Domáca vodáreň -ako na výber
Moderátor: Moderátoři
Tá moja vodáreň Wilo má nádrž talianskej výroby Varem -bez potlače Wilo -pritom všade prezentujú iba s potlačou. Z info zast. Wilo: fy Wilo vraj nádrže nevyrába, ale montuje dva osvedčené spoľahlivé druhy, jeden z nich Varem. Oba druhy údajne membránové, s plynovou časťou plnenou dusíkom: tiež na tej mojej je nálepka s minipiktogramom vodovodného kohútika a nápisom "Membrána". Pritom na nádrži mám prírubu: čo by (dľa info z netu) vraj mal byť znak toho, že ide o nádrž s vakom..
Užívateľská zmena je jednoznačná: po otvorení batérie tlak konečne nelieta hore-dole, a aj výtok nie je už taký mľandravý, konečne je normálny: predtým ukazovalo niečo cez 1 bar, neviem či hodnoverne, teraz je to 2 - 3,5 bar. Je z nejakého dôvodu lepšie nastaviť vypínací tlak nižší?
Druhú vec by som sa rád opýtal: po zopnutí (2 bary) ide z čerpadla nepríjemný zvuk: akoby boli opreté o seba dva kotúče z pozink. plechu a jeden z nich sa točil. Pri tlaku niekde pred 3 bar to začne ustávať a následne až do vypnutia už počuť iba klasický zvuk čerpadla. Klasický zvuk čerpadla trocha von z otvorenej pivnice počuť, toto v úvode plechové sa nepríjemne rozlieha dvorom. Je to bežné a prípadne sa to nejako časom zrovná, alebo treba s tým niečo robiť?
Keď som prišiel prvé som teda skúsil otvoriť ten zalievací ventil na potrubí -že či nepadá voda -v momente 3 bary do plafónu -nevadilo by -keby to neočistilo kus plafónu od náteru vápna.. Tak som sa dal zasa do poriadku (ako aj pri inštalovaní vodárne) -a snáď si to už zapamätám -ale hlavne viem že vzduch by tam byť teda nemal..
Záznam som skúšal na viac krát: po každý raz som na vodárni vypol napájanie a vonku pustil vodu. Pri poklese tlaku na 2 bary vždy klepol tlakový spínač (zoplo), a pri ďalšom poklese asi na 1,8 bar vždy puklo tak slabšie kdesi vnútri -neviem či v čerpadlovej časti alebo v nádrži -a vonku nezvyklo rýchlo klesol výtokový tlak až na nulu a manometer skoro na nulu tiež. Neviem ako presne funguje v nádrži membrána v praxi, ale pripísal by som to práve jej. Vak by podľa mňa púšťal tlak k nule postupne. Môže byť toto znak, že je tam nádrž membránová?