder TA7343AP

Jestliže poptáváte nebo hledáte osobu(y) k vyřešení nějakého problému, popř. nabízíte SERIÓZNÍ zaměstnání související s elektronikou.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
elnovy
Doporučuje se dohled statného moderátora
#16 Příspěvek od elnovy »

Jsem ti poslal soukromou zprávu..... :P :P :P
Můj e-mail: elnovy@email.cz
Povolání: Vývoj elektroniky+DPS
Zájmy: Programování C++ ,assembler
jardafiala

#17 Příspěvek od jardafiala »

Mám poslední sz (kenwood) na kterou jsem odpovídal 13.10 a vidím ji nepřečtenou? když tak mail jardafiala@atlas.cz
dvorak

#18 Příspěvek od dvorak »

Před časem jsem dostal z EB návrh na zapojení dekoderu do té trojkombinace, které přikládám. Pokud ale přepnu z VKV na rozsahy AM,
nastane asi problém - buď to nebude hrát nebo dojde navíc k poškození dekoderu. Nebo to dekoderem projde ? Takže jedna možnost je zapomenout na AM rozsahy (SV,DV,KV) nebo výstup dekoderu přibastlit na jiný stereo vstup, možná mikrofon a výstup z VKV do MPX vést samostatně, nezávisle na přepínač rozsahů.
Přílohy
Sanyo stereo.png
Sanyo stereo.png
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

Pokud stereodekodér nezachytí pilotní kmitočet 19kHz, chová se jako průchozí a na oba výstupy pošle shodnej signál se vstupním, jen oříznutej o deemfázi. Uvědom si kolik "jezefčíků vod větví" má takhle zapojenou rádiovou část - jeden šváb je sdružená AM/FM "mefka", před ní je dvojitej fóliovej rukou laděnej kondík s příslušnýma oscilujícíma směšovačema a 2 keramický filtry - jeden na 455kHz a druhej na 10,7MHz - a výstup z mf zešilovače/demodulátoru AM/FM jde bezprostředně maximálně přes 100nF vazební kondík na stereodekodér - a až za ním je sdruženej přepínač radio/tape ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

A proč by se měl poškodit? Vždyť v jeho struktuře jsou zahrnuté stejné funkce, jako v MC1310P nebo A290D. Ty se takto taky zapojují.
Jen v tvém případě spojíš kostru dekodéru s mínusem C43 a napájení vezmeš z jeho plusu, tedy z kostry zařízení.
Jestli bude třeba otočit polaritu C39, to si prověříš změřením napětí na něm.

Čili: když detekuje pilotní kmitočet 19 kHz, a zasynchronizuje vnitřní oscilátor obnovovače pomocné nosné 76 kHz, začne rozhazovat signál do dvou kanálů (a rozsvítí indikační LEDku).
Když ten pilotní tón nemá, nebo není schopný z jiného důvodu zasynchronizovat obnovovač pomocné nosné, obvykle proto, že volnoběžný kmitočet oscilátoru je příliš odlišný od 76 kHz (tedy čtyřnásobku pilotního kmitočtu), propojí výstupy na mono. Ale od toho je tam ten trimr.
A pak tam je samozřejmě možnost vyřadit dekodér z funkce nuceně, a to vzájemným propojením pinů 3 a 7 TA7343.

Na výstupu detektoru AM žádný pilotní tón není, dekodér nedekóduje, tak jen propustí nf signál na oba výstupy.
A deemfáze na jeho výstupech u AM příjmu opravdu žádný slyšitelný rozdíl nezpůsobí.

Vidím, že Karel byl rychlejší...
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Jen se ještě u A290D dělalo, že se tranzistorem v případě příjmu AM zablokoval ten oscilátor, protože jeho harmonické mohly rušit na SV/DV podobně jako předmagnetizační oscilátor u magneťáku.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

To je předčasné, jestli rušit nebude, obejde se to bez dalších opatření.
Zatím tam ten dekodér ještě není, tak až jak se bude v reálu chovat.
dvorak

#23 Příspěvek od dvorak »

Diky, to mne uklidnilo, již jsem vymýšlel kdejaké bejkárny, jak to obejít...
Až bude dekodér v kupě, s použitím toho tišťáku z Aliexpresu, jistě se zas ozvu.
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

Tady je katalogové zapojení dekodéru.
Modře vyznačený odpor na destičce patrně už bude, neuškodí ho tam dát, když není.
Napájení a přípojná místa ve věži jsou červeně (S5 je přepínač Radio/Gramo/Mgf, písmeno R za číslem kontaktu znamená v poloze Radio, přepínač S1 je na vlnové rozsahy, S1-8 znamená osmý kontakt a chybějící písmeno za tím znamená společný vývod přepínače).
Dekodér musíš uchytit izolovaně od kostry právě proto, že kombajn má na kostře plus, zatímco dekodér má na kostře mínus. Signálu to nevadí, pro něj představují blokovací elektrolyty zkrat na kostru.
Zeleně jsem vyznačil možnost blokování oscilátoru dekodéru při příjmu AM. Není nutné, jestli to nebude rušit příjem na AM rozsazích (v jednom datasheetu jsem zahlédl "low interference", doufém, že se to týkalo vyzařování oscilátoru 76 kHz). Ale to zjistíš, až to zapojíš.
Přílohy
Sanyo_pridani_dekoderu.png
Sanyo_pridani_dekoderu.png
dvorak

#25 Příspěvek od dvorak »

Ale kde na vstupu MPX, ale i výstupu L+R najdu druhý vodič - normálně jej tvoří zem. Na jeden drát to asi fungovat nebude...
xsc

#26 Příspěvek od xsc »

Ta zem je na druhém pólu. Buď to zapojíš tak, že stínění napájíš jen na jedné straně a jen živý na obou a nebo stínění drátů připájej na + C10.
dvorak

#27 Příspěvek od dvorak »

Dekoder se dá koupi i sestavený, popř. jako kit stavebnice ...

https://www.aliexpress.com/item/1005003078198198.html
elnovy
Doporučuje se dohled statného moderátora
#28 Příspěvek od elnovy »

Za 120 korun stavebnice a není co řešit :idea: :arrow: :|
dvorak

#29 Příspěvek od dvorak »

Takže tišťák včera dorazil a hned jsem jej osadil přesně tak, jak je na něm vyznačeno - viz obr. Dekoder 1. Vzhledem k opačené polaritě jsem použil externí napájecí zdroj, jelikož obě země být spojeny musí, bez toho nefunguje. Sice to hraje krásně čistě, bez šumu, ale MONO ! Kontrolka sterea se rozsvítí pouze tehdy, když prstem přitlačím na kondenzátor 1mikro F na straně napájení a svítí nezávisle na signálu mono/stereo. Pravda, zatím jsem neřešil výstup radia - změna kapacity a odporu pro vstup MPX dekoderu. Navíc ten tišťák je i v jiné versi, rozdíl je v kapacitách elytů - viz obr. Dekoder 2.
Přílohy
Dekoder 2.png
Dekoder 2.png
Dekoder 1.jpg
Dekoder 1.jpg
xsc

#30 Příspěvek od xsc »

Bez té úpravy deemfáze je to správně, že je to mono. Zatlačení na kondenzátor je podivné, to tam spíš spácháš nějaký svod.
Obě země spojené být nemusí! Pro nf stačí spojení zemí přes kondenzátor, elyt dostatečné velikosti (C10), který tam v napájecím obvodu je. Pak to můžeš napájet přímo z rádia.
Odpovědět

Zpět na „Poptávka služeb, nabídky zaměstnání“