Náhrada tranzistoru AF126 v rádiu Nordmende spectro phonic

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

V TV kanálových voličích s plynulým laděním triálem nebo kvartálem (lic. HOPT řečený "písťák") byly germaniové tranzistory, z nichž snad každý v té mezifrekvenci fungovat bude: GF507, AF109, AF139, AF105, GF505... vše v TVP řady Diana, Aramis, Orava 226, 229 a dalších. Někdy tam byly ruské GF326 nebo tak něco.
Škoda, předminulý týden jsem dva tyto voliče vyhodil do červeného kontejneru a další nemám. Ale třeba se někde na půdě ještě fláká celá televize.
Jo, a taky se můžou někde po šuplíkách válet rumunské tranzistory T.354, ty v mezifrekvenci 10,7 MHz chodily dobře a byly normálně v prodeji.
xsc

#17 Příspěvek od xsc »

S těmi rumunskými tranzistory jsem měl problém, že po čase začaly šumět, ale nedošlo tam k celkovému zkratu jako u AF 115-117.
Milan

#18 Příspěvek od Milan »

Díky všem zúčastněným kolegům za nabídky a rady. Dnes jsem se v tom
opět asi hodinu hrabal a měřil . Mimo jiné jsou tam ve skutečnosti odchylky oproti schematu, konkrétně ten trimr R248 na nastavení v sérii se 100k tam nejsou a je tam natrvrdo 470k na zem. Dal jsem tam zkusmo trimr a odpojil
R259 . T202 a jeho nastavení funguje bez problémů . Ale T203 se i přes odpojený odpor v bázi chová jako téměř proražený . Podezření padlo na
kondy C258 a C 259 - jejich svod by T 203 otvíral . Tak jsem je vyndal a změřil kapacitu - ta se zdála ok. Poté jsem je dal na zdroj a ejhle - C259
33n , ač na 100V, při asi 60V začal náhodně vést a i při snížení napětí tam lítaly nějaké desetiny mA . Změřil jsem napětí na R252 1k , báze T203
byla v luftě , proud byl necelý 1 mA . Tj. tranzistor má veliký Iceo ,
asi byl ten C259 téměř zkratován , proud báze nic neomezovalo a tranzistor se trochu poškvařil. Tak to ještě musím ověřit , s problemovýma očima vydržím tak max. tu hodinu do toho čumět , pak už jen nahmatat
:) .
Rád bych tam zkusil křemík , ale musel bych o cca 0,40 V zvednout napětí
na R 252 a dostavit to odporem v bázi T202. Co by to udělalo , kdybych místo zvětšení R252 1k dal do série s ním nějakou malou Schotku ? Myslím, že signál je tam malý a je to vf blokováno C252 , tak by se nemuselo nic dít .
masar

#19 Příspěvek od masar »

Není třeba zvyšovat předpětí pro křemíkový T203, pokud to uděláš podle HF_Tech:
HF_Tech píše:S největší pravděpodobností bude stačit zmenšit R262 na 560 Ohm a použít běžný křemíkový PNP tranzistor. Klidně i BC556.
Je to nejjednodušší řešení.
A C259 - samozřejmě vyměnit.
:wink:
Milan

#20 Příspěvek od Milan »

Vyřešeno .

Původně jsem chtěl použít BF414 ( našel jsem 4 kusy ), ale
bůhví co jsou zač, naměřil jsem podezřele malou β 15-25 ( na dvou
měřácích skoro stejné) . Tak jsem tam naletoval kuchaný OC170 ( s barevným značením modrý) . Vyměnil jsem C258 i C259 za nové změřené
a zaletoval odpojený R 259 . Po zapnutí jsem už slyšel šum , dostavil
jsem napětí na R262 vnějším trimrem v bázi T202 dle předpisu , napětí
na R252 je přitom o cca 0.1 V větší než předepsané. Ext.trimr jsem odpojil, změřil a naletoval jako odpor R249 560k.
Na VKV rádio docela pěkně hraje na kus drátu , malinko zachrchlává , sladím jej dle předpisu, poměrový detektor asi jiný tranzistor trochu rozladil. Selektivita je horší , citlivost velmi dobrá .
Na stř.vlnách Dechovka a Country velmi slabé , jinak nic. Zkusmo jsem pohnul cívkou na ferit. anténě, velmi ostře se signál zesílil , stačí + - 0.5 mm a je to zřetelně menší. Takže to raději přejedu celé generátorem dle předpisu včetně mf zesilovače.

Děkuji kolegům za rady vedoucí k cíli .
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Schválně jsi měl zkusit i ten nejobyčejnější křemík, ono to fakt funguje. Jinak mám pocit, že modré OC170 má Betu 60-100, aspoň tak bylo značené při výběru pro tranzistorák Dana. OC bez označení nebo černé měly betu vyšší, červené OC zase nižší, asi jen 20-40 a žluté 40-60. Trochu se to časem měnilo podle typu přijímače.
Milan

#22 Příspěvek od Milan »

Přece jen ty obyč.křemíky mají řádově větší kapacitu Ccb projevující se
Millerovou kapacitou na vstupu a já se nechtěl trápit s tím , že mi nebude
stačit změna indukčnosti točením jádrem na doladění mf a budu se s tím trápit . Ale asi máš u tohoto typu zapojení pravdu , pokud se bavíme o mf 10,7 MHz , je tam vazební vinutí a ta kapacita se zmenší/transformuje do laděného obvodu v poměru 1/ (převod trafa p)². Na 460 kHz to bude šumafuk , kapacity v rez. obvodech jsou v tomto rádiu řádu tisíců pF.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“