LiFePo do UPS místo VRLA
Moderátor: Moderátoři
Provozní teplota 25C doba životnosti cca 5 až 7 let
Provozní teplota 30C doba životnosti cca 3 až 4 roky
Provozní teplota 35C doba životnosti cca 2 až 3 roky
Provozní teplota 40C doba životnosti cca 2 roky
Provozní teplota 50C doba životnosti cca 1 rok
Na půdě nebudou vyšší než optimální provozní teploty celý rok. Takže se to promítne ve zkrácení životnosti méně než pokud by to bylo trvale, ale i tak jsou vyšší provozní teploty horší.
Nakonec jsem koupil tyto: https://allegro.cz/nabidka/akumulator-a ... 6740667176Valdano píše:Zmiňoval jste pořízení.....
Zkrátka nesmíte věřit všemu co kdejaký prodejce nabásní a je potřeba si nejprve najít a prostudovat datasheet od výrobce a pokud to tam není uvedeno tak raději ani nekupovat.
Někdy ani v datasheetu od výrobce nejsou zcela vypovídající hodnoty tj. často skutečná životnost aku bývá ještě o něco menší než co je deklarováno výrobcem. Bral bych to v potaz tedy spíš jako potenciální maximum a počítal spíš s tím, že realita bude tak někde okolo 80% toho deklarovaného v datasheetu od výrobce.
Provozní teplota 25C životnost cca 5000 cyklů.
Provozní teplota 35C životnost cca 3500 cyklů.
Provozní teplota 45C životnost cca 2000 cyklů.
Samozřejmě LifePo4 baterie je vhodná spíš pro záložní zdroj, který je na ni stavěný. Takže do budoucna bude vhodné pořídit záložní zdroj s podporou LifePo4 (už i dnes se takové záložní zdroje dělají) a k němu pak bude vhodná LifePo4 baterie a pak lze očekávat delší životnost.
Dokud budete provozovat starou UPSku, která LifePo4 nepodporuje tak se holt budete muset smířit s tou životností co ty aku pro ni vhodné běžně mají a nečekat nic moc lepšího.
Už na předchozí stránce tohoto tématu jsem v reakci na připomínku Celerona (dle vašeho pozdějšího příspěvku ještě před vaším nákupem) psal i s uvedeným odkazem to, že některé novější záložní zdroje již podporují kromě olověných aku i LiFePo4. Cca 2 hodiny po mém příspěvku jste napsal, že objednáváte dvě 100Ah VRLA a na tu možnost přejít na nový typ UPS s podporou LiFePO4 jste ani nezareagoval. Dle mého názoru jsem tedy informaci o této možnosti poskytl včas, ale vy jste si ji zřejmě nevšiml.Victronix píše:Díky za rozumnou radu. Přišla trošku pozdě...