identifikácia gramofónu
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Bolo dosť "domácich" nadšencov, čo si podobné veci vyrábali -aby boli v tej uniformitnej dobe iní -stačilo tak málo aby bol človek spokojný.. Chlapci vo výrobe tiež vedeli vyrobiť neskutočné veci -veď aj finálne výrobky vyrábali iba oni.. Len horšie to bolo niekedy po nich opravovať -nerád som to dával na stôl -často to malo nedokonalosti už len svojim princípom.. Tiež sa vyrábali rôzne prototypy -ktoré nepustili napríklad kvôli súhre RVHP -tak ako som tu kedysi písal o stereo autorádii z Tesly -s MBA810 v mostíku -prvé TESLA auto stereá, ale iné, vyšli až o viac rokov neskôr..
Tu by som tipol na amatérsky hybrid..
Tento gramofon je na podstatne vyssej technickej urovni. Tanier ma mozno lepsi ako original od Tesly.
Taky znám automechanika, který si nějak kolem roku 1975 stavěl gramofon včetně raménka. Ovšem, že si chtěl postavit něco ještě lepšího, než SG40, hodně kolem toho měl načteno, skvělý mechanik je dodnes, ale o některých zákonitostech se nevědělo, nebo se o nich nepsalo. Přišel se ptát teprve, když nastaly potíže.
V Turnově mu kdosi vybrousil čtyři kameny s důlky ze zmetkové tyčky pro rubínový laser, či co, aby měl co nejpřesnější kardanový závěs, snad jen skořepinu přenosky a ložisko talíře (to bylo původně na 10 mm hřídelku z magneťáku B43) kupoval v Uherském Brodu. Dělal jsem mu do toho střídač pro motorek, senzorové ovládání a RIAA předzesík... Hrálo by to skvěle, ocelový monolitický talíř se dvěma dírami, aby bylo kudy zavěsit řemínek na hnanou řemenici, měl přes 5,5 kila, ale taky jednu nepříjemnou vlastnost: na sebemenší popud se na jednom tónu rozezněl a dozníval dlouho. A, ať jsme dělali, co chtěli, filc, guma, cokoli - povedlo se to utlumit jen částečně, pořád to tam bylo slyšet. Tak začal shánět někoho ze slévárny hnilíku, mezitím vytočil nový subtalíř, přelisoval osičku, a na to teprve ten hliník.
Hrál na tom gramci nějak do skončení analogového vysílání, podle televize a stroboskopického kotouče kontroloval otáčky, to už s plackou, která náhodou umí taky televizi, nefungovalo, tak skočil po nějakém direct drive Soňákovi, když se někde poblíž sousedi zbavovali pozůstalosti. Ale věřím, že ten původní gramec chová ještě doma i s původní VM2101 se sjetým hrotem, přece jen to byla jeho srdeční záležitost. A stroboskop, který jsem mu kvůli tomu postavil, už ani nezapojil.
Aneb i to už tu bylo...
A také nemyslím, že by někdo upevňoval dps tak amatérským způsobem a dokonce je vyráběl "proškrábáním" spoje, jak je to vidět na fotce.
Ještě chci připomenout pamětníkům existenci prodejen a bazarů s tzv. partiovým zbožím (např. na Pánské ul. v Brně), kde byly svého času díly vyřazené z výroby, ze kterých se dalo leccos "poskládat". Já jsem si tak vyrobil např. napodobeninu rádia Song automatic, ve kterém uvnitř byla část Euridiky a zbytek samodomo. Stejným způsobem jsem chtěl předělat mgf B5 na B100, jehož skříňka s panelem se tam také objevila.
před 13 dny google