Nekonečný příběh - jak zjistit finální cenu za kWh
Moderátor: Moderátoři
Tepelko a ve dvou místnostech elektrická podlaha, přebytky FVE do sítě, fakturace každej měsíc skutečný spotřeby. Plyn nemám.
Za energetický krize bylo hůř, to jsem v lednu vysolil přes desítku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Distribuční sazba: D02D tj. jen VT
Distribuční území: ČEZ
Dodavatel: ČEZ
Produkt: Fix na rok
Vyúčtování za rok 2023
Spotřeba: 838 kWh
Celkové náklady: 10837,47 Kč včetně DPH
z toho:
4676,62 Kč spotřeba (náklady jen za spotřebu tedy činí 5,58 Kč/kWh včetně DPH tj. 4,61Kč/kWh bez DPH)
1785,22 Kč daň z elektřiny a stálé platby
4375,63 Kč distribuce, jistič, systémové služby, platby POZE a činnost OTE
Měsíční platby: 1000 Kč
Přeplatek: 162,53 Kč
Takže za rok 2023 mi vychází náklady celkově 12,93 Kč včetně DPH na kWh.
-
petrfilipi
Co takhle uvádět pouze 3 ceny:
•Typ odběru (fix/nefix, ...)
•Cenu za obchodní část (silovou elektřinu) v NT v Kč bez DPH za kWh
•Cenu za obchodní část (silovou elektřinu) ve VT v Kč bez DPH za kWh
•Cenu za stálou platbu v obchodní části (silové elektřině) v Kč bez DPH
•Distribuční sazbu
•Já mám u PRE s fixací od cca 9/2023 do 12/2025 cenu obchodní části:
•3,09 v NT za kWh bez DPH
•3,29 ve VT za kWh bez DPH
•119 Kč za měsíc bez DPH
•D25d
Ono je jedno kolik kdo zaplatí za měsíc - to je podle spotřeby. Jediná věc, kterou lze reálně ovlivnit, je cena za "silovku".
PF
Já mám např. aktuálně D02D a jistič 3x25A a vzhledem k nízké spotřebě a proudově méně náročným spotřebičům zvažuji přechod na D01D a jistič 3x16A. Sazba D01D má mít údajně levnější měsíční poplatky a D02D má mít údajně zase o trochu lepší cenu za spotřebu, ale D01D by mohla být celkově, pro tak nízkou spotřebu jako mám já, o něco málo výhodnější.
U ČEZu je to dle aktuálních cen takto.
V obchodní části ceny za MWh i stálé platby jsou ceny stejné pro D01D i D02D.
V distribuční části ceny je cena za MWh u D01D o 586Kč bez DPH vyšší než u D02D.
Platba za rezervovaný příkon podle jističe
D01D 3x16A, 58 x 12 = 696Kč bez DPH za rok
D02D 3x16A, 131 x 12 = 1572Kč bez DPH za rok
D02D 3x25A, 205 x 12 = 2460Kč bez DPH za rok
Při stejné sazbě D02D a pouze změnou jističe z 3x25A na 3x16A bych ročně ušetřil 888Kč bez DPH tj. 1074Kč včetně DPH.
Při změně sazby z D02D na D01D bych měl sice distribuční část ceny za MWh vyšší, ale současně změnou jističe na 3x16A bych měl výrazně nižší platby za rezervovaný příkon. Takže bych ročně ušetřil při stejném odběru 1273Kč bez DPH tj. 1540Kč včetně DPH.
Pravděpodobně tedy půjdu do změny sazby na D01D a současně do změny jističe na 3x16A.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
proto sem řikal semi-spotovej co se počítá podle nejakejch denních/týdenních průměrů, v každým případě ten denní průměr co se potom vynáší do grafů burz je velice výrazně nižší proti fixní ceně silofkyCeleron píše:Když si sjednáš silovku za spotový ceny tak nespočítáš dopředu vůbec nic protože cena za MWh silovky silně kolísá už jen v průběhu dne. Moje zkušenost je taková, že asi za posledních 8 měsíců zaplatíš za silovku podstatně míň než na jakýmkoliv paušálu. Byly i dny, kdy cena silový MWh byla blízká nule. Dá se to stáhnout na OTE. Bez soláru s licenčním přetokem do sítě a bonzovacím čtyřkvadrant elektroměrem se s tebou ale asi bavit nebudou.
a navíc dyž sem to dal do firmy tak samozřejmě eště DPHčko dolů, to taky není málo za celej rok
a celou inštalacu na 13ky bude předělávat kdo?Valdano píše:Pravděpodobně tedy půjdu do změny sazby na D01D a současně do změny jističe na 3x16A.
Zdroj: ČEZ Distribuce: Snížení hodnoty hlavního jističe / rezervovaného příkonu
V mém případě kdy se bude snižovat hodnota hlavního jističe z původního 3x25A na nový 3x16A nejen podle odkazovaných otázek a odpovědí přímo na webu ČEZu, ale i podle vyjádření ČEZu, které jsem dostal, revizní zpráva není potřeba.Nejčastější dotazy
Pokud snižuji hodnotu hlavního jističe, musím ve všech případech doložit revizní zprávu?
Revizní zprávu není nutné dokládat v případech, kdy snižujete pouze počet Ampér.
Pokud měníte připojení hlavního jističe z třífázového na jednofázové, je nutné revizní zprávu (nebo formulář Potvrzení o vydání revizní zprávy) doložit.
Příklady:
Revizní zpráva ANO: změna z 3x25 A na 1x25 A, z 3x25 A na 1x20 A
Revizní zpráva NE: změna z 3x32 A na 3x25 A, z 3x25 na 3x20 A, z 1x25 A na 1x16 A