SMPS PC40 trafo 4 až 15kW a stejnosměrný proud
Moderátor: Moderátoři
SMPS PC40 trafo 4 až 15kW a stejnosměrný proud
On teda neteče, ale je mi jasný, že střída není nikdy na setiny procenta stejná, ani různé čipy nejsou úplně stejný a je to taky závislý na teplotě.
Něco jako 2x až 4x 10uF vysokofrekvenční polypropylen, protože tam teče 16A 55khz.
(opatření proti sycení stejnosměrného proudu jako třeba v PC zdrojích)
Někdy je, někdy není, dát, nebo nedát ?
- tomasjedno
To by platilo pro supravodivou cívku. Reálná cívka má nenulový odpor, stejnosměrný proud se s časovou konstantou L/R ustálí na hodnotě U/R a ten ss magnetický tok se ustálí taky. SS posunem v úrovni jednotek % plného napětí zpravidla nemá smysl se trápit.Bernard píše:Magnetický tok je úměrný integrálu budícího napětí a pokud má to napětí stejnosměrnou složku, bude mít ten tok složku, která se lineárně zvětšuje.
P.S. Definitivní odpověď na potřebu kondu ti dá porovnání naměřeného DC proudu s amplitudou AC proudu.
(běžným multimetrm neměřitelný)
Jak v praxi, nebo čím ověřit kolik DC proudu teče, když tam mám 55khz 320V čtverec s deadtime 1650ns ?
Nějaký Ampérmetr do série moc nepřipadá v úvahu, když má o dva, možná tři řády větší vnitřní odpor, než metr toho Litzwiru.
- tomasjedno
Proč? No protože sériový rezonanční obvod má na rezonančním kmitočtu impedanci blížící se nule (je omezena v podstatě jen parazitními sériovými odpory L a C)...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- tomasjedno
Musel bys dát do série opravdu malej a hlavně bezindukční odpor tobě známý hodnoty a změřit na něm vošklivoškopkem úbytek napětí, z toho pak už se dá zbytek dopočítat.samponek píše:Ono těch 8 závitů Litzwiru o průměru 5mm a délce 1 metr skoro nulový ohmický odpor má.
(běžným multimetrm neměřitelný)
Jak v praxi, nebo čím ověřit kolik DC proudu teče, když tam mám 55khz 320V čtverec s deadtime 1650ns ?
Nějaký Ampérmetr do série moc nepřipadá v úvahu, když má o dva, možná tři řády větší vnitřní odpor, než metr toho Litzwiru.
A kutilmile - nelituju tě
V praxi je to prostě zbytečné. Další součástka, co se může pokazit a stojí dolar navíc. Malá chybka v symetrii střídy nehraje roli, protože v návrhu sycení trafa jsou rezervy na vyšší napájecí napětí, na zvýšenou teplotu. Magnetizační křivka se neláme v ostrém úhlu při dosažení 320V. Takže drobný posun symetrie buzení jádro zvládne.
Dej si tam proudový transformátor z PC zdroje a podívej se na magnetizační proud. Měl by to být lineární nárůst proudu. Pokud se na konci prudce zvýší nebo se prudce zvýší jen v jedné polaritě, tak máš problém s přesycením nebo ve druhém případě s nesymetrií. Ale nezkoušel jsem to. Možná bude na oscoskopu vidět jen bordel, že to nepůjde rozlišit.
Zkoušel jsem na trafo zapojit sériově i paralelně kde co, všechno okamžitě, nebo během vteřiny vyhoří a přeruší se tím dodávka proudu do transformátoru.
Trafo z PC zdroje taky nejde použít, není na to stavěný, zasyčí a jde kouř ještě dřív než se pokusím cokoli změřit (1 vteřina, bum a přepálí se)
Jak se filtruje ta složka ?
Měřil někdo skutečně v praxi a s jakými znaky, kterých si všímat, kolik stejnosměrného proudu teče do trafa SMPS při zatížení 4 nebo 15kW a jak vyfiltrovat složku ?
Případně jakou konkrétní měřící metodu a přístroje k tomu použil při zatížení všech transformátorů současně přes fechraly na DC straně ?
A nebude mít spíše impedanci stejnou nebo větší než samotná L část obvodu?JirkaZ píše:LADER: do rezonance se nesmí dostat. Když se do ní dostane, tak to všechno shoří nezávisle na zátěži na sekundáru...
Proč? No protože sériový rezonanční obvod má na rezonančním kmitočtu impedanci blížící se nule (je omezena v podstatě jen parazitními sériovými odpory L a C)...