Zdroj na bázi G400- problém.
Moderátor: Moderátoři
Nejsnazší možná bude odkoukat topologii té bezproblémové verze G400. Význam může mít i rozdíl v použitých trafech. Výhoda použití oddělených zdrojů spočívá právě v oddělení jejich filtračních obvodů a tím zjednodušení zemnících spojů, snáze zabraňujícím zemním smyčkám.
Prostě okopírovat desku(y) bezproblémové G400 s tím, že u ní bude na "upgrade" (tři fičury) pamatováno.
Pokud je smyslem těch digitálních měřidel zobrazení žádané hodnoty, pak měřidlo nastavení proudu je připojeno správně - až na opět chybně připojený spodní konec P3.
Naproti tomu digitální měřidlo nastaveného napětí supluje údaj ručkového měřidla. Je to logická chyba. Při náhlém odlehčení zdroje z režimu CC do CV uživatel neví, kam až výstupní napětí "vystřelí", což může být pro zátěž fatální. Přitom by úprava nemusela být složitá. Ten OZ tam máš a OP3B tam zůstane pro přepínání relé...
-----
edit: Až teď jsem si všiml, že OP5 má napájení +13V/0V. Protože vložený OZ musí pracovat od 0V, je třeba použít napájení +13/-5V, což by na funkci OP5A nemělo mít vliv. T6 to neohrozí, popř. je možné ho chránit diodou mezi b-e.
Popsané řešení předpokládá také možnost nastavit citlivost/rozsah daného měřidla. Jinak by se musel použít další OZ a v tom případě je vhodné použít nový dvojitý OZ, napájený z +36/-5V, což vidím jako schůdnější.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dávám sem schéma řešení.
Ten dig. voltmetr jsem tam osadil jen pro symetrii a estetiku předního panelu.
Že při režimu CC nevím (tedy vím, protože si to pamatuji) kolik V bylo nastaveno mi nikdy nechybělo.
Ale nápad je to dobrý, ještě pouvažuji, jestli ho použiji. Musím tam dát dva OZ, napětí na vstupu je 1/3 výstupního.
R42 je zrušen.
Obvod měřidla "solwert" teď sice fungovat bude, ale operákem reference OP1B poteče i proud celého měřidla (displeje), z čehož se může OP1B trochu "zapotit".
Prostě stačilo místo tohoto harakiri přepojit spodní konec P3 na výstup OP1B.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Spodní konec P3 nemůžu dát na výstup OP1B, to pak ukazuje nesmysly, podkládá se pod něj napětí ze snímacího odporu, i když tam zapojím i zem měřidla. Zkoušel jsem to i v simulátoru a bez chyby to vyšlo jen v tom zapojení výše. Ten Rx mi ušel. Nejmenší chybu dá to původní zapojení.
Tak mě napadlo, že nejjednodušší bude přidat tam ještě jednu referenci, ta bude vázaná ke GND a z té odvozovat napětí pro nastavení proudu.
Jo, ten dig. A-metr cucá 8mA.
Tato úprava řeší nastavení žádané hodnoty proudu v režimu CC, která je správně zobrazena i v režimu CV. Z původního zapojení vypadl jen R36 a přibyl TL431 a Rzd, které tvoří "neplovoucí" referenci +2.5V.
A ještě poznámku: Při snížení napětí původní reference z +15V na +10V se zvýšilo zatížení R44 (2k2) na nepříjemných >300mW. Bylo by vhodnější přepojit ho také na větev +13V.