modul pračky Bosch

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pm_

modul pračky Bosch

#1 Příspěvek od pm_ »

Ahoj, pračka málo hřála a prodlužovala cyklus. Nakonec přestala hřát úplně. Těleso je v pořádku, čidlo také. Rozdělal jsem řídící modul a je zřejmé, že tam něco zahořelo, nebo spíš dlouhodobě silně hřálo. Z obou stran desky jsou saze a nejčernější bylo trafo. Vypájel jsem ho a přerušené není. Tipne si někdo příčinu a jak složitá resp reálná bude oprava?

Obrázek

Obrázek
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

To je prach z uhlikov z motora.
pm_

#3 Příspěvek od pm_ »

Počkat, to je vtip ne? ... já tomu rozumím dost málo, ale deska je nahoře a motor pod vanou.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ohriaty vzduch od motora stupa hore a prach sa zachyti na miestach s najvyssim napatim.

Keby tam nieco zhorelo, tak to urcite uvidis. A smrad by bol tiez.
pm_

#5 Příspěvek od pm_ »

Na jednu stranu to zní logicky, ale přece jen ... ta deska je částečně zakrytá a ještě otočená ke krycímu plastu a proudění v tomhle místě nic moc. Kdyby z tebe nemluvila zkušenost, nevěřil bych. Pokud je to z uhlíků, neznamená to, že ten vodivý prach může způsobovat ty problémy?
jenicek

#6 Příspěvek od jenicek »

Pokud bys někdy opravoval staré TV s vakuovou obrazovkou kde bylo VN na vychylování, tak by ses tomuto úkazu nedivil. Tam jsi vypadal při opravách jako kominík :lol:
Vadu hledej především v konektorech, pokud to hřálo a postupně se to zhoršovalo.
Tam kde jsou saze, tak to je spínanej napájecí zdroj. Pokud by v tomto místě došlo k průrazu přes vodivou vrstvu, tak bys to určitě zaregistroval vylítnutím jističe či nefunkčností displeje.
pm_

#7 Příspěvek od pm_ »

Konektory jsem čistil ještě před vyjmutím desky. Pračku jsem měl rozdělanou x krát. Dokonce to chvíli vypadalo, že to pomohlo, ale nakonec se to vrátilo k stavu před čištěním.
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

rnbw to píše správně, tady vůbec neváhej. Co to dělá po vypucování? Pokud to není mrtvé mohlo by pomoct vyměnit elyty.
VASEK_W

#9 Příspěvek od VASEK_W »

Studeňák někde na relé, nebo triaku umístěném na chladiči.
Bohužel pro diagnostiku chybí podrobná fotka celé desky ze strany pájených vývodů velkých součástek.

Vašek
pm_

#10 Příspěvek od pm_ »

Ta rele me taky napadla, zkusim propajet.
Obrázek
jenicek

#11 Příspěvek od jenicek »

Jo, relátka mě taky parkrát vypekly. Ideální vypájet a zkusit na stole se zátěží podobného kalibru jako těleso.
Nejzákeřnější byla porucha, kdy relátko na stole normálně makalo, odpor v sepnutým stavu pár desítek mOhm. Když se však ohřála cívka relé (asi měla mezizáviťák) po pár minutách, tak se kontakt v zástřiku choval jako bimetal a rozepnul. Když to vychladlo, bylo vše zas OK.
Kdyby byly KO elyty, tak by zdechnul i displej (jestli to teda nějakej má, protože typ pračky je asi tajnej). :lol: :lol: :lol:
Zaky

#12 Příspěvek od Zaky »

Pokud se to hodně brání, tak naletovat k cívce relé ledku s předřadným rezistorem, abys viděl, kdy je na relé napětí a tedy má hřát topení a paralelně k topení žárovku, abys viděl, že je napětí opravdu i na tělese. Problém může být v silových obvodech, pájení relé, kontaktech relé či přímo v tělese. A taky to může třeba špatně měřit teplotu, to by se to pak vůbec nesnažilo topení zapínat.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

Skutečně je těleso v pořádku? Ono se dokáže rozpojovat popřípadě topit přes vodu a když není pračka přes chránič tak vesele topí přes vodu akorát dlouho. Není od věci zkontrolovat přes diagnostický režim, zda bude topit.
pm_

#14 Příspěvek od pm_ »

Nerad bych to zakřikl, ale pračka topí a dokonce dodržela čas, který na začátku slíbila :) . Vyčistil jsem desku, propájel, co se dalo a vypadá to, že to pomohlo. Nemám velkou lupu, ale některé spoje vypadaly opravdu podezřele. Díky všem a snad to nebude mít pokračování.
pm_

#15 Příspěvek od pm_ »

jenicek píše: Kdyby byly KO elyty, tak by zdechnul i displej (jestli to teda nějakej má, protože typ pračky je asi tajnej). :lol: :lol: :lol:
Je to plnoletá dáma a už jí táhne na čtvrtstoletí, tak jsem přirozeně bral ohledy. Je to zázrak německé techniky (bez ironie) jménem Bosch WFO2041/BY.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“