MA7824 versus nový stabilizátor

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

#16 Příspěvek od martinkopp »

Jestli uvažuješ ve stylu že zenerkou v sérii snížíš nějakým kouzlem ztráty při stabilizaci, pak věřím že používání obsolete součástek ti přijde jako skvělý nápad a stepdown je zbytečný. :-)
ondraN

#17 Příspěvek od ondraN »

MILAN_F má pravdu. Účinnost lineáru a spínaného zdroje je diametrálně odlišná, obvzlášť při velkém napěťovém rozdílu vstup-výstup. A pokud to jede z aku, tak není co řešit. A co se týká životnosti, tak u spínaného zdroje závisí na kvalitě kondenzátorů. Kvalita Tesla stabilizátorů je dost naprd, už jsem jich viděl chcíplých hodně.
TAKJAN

#18 Příspěvek od TAKJAN »

Ale dobrý, nové technologie. Já zas viděl taky chcíplé stepdown. Účinnost? V klidu odběr cca 10mA? Neřeším. Taky se začínám přiklánět k tomu brát si 24V přímo z aku. Určitě spolehlivější. Nemám sice rád takové mixování, ale asi vyhraje. Jinak jde o nouzové vypnutí ftv při kouři, vysoké teplotě, extrémním přepětí na aku. Přepne na síť-odpojí výstup měniče, odpojí panely, vypne měnič a přívod sítě do něj. A taky takové havarijní stop.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Ak mas baterie zapojene v serii, nikdy neodoberaj prud "zo stredu". Rozhodis si rovnovahu a niektore baterie budes prebijat.

Ak teda nemas dostatocne vykonny balancer, aby to vyrovnal.
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

Ale píšu odběr asi do 10mA. To jako rozhodí 300Ah akumulátory?? PbC se nebalancuje. Za tři roky se baterky rozchází do 100mV. A zbalancovat je můžu ručně, žárovkou 5W paralelně na nejsilnější. Ale zatím nebylo třeba. Dělal jsem to jednou, spíš na zkoušku.
RX-20
Doporučuje se dohled moderátorů

#21 Příspěvek od RX-20 »

ondraN píše:... A co se týká životnosti, tak u spínaného zdroje závisí na kvalitě kondenzátorů. ...
To platilo ještě před pár lety. Musely se používat speciální kondíky s nízkým ESR. Dnešní nové obvody pro spínané zdroje už používají normální keramické kondíky. Koukni do datasheetů těch dvou obvodů, co jsem nahoře jmenoval. Obzvlášť ten "automotive" s "Q" na konci. Součástky kvalifikované jak "automotive" vydrží opravdu hodně.
sr71

#22 Příspěvek od sr71 »

Slyšel jsem názor, že je vhodné dávat k stabilizátorům řady 78xx, ochranou diodu zapojenou mezi In a Out (anoda na Out), údajně kvůli nějaké ochraně vnitřního tranzistoru ve stabilizátoru. Přijde mě to jako zbytečnost, nikdy jsem nic takového snad v žádném zapojení nepoužíval. Může mít taková dioda nějaké opodstatnění?
masar

#23 Příspěvek od masar »

sr71 píše:Může mít taková dioda nějaké opodstatnění?
Může v případě, že (z nějakých důvodů) bude na výstupu vyšší napětí než na vstupu. Pokud ten rozdíl překročí Ueb tranzistorů v IC, může ho poškodit.
Např. k tomu dojde v případě že po vypnutí zdroje napětí ze vstupu odčerpá jiný spotřebič, zatímco na výstupu je nevybitý elektrolyt a nebo v případě, že k výstupu je připojen jiný zdroj (např. akumulátor).
:wink:
Přílohy
78xx.png
Vnitřní zapojení stabilizátoru
Vnitřní zapojení stabilizátoru
ok1hga

#24 Příspěvek od ok1hga »

sr71 píše:Může mít taková dioda nějaké opodstatnění?
rozhodně může . . .
třeba v případě kdy je zátěž induktivního charakteru a při přerušení můžou vznikat napěťové špičky přesahující napětí napájecí . . .
relátko, motorek, elektromagnet . . .
. . . tady všude by měla být dioda v závěrném směru přímo na kontaktech.
a pokud jsou tyto obvody napájené ze stabilizátoru, může se dát dioda i na něj.
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Můžeš se spolehnout na to, že i v případě, kdy senzor detekuje kouř, bude čidlo ještě pod napětím?
Nejspolehlivější je samostatný akumulátor (klidně i NiMH) v blízkosti čidla, který v případě potřeby těch 600 mA dá, ale, vzhledem k očekávané četnosti sepnutí, se dá celoročně udržovat proudem do 5 mA, nebo rázově proudem 0,1C dobíječkou spínající při -5 % a vypínající při +10 až +15 % jmenovitého napětí.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“