Moje vysavače

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
milavla

Moje vysavače

#1 Příspěvek od milavla »

Ahoj,
mám dva vysavače Electrolux ZCE2000, motor 1850W a Eta Sabine 1450W. Oba jsem si hýčkal říkal jsem si vysavač s takovým výkonným motorem už nekoupím.
Většinou jsem používal Electrolux, ale po určité době když byl sáček plnější a musel jsem přidat výkon, aby sál se začaly z vysavače ozývat střílející zvuky a jakoby se něco uvnitř pálilo a motor ztrácel výkon a otáčky. Vysavač jsem tedy rozebral, abych zjistil příčinu jestli třeba jenom nestřelil odrušovací kondenzátor. Bohužel jsem zjistil, že ne jiskření, ale doslovala plameny šlehají mezi uhlíkem a komutátorem, pokud jsem přehodil vývody napájení motoru začal jiskřit zase druhý uhlík.
Nevadí mám přece ještě druhý vysavač ETA ten je jako nový vysával jsem s ním jen párkrát. Potřeboval jsem vysát koberec a ty se blbě vysávají nasadil jsem tedy turbo hubici s kartáčem, který pohání turbína roztočená proudícím vzduchem. Výkon jsem dal pochopitelně naplno vysávám a vysávám už jsem byl skoro hotov a chválil si jak ten motor pěkně táhne když tu se z vysavače ozvalo známé střílení a zápach po spálení. To snad ne i tady shořel motor??

Máte někdo podobnou zkušenost nebo jsem měl prostě abnormální smůlu na blbé kusy? Má to vůbec cenu po téhle zkušenosti kupovat nový motor v podstatě za cenu nového vysavače a strachovat se kdy zase shoří? Jaké máte vy zkušenosti s vysavači se silným motorem?

Milan
MiraSt

#2 Příspěvek od MiraSt »

V obou případech zkrat v rotoru. Zdravý motor jede ja pila a ani při nových uhlíkách které nejsou zabroušené, nijak moc nejiskří. Na komutátoru je jenon jemné, modré jiskření. A točí na max.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

zas na druhu stranu vykon motora a saci vykon su 2 rozdielne veci.
Ja mam 700W vysavac, ktory taha lepsie, ako stary s prikonom cez 1200W.
No vidis, a tak si sa bal
milavla

#4 Příspěvek od milavla »

MíraST a jak se to stane, že se udělá zkrat na rotoru? Měl jsem za to, že by ty motory měli vydržet fungovat i na maximální výkon.

pocitujlasku to máš sice pravdu s tím sacím výkonem, ale myslím že ta výkonová rezerva je tam hlavně proto když se ti zaplní sáček a výkon jde logicky dolů. Něco jiného je to u bezsackovych vysavačů. Nicméně jsem tu ETU kupoval v době kdy už vysavače se silným motorem mizely z trhu a schválně si nechal zapnut ještě jiný s 800 W motorem - jednoduchá zkouška sacího výkonu strčil jsem tam ruku a můžu říct, že ten rozdíl výkonu byl docela dost znát.
Pikofarad

#5 Příspěvek od Pikofarad »

milavla píše: jak se to stane, že se udělá zkrat na rotoru?
Se přehřeje ,přes plný sáček jde málo vzduchu.
milavla

#6 Příspěvek od milavla »

Pikofarad ale ta ETA je bezsackova jakto, že nevydržel udávaný výkon.
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Ty motory se skládají ze statoru a rotoru. Která část je špatná?
Pikofarad

#8 Příspěvek od Pikofarad »

I bezsáčkový má před i za motorem filtraci.Sousedka donesla Vorwerk s jiskřícím motorem,hepa tam byl 15 let,sáčky se měnily až byl nabouchaný do plna.Tak se motor přehřál a upekl.
PotPalo

#9 Příspěvek od PotPalo »

Bezsáčkový vysávač má tiež filter, ktorý treba občas vyčistiť. Mám bezsáčkový vysávač Rowenta, a keď už citeľne slabšie ťahá (nádoba je prázdna), treba vo vode vyprať filter. Je textilný hrubý, a pri čistení z neho ide poriadne jemného prachu.

Niekedy záleží čo sa vysáva. Ja som raz vysával tonerový prášok, a skončilo to roztopeným vysávačom, čo som zistil až keď nešiel vypnúť. Plasty sa zdeformovali tak, že vypínač sa nedal stlačiť. Ono totiž jemnejšie čiastočky prejdú sáčkom aj filtrami, a na komutátore sa roztopia a zalepia ho. Potom to iskrí lebo prechodový odpor, a teplo topí plasty. Tepelná poistka tam nebola. Vtedy letel celý vysávač do šrotu.

Inak najlacnejšia oprava je kúpiť v akcii za 10€ nejaký štandardný 1200W motor a ten tam osadiť. Bude to dobre fungovať aj s ním. Ja som takto z 360W starého vysávača spravil 1200W. Ešte som tam dorobil vratnú tepelnú poistku na motor, a softstart.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

milavla: ano, tak je to zo vsetkym. Najskor je to len aby bolo a postupne sa vylepsuju tak, ze saje podstatne lepsie ako model stary niekolko rokov

PotPalo: toner sa nikdy nevysava beznym vysavacom. Idealny je na popol, ten ma jemnejsi filter. Bezny vysavac si tym akurat tak znicis. Uz som par takych videl.
No vidis, a tak si sa bal
milavla

#11 Příspěvek od milavla »

Zaneseným filtrem to určitě nebylo, já jsem s ním vysával opravdu snad jenom 2x běžný prach ten filtr byl naprosto čistý. Vysával jsem tím volně položený koberec při vysávání se na tu hubici úplně přisál to je pravda a tím mohlo dojít k zahřátí, ale vysával jsem s ním chvilku pár minut myslel jsem, že by měl vydržet víc. Pokud někdo vysavá opravdu do plného sáčku tam tomu by museli ty motory odcházet jak na běžícím pásu.
MiraSt

#12 Příspěvek od MiraSt »

Prostě výrobní vada. Nekvalitní výroba. Vadný lak na drátu rotoru. To se stává i v ručním nářadí.
Všechny stroje co mi prošly rukama, měly rotor v háji. Ty co byly provozovány (byť i krátkodobě) měly vypálenou lamelu komutátoru. Ono stačí nepatrný zkrat v nějaké cívce a už to jiskří a vyhřeje dané lamely. Pak vyletí lamela z uložení a následuje destrukce rotoru i s uhlíkama.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
kejki

#13 Příspěvek od kejki »

Přesto se zeptám: bylo to ve stejné zásuvce? Pokud ano, tak prověřit.
Pikofarad

#14 Příspěvek od Pikofarad »

Že by mu ČEZ přidal 50V zdarma ve vánoční akci?
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Rotory odchájejí nejen ve vysavačích. Buď mezizávitový zkrat a nebo přerušené jedno vinutí- upadlý nýtovaný drát u lamely. To způsobí velké napětí mezi lamelami které pohoří. Dneska na statorech běžně hliník obarvený na oranžovo. Tak doufám že aspoň rotor má Cu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“