Konečně jsem to nakreslil - mělo by to být ultimate řešení.
předzesilovač pro gramofon - stavba
Moderátor: Moderátoři
- v signálové cestě použít kondenzátory s COG/NP0 dielektrikem.
- v napájecí cestě stačí kondenzátory s dielektrikem X5. či X7.
- rezistory použít tenkovrstvé, nejlépe od firmy Vishay-Beyschlag
- rezistory větší než cca 4 kΩ použít v rozměrech alespoň 0805, v desítkách kΩ už raději pouzdra 1206
- Přílohy
-
UGAm1v0-PreampMono_Right.pdf- (180.04 KiB) Staženo 84 x
Číňanovi nevěřím, co se týče kvality polovodičů a myslím, že velké kondíky v NP0 nebo tenkovrstvé odpory od Vishaye mít na skladě stejně nebude.
Jo, a zapomněl jsem zmínit napájení je přes adaptér 18V/0.5A AC.
EDIT: Ještě možná na vyhodím trimr na srovnání vstupních obvodů (bude mít vliv na DC offset) a pokud vše bude ok, nahradím to dvěma rezistory. Dvojtý tranzistor, co jsem použil na vstupu, by měl být trimrovaný z výroby. Taky stojí dost peněz.
https://www.ti.com/lit/gpn/OPA2891
Teď jsem si ho koupil na nábojově citlivé preampy. Jsem na něj zvědav.
Jo, a dokáže krmit signálem 50 Ω koax. Na druhou stranu, 1/f šum má zhruba na 100 Hz, což je pro gramo preamp nic moc.
THT má oproti SMT výhodu v odporech. THT odpory (pokud nepoužijeme uhlíkové) jsou kvalitní nízkošumové. U SMT je standard tlustovrstvý rezistor, který dost šumí. Má obrovskou výhodu v ceně, ale na nízkonapěťové analogové signály se to nehodí. Proto doporučuju odpory tenkovrstvé od Vishay-Beyschlag - to jsou kvalitní nízkošumáky. Dají se sehnat i lepší, ale cena v kusovce už je ve stokorunách.
A proč nepoužívám THT? Je to větší, dražší a nechce se mi to pájet. SMT zvládnu levou zadní s párátkem, pinzetou a horkovzdušnou pistolí. A kvalitní OZ nebo tranzistory stejně v THT dnes neseženeš. Přemýšlím, že si k vánocům napíšu ježíškovi o infrapícku. Odstranil bych tu horkovzdušnou pistoli.