Pokrokovejšia generácia sa rozhodla vysekať dole v rohu do 10 cm betónu dieru asi 50x50cm, vybral sa bordel do hĺbky ďalších asi 30cm, čím vznikla malá šachtička. Na dno sa položila stará plastová debnička, do nej kalové čerpadlo s plavákom, kábel natiahol hore ku dverám ku zásuvke. S úmyslom že ak sa niekedy v šachtičke objaví voda, zastrčí sa čerpadlo do zásuvky, a už to pôjde samo. A ak sa to náhodou včas nezachytí, tak veď nech má voda aj kadiaľ vytiecť.
Lenže keď sa následne objavila v šachtičke voda, čerpalo sa donekonečna -až pokiaľ neklesla podzemná hladina vody na celom okolí.. A tak sa zmenila taktika a sa to potom do zásuvky zapínalo iba ak už hladina klesala (samozrejme z princípu výšky podzemnej hladiny a plne-vodo-priepustnej šachtičky bola zbytočnosť aj to).. Takže obyčajne bola podlaha a všetko položené na nej pod vodou celé dni či týždne, všetko ponasakované, premočené, celé nanič..
Dtto posledná povodeň -naviac: v pivnici mimoriadne až vyše pol metra vody. Zámer aspoň znížiť hladinu kalovkou nevyšiel -nestíhalo, tak to vyčerpali hasiči -aby to obratom šachtičkou natieklo späť.. Predpokladám aj s fekáliami aj ostatným bordelom, čo počas povodne pounikal po okolí..
---
Samotné kalové čerpadlo (obr.) je vecou súvisiacou. Ležalo tam celé roky, raz-dva krát do roka sa zaplo. Posledný rok, dva, práve keď sa potrebovalo, samozrejme nešlo. Ten prvý raz som docestoval, dal dole spodný kryt, pootočil osku -a šlo to až do ďalšej dlhodobej odstávky. Ďalší rok to urobil niekto z rodiny. A to isté aj počas povodne -kedy aj prestalo počas čerpania ísť úplne -nik nevie ako, kedy.
Nech je mu čokoľvek, minimálne je to naspodu u osky asi už zájdené, ja ho opravovať nebudem -možno niekedy... (niekde som tu aj čítal o nezmyselnosti opravy takýchto čerpadiel ak to dole u tesnenia osky začne hrdzavieť..)
---
Dohodli sme kúpiť nové čerpadlo. Tak som zvažoval: mala by to byť kalovka, keďže to vo vykopanej šachtičke možno naťahuje aj všelijaký náhodný bordel. Lenže potom ma napadlo že to je zasa cesta nikam: a napadlo ma šachtičku obetónovať: zamiešať a naliať dole do nej xy cm betónu, urobiť z dosák nejaký šalung ala krabica bez dna, položiť na zavädnutú spodnú betónovú dosku, a pozalievať obvod dookola do výšky tak, až sa to spojí s podlahou pivnice. Vyrobiť tak šachtičku betónovú. A ak by aj nejaký betónový spoj praskol a netesnil, nevadilo by -pritekanie vody by čerpadlo malo hravo zvládnuť..
Otázka, či je to dobré riešenie -či by som si neprivodil ďalší neduh.. A či spodok aj steny hrúbky aspoň tie 4 cm, alebo či dať do spodného betónu aj nejaký kúsok kari rohože, na bokoch zahnutých trocha hore, aby sa to dobre zviazalo s následne zalievanými bokmi. Alebo postačí nejaké králičie či iné pletivo, a poctivo pletivo ťahať až hore ku podlahe.. A vtedy či betón, keďže je už prerušený kari či pletivom, urobiť hrubší ako tie 4cm..
Predpokladám totiž, ak správne, že ak by aj v nejakej katastrofálnej kalamite hladina na okolí stúpla až na úroveň zeme (zbytok by zrejme stiekol miernym spádom dole dedinou), tým že je pivnica zapustená iba 1,5m, hnúť by to ňou nemalo.. Prinajhoršom by sa čiastočne napustila vodou..
Mohlo by to celé byť správne riešenie?
---
Druhou vecou je s tým súvisiace čerpadlo. Kalovka zrejme nevyčerpá šachtičku až "dosucha" -a teda by v šachtičke zostávala vždy nejaká hladina vody (4?cm). S tým spojená, možno, nadbytočná vlhkosť, plesne stien a pod.. Či by nebolo lepšie kúpiť obyčajné čerpadlo -ktoré by tú vodu vysalo viac ako kalové -a proti náhodnej spláchnutej nečistote z podlahy pivnice ho obaliť napríklad okennou sieťkou proti muchám -ako som to urobil u sacieho koša (proti slimači).
Ďalšou vecou u čerpadla je spínanie. Či plavákové, alebo vzhľadom na rozmach toho visiaceho plaváka -a teda vzhľadom na jeho možné zadieranie sa o steny šachtičky alebo prekacovanie čerpadla a teda jeho nespoľahlivosť -radšej nejaké čeradlo s tým skrytým "plavákom" -spínaním -až je to vôbec spoľahlivé spínanie (princíp nepoznám, možno nejaký plavák na vertikálnej osi, ktorý by sa možno mohol časom zadierať) aj do budúcnosti..
Tiež či by nebolo dobré, aby čerpadlo malo aj iné "funkcie" (napr. poistkou proti suchému chodu by mal stačiť samotný plavák ..)..
Ale napríklad taká signalizácia zvuková, že sa niečo deje, by zlá nebola -len zasa jej následné vypnutie by malo byť riešiteľné -aby to tam celé noci nebzučalo..
S akým výkonom čerpadlo kúpiť -ak by sa šachtička obbetónovala, zrejme by nejako supervýkonné byť nemuselo..
Tiež aké čerpadlo kúpiť: či čo najlacnejšie a každých 5 rokov (t.j. "päť použití") ho vyhodiť, alebo kúpiť kvalitnejšie, aby odolávalo tomu spodnému ohrdzaveniu okolo osky -a teda zadretiu -ak bežné čerpadlá také vôbec sú.. Ak sa totiž zistí že v práve potrebnej chvíli netočí, je pre maminu vo vysokom veku, už neskoro..
Kvôli reklamačným patáliám, by som mal asi kúpiť niečo v Hornbachu, alebo Obi, prebieha to tam na rozdiel od privátnejších normálnejšie -alebo aspoň niečo v dosahu predajní v BA -než sa s niekým na diaľku doťahovať (také Wilo CZ poptavky@wilo.com na môj slušný mail s prosbou vo veci domácej vodárne už tri týždne ani neráčil odpovedať..) ..
Môžem poprosiť usmerniť, či niečo konkrétne poradiť?
edit, upresnenie Wilo CZ