Obecné opravy rádií a pár obecných dotazů

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
VojtaP91

#16 Příspěvek od VojtaP91 »

Předem se omluvuju za pozdější odpověď, ale práce a opravy baráku nepočkají :oops: oprava se povedla, nakonec byly slabé DV u Talismanu způsobené ,,banalitou,, - cívka L34 na boku rádia na pomocné destičce má ukotvené vývody z cívky k destičce voskem, a v mém případě pod touto tlustější vrstvou vosku byl jeden vývod z cívky přerušený/utržený - nejspíše pád na zem před mnoha lety.

Na první pohled nebylo vidět nic, vosk byl jednolitě ve vrstvě dokud jsem do něj ze zoufalství nerýpl a hned bylo vidět odtržení konce cívky.. ano blbost, ale vyškolila mě dost :oops:

ještě jsem si povšiml úpravy na vyvažovacích kondenzátorech C13 a C27 tj. nahrazení trimrem původní Teslácké výroby - na kolik V by bylo dobré tento trimr pořídit v dnešní náhradě ? Původní hodnota dle rozpisu 25pF a laditelná zkrácením vinutí, přemýšlel jsem o trimru s hodnotou 3-60pF z důvodu nějaké rezervy při ladění konce rozsahu a typ Tesla WN 704 19 které v šuplíku mám, ale jsou na 100V, pokud to nebude v těchto obvodech málo :?
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Pozor na to, je to v návodu i v Kottkovi: C13 a C27 neurčují konec rozsahu, ale ladí se jimi maximální citlivost "na značkách", od toho ty nenápadné značky na stupnici jsou:
DV - ručka na značce 160 kHz (1875 m): L34 usadit na 160 kHz, L33 na max. citlivost
SV - ručka na značce 550 kHz (545 m): L35 usadit, L34 na max. citlivost
SV - ručka na značce 1500 kHz (200 m): C31 usadit, C27 na max. citlivost.
KV - ručka na značce 6 MHz (50 m): L28 usadit, L27 na max. citlivost
KV - ručka na značce 15 MHz (20 m): C14 usadit, C13 na max. citlivost.
Při doladění na horních koncích rozsahů SV a KV (trimry) může seřízení na dolním konci stupnice (cívky) malinko ujet, doporučuje se proto seřízení zopakovat.
Na DV není třeba opakovat seřízení, to se udělá jen jednou.
A ještě jedna věc trochu klame - dolní konec je míněný kmitočtově. Na stupnici to znamená ty delší metry.

Jsou tam vinuté trimry, odvíjením a přivíjením drátku se mění kapacita. Podle materiálu trubičky si tipnu, že musí vydržet nejméně 250 V, i když na nich takové napětí v provozu nikdy nebude. A už vůbec nejlepší by bylo - nechat je tam. Stanic bez úniku, které bys mohl spolehlivě identifikovat a seřizovat podle nich, je hodně málo, takže to stejně bez generátoru nedoladíš.
VojtaP91

#18 Příspěvek od VojtaP91 »

No což o to, generátor mám - trápilo mě (pokud to tak lze psát) že podle rozpisu sladění mám právě nastavit hodnotu ručičkou na značce na stupnici, a tu mám právě ujetou proti generátoru - např. na 20m/15MHz stupnice už nemůžu kondenzátorem doladit nic, protože kondenzátor už nemá dostatečně dlouhý vývod na ustavení 15MHz z generátoru, frekvenci kde mám nejvyšší zisk z repro je tuším kolem 13,8MHz a už s tím nelze hnout = takto to mám u druhého kusu který je ještě v originálu z fabriky a nebyly vyměněny kondenzátory za hrníčkové jako v kuse, kde jsem opravoval DV. Ono i ty hrníčkové ladit čímsi izolovaným abych si neovlivnil zbytek obvodu bylo dobrodružství, ono někde jsem na to zahlédl nějaké udělátko ale už ho samozřejmě nemůžu najít jak vypadalo :roll:

Ono asi dohromady o nic nejde, těch stanic co vysílají na KV už není zdaleka tolik, a právě tohle ujetí oproti generátoru snad nebude tolik kritické - pořád na SV/KV chytám dost stanic a celkem i dost v pěkné kvalitě..

Ale napadlo mě když někdo provedl tuto výměnu už někdy snad v 80 letech, jestli to není cesta k ,,lepším,, výsledkům příjmu právě v částech stupnice, které se ladí kondenzátory.. ale raději je tam snad nechám a spokojím se s tím co tam je.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

Na ty hrníčkové trimry dobře posloužila trubka šestihranného fixu, konec rozměkneš horkovzduchem a zchladíš o vršek trimru, ten se do konce té trubky otiskne. A můžeš ladit i tam, kde z nějakého důvodu nešel špindl toho trimru ukostřit, abys mohl ladit prsty.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“