ECC85 jako NF předzesilovač
Moderátor: Moderátoři
ECC85 jako NF předzesilovač
Nemám zájem o korekci pravopisu.
pajosek2 píše:Ahoj,pořád někdo řeší stavbu zesilovačea jako předzesílení požívá ECC85 nebo 88.Tyto lampy jsou stavěné jako VKV triody s indukční zátěží v anodě.Tak mne napadlo jestli někdo zkoušel tyto lampy zapojit jako zesilovač v anodě s NF tlumivkou a jaké jsou s tím výsledky.Těchto lamp je relativně všude dost a chápu,že je bastlíři chtějí využít,ale nejsou vhodné jako odporový zesilovač,tak mne napadla tahle otázka.
Ahoj, kde jseš? Máš tam ten obal na pájku a nedíváš se tam. Už je to i vyčištěné a slepená prasklinka. Tak se koukni na svůj odaz Bakelitový obal na pájku
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, psal jsem Ti na mail.Jenys píše:pajosek2 píše:Ahoj,pořád někdo řeší stavbu zesilovačea jako předzesílení požívá ECC85 nebo 88.Tyto lampy jsou stavěné jako VKV triody s indukční zátěží v anodě.Tak mne napadlo jestli někdo zkoušel tyto lampy zapojit jako zesilovač v anodě s NF tlumivkou a jaké jsou s tím výsledky.Těchto lamp je relativně všude dost a chápu,že je bastlíři chtějí využít,ale nejsou vhodné jako odporový zesilovač,tak mne napadla tahle otázka.
Ahoj, kde jseš? Máš tam ten obal na pájku a nedíváš se tam. Už je to i vyčištěné a slepená prasklinka. Tak se koukni na svůj odaz Bakelitový obal na pájku
Já vím,že to určitě jde, šlo by to i transitorem,ale zajímal rozdíl v parametrech s použitím tlumivky v anodě.No nic až budu mít čas tak to zkusím.Mysle jsem jen,že s tím má někdo zkušenost.zdenoeddie píše:no ja riesim ten ekvalizer s ECC/PCC88 a zosik s ECC85,EL84, ten ekvalizer som este neskusal takze posudit neviem,ale zosik uz som mal v "stolnej" verzii a la vrabcie hniezdo postaveny a hralo to pekne,ECC85 bola zapojena ako odporovy zosilovac
Problém tlumivky v nf je i v tom, že zatímco na VHF je šířka pásma obyčejně pár procent z pracovní frekvence, na nf by měla fungovat nejlépe od skoro stejnosměrna (20 Hz) až do skoro dlouhých vln (50 kHz). Na nízkých frekvencích by se neměla přesycovat, na vysokých by neměla mít parazitní kapacitu a rezonance. Pracovní pásmo nf je aspoň 4 dekády a to je dost...
Spousta lamp ti vyhoví v nf, když je budeš provozovat v rozumném rozpětí hodnot. Když je budeš chtít provozovat na doraz, budeš na tom jako sedlák co chce jednou herkou odtahat celé žně
Stejně tak původně UHF triody PCC/ECC88/E88CC. Vzhledem k jejich strmosti se mi osvědčily dokonce jako vstupní předzesilovač signálu z přenosky pro RIAA zesilovač ke gramofonu. Původně jsem uvažoval na první stupeň EF86, ale vadil mi jejich šum, který sice nepřevýšil šum desky, ale v mezerách mezi skladbami slyšitelně vystupoval. Americké 6AU6 šuměly ještě víc. Nakonec jsem zapojení předělal na triody (mám z čeho vybírat, koupil jsem kdysi E88CC s pozlacenými kolíky a´ 5Kč). Jedna vybraná E88CC zesiluje přímo signál z přenosky, každá trioda jeden kanál. Následuje pasivní RIAA korektor a za ním další stupeň s E88CC. Výsledek je mnohem lepší než při použití pentody na vstupu.