Zdroj na bázi G400- problém.
Moderátor: Moderátoři
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadlo, že v tom problém nebude, když jsem to zkoušel, bylo na výstupu cca 6V, takže se to nižší napětí nemohlo projevit. Na vstupu OP3 bylo jen cca 3V.jezevec píše: ...Myslím si, že problém bude, jak psal masar v nízkém napájecím napětí OP1, večer to zkusím opravit.
Ale každopádně to napájení opravím nebo snížím referenci na 10V.
Jednoduchý způsob kompenzace je např. v dalším využití plovoucího zdroje +5V, který je "opřen" o výstupní zem.jezevec píše:Jiné řešení, pokud nechci další bočník v kladné větvi, mě nenapadá...
Podobně by bylo možné využít i větve -5V. Pokud by vadilo "plavání" kompenzačního proudu, lze použít ušetřený OZ na tomto místě jako zdroj proudu.
Pokud se zvlnění/kmitání objevuje jen v režimu proudového omezení, tvoří celou regulační smyčku oba dva OZ (OP1A+OP3A), kde OP3A má 2x menší zesílení, než u G400. Není v tom ten "zakopaný pes"?
A R33 je nějaký "relikt"?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Zatím mě to kvůli tomu zvlnění neukazuje přesně, v obvodu přepínače proudového rozsahu je i zesilovač pro ručkový MP a to zvlnění eliminuje spodní rozsahy A-metru. Takže proudové rozsahy i jejich indikace jsou jen přednastaveny na stole a jemné dostavení dělám až u funkčního zdroje.
Nejhorší na tom je, že předchozí funkční zdroj se lišil od tohoto jen doplněním časovacího obvodu, indikací proudového omezení, nahrazení zdroje -5V měničem a napájením OP1 z 13V zdroje.
R33 není osazen.
Ještě pro přehled doplním schéma přepínače A-metru.
Např.: Je amplituda zvlnění přímo úměrná velikosti nastavení omezení proudu? Jaký je průběh při "nasazování" zvlnění (přechod U/I režim)...
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Rozhodl jsem se radši navrhnout novou desku s pozměněnou topologií.
Deska je pro součástky v smd a tak spoje moc experimentování nevydrží.
Ano, amplituda závisí na velikosti omezení proudu a začíná to jako nabíjecí křivka kondenzátoru.