Nekonečný příběh - jak zjistit finální cenu za kWh
Moderátor: Moderátoři
Nekonečný příběh - jak zjistit finální cenu za kWh
Vynechte prosím rady typu "no tak si poděl celkovou platbu z faktury celkovými spotřebovanými kWh".
Mám na mysli situaci, kdy je mi známý dodavatel, zvolená sazba (tarif) a dimenzování hlavního jističe, a chtěl bych si dopředu spočítat, když ušetřím x kWh, tak o kolik Kč to bude méně (nebo naopak spotřebuju o x víc kWh => kolik Kč navíc).
Vzhledem k tomu, že ta úspora bude nejspíš nelineární vzhledem k hodnotě spotřeby (protože jsou tam složky stálých plateb), tak by byl zřejmě potřeba nějaký webový kalkulátor nebo vzorec pro Calc apod.
Díky za konkrétní zkušenosti, nebo i potvrzení, že nic takového neexistuje.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Po pravdě se mi dělá nevolno, když to členění čtu a myslím si, že zlaté časy, kdy tam tyhle "složky" nebyly vyjádřené (nebo vůbec neexistovaly).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
aktuálně nejlepšího výsledku se dá dosáhnout převedením na semi-spotový tarify, ale poté, co moudrej režim všecky vochránil i proti jejich vůli toto může uzavírat už jenom podnikatelskej subjekt, nikoli fyzická vosoba
totiž zatímco na burze je cena MWh furt lehce přes 2k, tak 🤐 nenažraní chceli v době, kdy sem tam přecházel, pořád dost přes 4, teď to až teprv začlo nejak zaznamenatelně klesat
typicky jsou vzorečky na výpočty naprosto šílený z nejakejch denních průměrů cen nejaké burzy určované podle prdění vrátnýho na pátým nástupišťu, ale zhruba to bejvá neco jako tadle hodnota +20 % a 50 korun nebo tak neco, čili, mají tam na tom prostě dodavateli normální marže jak pro bílý, zatímco klasický tarify s fixem byly očividně marže v celočíselnejch násobcích ceny, za kterou to kupovali, takže asi tak; jak to bude přesně uvidím na prvním skutečným vyúčtování za celý vobdobí, naposled akorát doúčtovávali nejaký drobný co visely v rámci převodu, ale i tak tam byl na jednotce vidět pokles (z celé částky to samozřejmě byla stovka nebo tak)
-
petrfilipi
Posílám svoji jednoduchou kalkulačku v Excelu (přejmenuj ji při uložení na *.XLSX). Do vzorců buněk C9-19 vkládáš ceny bez DPH * 1,21. Samozřejmě musíš aktualizovat ceny podle nějakého aktuálního ceníku.
PF
Edit - v kalkulačce mi chyběly nějaké výpočty, opravím ji a zveřejním.
Edit2 - tak snad opraveno. Zadáš-li spotřeby a ceny např. r. 2023, měl bys dostat stejnou částku jako na svém vyúčtování. Více sloupců je tam proto, aby bylo jednoduše vidět porovnání různých produktů.
- Přílohy
-
Kalkulačka EE.txt- (12.9 KiB) Staženo 153 x
https://kalkulator.tzb-info.cz/
Vyplníš spotřebu vybereš tarif a uvidíš kolik zaplatíš.
Já mám teď třeba na chalupě, kde jsem letos skoro nebyl, jednu kilowatthodinu za 800Kč
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
je fakt že dneska ty měniče už jsou levný a pokud to bude mít pomalej rozběh bez zátěže (typickej případHF_Tech píše:JirkaZ: stáhni si ceník čez prodej, pod tabulkou s tarify je jednoduchý vzoreček pro výpočet. Stačí hodit do excelu, doplnit výchozí hodnoty podle svého dodavatele a můžeš si hrát.
Já mám teď třeba na chalupě, kde jsem letos skoro nebyl, jednu kilowatthodinu za 800KčAsi přidělám na cirkulárku frekvenční měnič a dám 1f elektroměr
a esli toho neřežeš desítku kubíků ročně, tak spousta lidí to časem vyřešila prostě elektrickou ruční (1f
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Bude se vymlouvat , ale nakonec řekne . Nyní jsem byl na čezu a tam mi řekli hned jasně za kolik .
Na neurčito nyní 7,69 a 5,37 D25D
na 3 roky v průseru si napsali sami , nedal jsem na předchozí výpověď tak mám 9,54 a 7,47 D25D, tak ji neberu ještě půl roku do výpovědi .
u obého + stálá platba za jistič
-
petrfilipi