Pračka Samsung EcoBubble 8Kg "WW80J6410CW/LE" sek

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dire13

Pračka Samsung EcoBubble 8Kg "WW80J6410CW/LE" sek

#1 Příspěvek od Dire13 »

Zdravím všechny ,

mam takový problém s pračkou Samsung EcoBubble 8Kg .Pračka se občas zamrzne když má přejít na ždímání někdy je to 20 nebo 15 , 1 min před koncem .Podle všeho je v háji základní deska .Zkoušel jsem vyndat základní desku ale je zalita v silikonu .Podařilo se mi ze shora desky odstranit silikon ,ale nejde mi odloupnout deska z plastové vany .Prosím o pomoc jak se dostat na stranu kde je tišťák ..

Diky moc
Přílohy
PCB_samsung.jpg
PCB_samsung.jpg
Vlafig

#2 Příspěvek od Vlafig »

Na desce jsou zcela evidentně studené spoje, což je u těchto praček bohužel naprosto běžná závada. Desku je potřeba po celém obvodu tenkým ostrým předmětem obříznout, odstranit hmotu a velmi opatrně nadzvedávat z plastové krabičky. Na delších stranách jsou ještě západky, které je potřeba při páčení desky odklánět aby nepřekážely a nepoškodily desku. Chce to trpělivost, cit, klid a opatrnost a vyvarovat se vyšší než přiměřené síle. Někdo doporučuje nahřátí desky fénem nebo dokonce usmažení ve fritovacím hrnci, ale to jsem nezkoušel. Ze spodní strany desky je potom třeba oddrolit plochým plastovým předmětem zbývající hmotu zhruba do té poloviny, kde se nacházejí silové obvody. Při tom je potřeba dávat pozor na pár smd součástek, které jsou tam schované. Pak už se stačí jenom dívat a propájet všechny studené spoje. Málo jich tam nebude. Zpětná montáž desky už bude daleko rychlejší.
Dire13

#3 Příspěvek od Dire13 »

Podařilo se mi vyndat základní desku "byla to práce na 2 věci "silikon jsem dal pryč všechno jsem na druhé straně desky proletoval. Pračka se chovala cca 3 týdny v pohodě a teď začala se zase zasekávat ? Nenapadá Vás něco kde by mohl být problém ..

Díky moc
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

velmi častý problém jsou studeňáky na smd součástkách drží je tam jen ten silikon. Je ovšem potřeba také přesnější diagnostiku, může to být klidně i tím, že se v určitém čase pračka nedostane do nominálních otáček. Třeba, snímač otáček, nebo docela běžně ložisko bubnu i s vadným konektorem od motoru už jsem se setkal. Diagnostika je základ pro další řešení.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Asi to bude stále studeňák. Možná jsi ho už trefil, ale nepropájel pořádně. Takže doporučuji dobré světlo a lupu a hledat.
Dire13

#6 Příspěvek od Dire13 »

Díky moc za odpovědi . Jestli se nepletu tak ze zadní strany nebylo žádný SMD. Všechny SMD byly jen svrchu .Tak to mně čeká asi sundat ten silikon i seshora a podívat se na ty SMD ...

Zkusil jsem udělat diag .. pračka mi vyhodila smajlík a všechno zamrzlo . může to být i s tím SMD ?
Přílohy
7.jpg
7.jpg
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Jednou jsem propájel SMD diodu 2x a furt byl na ni měřitelný problém. Až jsem ji opravdu sundal a očistil tu jednu plošku a znovu zapájel, tak vše už šlo. Takže to je jen o tom, zjistit složitě jako obvykle jednoduchý problém a potom to už umí spravit každý blbec. :wink:
Vlafig

#8 Příspěvek od Vlafig »

U mě problém vždy vyřešilo pouze propájení spojů v silové části desky. SMD jsem nikdy neřešil. Je opravdu potřeba postupovat systematicky vzít si lupu a procházet jeden spoj za druhým. Spoje opravuji běžnou olovnatou pájkou za použití kalafuny a následně kontroluji hladkost spoje. Přepájení pouhým nahřátím původní pájky nemusí úplně stačit.
Dire13

#9 Příspěvek od Dire13 »

tak o víkendu si dám rozborku ...a pořádně se podívám na ty spoje + na ty SMD
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“