zdroj pro naftové topení

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dred

#16 Příspěvek od dred »

Už keď máš to trafo, usmerňovací mostík - pridaj poriadny kondenzátor a vyskúšaj to len tak - bez toho meniča.
Pokiaľ je vinutie toho transformátora 12V, tak po usmernení a slušnej filtráci aspoň 10 000uF, napätie na výstupe pri zaťažení by malo byť zhruba 13-15V. (bez zaťaženia do 17V).
Až by sa ohrievaču tých 17V nepáčilo, "stiahni/zmenši" napätie na výstupe cez jednu(prípadne dve v sérii) silné diódy zapojené v priepustnom smere... úbytok na jednej bude cca 0,6 až 1V podľa záťaže.
S výhodou môžeš použiť aj rovnaký usmerňovací blok (mostík), ako tam máš - mal by to byť 50A a nemusíš riešiť "mechaniku". Len ho niekam priskrutkuješ o krabicu a nakrimpuješ fastony na prepojovacie káble (alebo pricínuješ)
Druhú možnosť ti už navrhli... Vymeniť to za poriadny AC/DC 230/12 menič..

Ten použitý DC/DC menič tam nie je absolútne vhodný...má nastavenú prúdovú kontrolu "na tvrdo" a pomerne rýchlo reaguje na vysoký odberový prúd a vypne sa.
Prevádzkovú spotrebu síce napísali 12V/3A (na tom Vevore), ale to bude až pri normálnom behu ohrevu. Pri štarte - píšeš že má ten tvoj spotrebu 130W cca 3minuty = cca 10A ! To je na ten menič moc!
Milan_F

#17 Příspěvek od Milan_F »

misocko píše:ale no, musiš chápať aj ostatných
trafo = nejaky zdroj...
pozri prve foto ktore dal
a môžme sa hádať
Jseš d e b i l n í ??? Trafo = transformátor. Jakej koliv jinej zdroj ss proudu ≠ trafo. Nepřekrucuj termíny!
romi

#18 Příspěvek od romi »

Zařízení máš určitě provozovat na baterie - přečti si návod. Nedělá mu dobře pokud ho vypneš natvrdo za provozu. Já mám uděláno něco jako 12V UPS.
dracekvo

#19 Příspěvek od dracekvo »

Vůbec nechápu co jsi tam dal za modul, když říkáš, že z toho trafa jde 12V.

Mám doma sice nějaké moduly co umí step up/down najednou, ale ty vypadaj úplně jinak.

A pokud tam máš něco takového, tak modul má jednak omezení na watty a druhak omezení na proud.
https://www.hadex.cz/m403-napajeci-modu ... notebooky/

Tady konkrétně 10A. Tak ti při 12V těžko odnapájí něco co chce víc jak 10A.
A co jsem nedavno koukal na nějaké testy na youtube, tak si pamatuju, že to při startu bralo víc jak to mělo psaný v papírech.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Ano , není uveden startovací proud . zatímce nestabilizovaný zdroj s trafem snese přetížení při staru , tak spínák nikoliv .
To nemáš doma auto , aby jsi si půjčil baterku ? A zkus změřit proud .
potom můžeš něco laborovat .
renda4
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od renda4 »

Tak jsem se k tomu konečně dostal, na radu jsem koupil 3x 4700uF 63V. Na prázdno 16,5V a při zatížení 12,7V zatížil jsem to halogenkou , vyrazil jsem na chatu, připojil a zapnul... ten teplovzduch se rozjel a funguje.
Díky všem za věcné rady.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“