Valdano píše:jjilek píše:Ale když mi jej úředník sebere, tak nebudu mít vůbec nic kromě zmatečného registru.
Pro opravu v registru si od Vás úředník vezme stávající velký TP, provede opravu a následně vám na vaší žádost velký TP vrátí, a to ať už ho zneplatní nebo ne. Úředník na inspektorátu může velký TP nechat v platnosti zřejmě pokud se v něm nebudou provádět žádné změny a bude se provádět jen oprava v registru...
Už jsme se o tom bavili
v tomto vláknu: ano, úředník po provedení opravy v registru normálně techničák vrátí. Zneplatní ho jen v případě, že by přímo do toho papírového měl zapsat nějakou změnu, v tom případě by ale musel vystavit nový techičák malý (s vyznačenou emisní třídou). Na STK jsem jel až po opravě v databázi (chybělo číslo ZTP v prvním řádku VTP, po doplnění tam údaje doskákaly samy, tak jsme je jen překontrolovali). Do protokolu mi na STK napsali něco o souhlasu s databází: plný.
A s tím odstřihováním rohů to také není nijak horké: když si zažádám o novou občanku, dokud stará ještě platí, žádný roh se nestříhá. Až bude nová připravená, zajdu si pro ni, jen vrátím starou a vezmu si novou. Pěkně z ručky do ručky. Leda, že bych přišel žádat s propadlou občankou, tam bych tomu odstřiženému rohu rozuměl.
Když to shrnu - Valdano to tu podal správně - případný nesoulad s databází opraví i na STK a velký techničák vrátí platný, nemají důvod ho zneplatnit, a ani právo, to může jen úřad.
Jak to je s portálem občana, nevím, zatím díky za info. Ještě jsem nepřekonal určitou nedůvěru ve státní databáze, tak se do toho nehrnu.
Trochu ještě odbočím k platnosti našich dokladů v zahraničí: malý techničák je malý techničák, dokud mám původní, znamená to, že mám doma i velký techničák. Ovšem nemám na malém vyznačenou emisní třídu vozidla. To komplikuje nákup ekoplakety pro vjezd do mnoha měst, musím si ji objednat předem tady u nás, většinou mi ji na místě neprodají, ani když s sebou přivezu techničák velký. Když jsou veletrhy ve Frankfurtu či Kolíně nad Rýnem, byl s tím problém, který obešli stanovením příjezdových tras k veletržním parkovištím, kudy se může bez emisní plakety. Ale jinam do města bez plakety nesmíte.
Ani s neodstřiženou propadlou občankou bych za hranice nejel, konečně, na letišti by mi na ni ani kufr neodbavili, některé země požadují platnost nejméně ještě 3 měsíce od vstupu.
Po zemi by to šlo, dokud bych ale ty papíry někde nepotřeboval. Nějaká mezivládní dohoda o tom, že se naše cestovní doklady v některé sousední zemi a recipročně jejich doklady v naší, pokládají za platné maximálně 5 měsíců po vyznačené platnosti, neexistuje. Přitom Německo a Rakousko si je takto dlouho propadlé navzájem uznávají. Ale to je všechno záležitost mezivládních dohod, nikoli unijních.
Také například platí ještě stále dohoda o uznávání našich občanek na území Bosny a Hercegoviny, ačkoli už třetím rokem se z Chorvatska do Chorvatska přes jejich území nemusí, ale stále se může (viz most na Pelješac).