Dobíjení autoaku ve voze mimo síť

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaZ

#61 Příspěvek od JirkaZ »

DukeNuke píše: Jen si tě ještě dovolím upozornit, že už dávno se nenabíjí na 14,4, případně 14,8 V.
Viz zde a z toho:
If the voltage is below 12.5V, charge your battery
...
The charge voltage should not exceed 15.0V during usage.
Nebo taky tady apod.

K tomu "přenášení": jednou za 1-2 týdny si s cca 5 kg věcí udělat řekněme vyšší desítky metrů "výlet"? To je pro chodícího jedince snad úplně normální...

Letmo jsem se podíval na tvoje zdejší příspěvky a mám pocit, že často máš jakousi potřebu něco či někoho kritizovat, hádat se apod. Hlavně ovšem téměř nikdy neuznáš, že jsi něco napsal špatně, neomluvíš se apod.

Tímhle způsobem nemíním pokračovat v diskusi.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 07 pro 2024, 21:48, celkem upraveno 2 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#62 Příspěvek od EKKAR »

JirkaZ píše:DukeNuke: ne, nepochopil jsi vůbec nic.
...
• Nekupuju autobaterii za 1 kKč, ale "trochu" víc...
...
Taky jsem si říkal, kde "atomovejvévoda" k tý částce "1kKč" za novou autobaterku přišel. Já to mám podobný jako ty ....
DukeNuke píše:...
Jen si tě ještě dovolím upozornit, že už dávno se nenabíjí na 14,4, případně 14,8 V. Aby sis tu drahocenou baterii hned nezničil :-)
Sice ty údaje (značka a typ) JirkaZ pořád ještě nevyvalil, ale u libovolnýho 20 let starýho kcháru předpokládám totální absenci jakýhokoliv ychtyllygentního battery managormentu, takže naopak očekávám, že i Jirkovo auto nabíjí trvale na 14,4V od okamžiku, kdy motor přesáhne potřebný otáčky až do momentu jeho chcípnutí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#63 Příspěvek od DukeNuke »

ad Jirka - dovolím si minimálně jeden příklad:
DukeNuke píše:Dle právníků jízdou cik-cak dochází k porušení §11, odst.1.
Tímto se všem omlouvám za sebe i za kolegy motorkáře.
Téma TDF.
No a tátova felda z roku 1995 nabíjí na 13,8V. Auris z 2012 na 12,8V. A ta rada byla míněna zcela vážně. Je něco úplně jiného dobíjení v autě a něco úplně jiného mít baterii na konzervátoru 14,8V. Už jsem několikrát zažil, že baterie při startu explodovala. Je fakt, že u náklaďáku, nebo u dieselagregátu, ale stalo se nejednou. Konzervátor na 13,8V to vyřešil.
A protože Jirka nic nezměřil, nemá další diskuze smysl.
Jak říkám, kdo chce kam...
rnbw

#64 Příspěvek od rnbw »

Felicia ma mizerne dobijanie a ten Auris ma asi uz nejaky "smart" regulator.
JirkaZ

#65 Příspěvek od JirkaZ »

Dílenská příručka mého auta uvádí nabíjení na 14,4V.

Což v kombinaci s mnou uvedenými fakty/zdroji přesně odpovídá oněm 14,4 až 14,8V (přičemž těch 14,8 od začátku diskuse beru jako horní limit, který nutně nemusím použít).

Tady je další web k věci, z něj:
Obecně platí pravidlo, že pro nabíjení baterií nainstalovaných ve vozidle jsou velmi vhodné plně automatické nabíječky (omezení nabíjecího napětí na 14,8 V).
To, že nějaké tzv. moderní krámy nabíjejí na výrazně nižší hodnoty, mě vůbec nezajímá. Těch úchylek je tam mnohem víc (například místo ovladačů s haptickou odezvou šmatlací televize uprostřed palubky, fakt bych zvracel).

Navíc zde se nebavíme o nějakém víceméně trvalém, nýbrž o příležitostném cyklickém dobíjení, navíc už od počátku I-U charakteristiky s malým proudem.
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 07 pro 2024, 22:55, celkem upraveno 2 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
DukeNuke

#66 Příspěvek od DukeNuke »

Tak aspoň že umíš číst.
Je to diskuzní fórum a vyjádřil jsem názor. Ten názor je, že pokud bych si měl kupovat 4x lifepol plus i106b nabíječku, tak je to nesmysl. Za tím si stojím.
keras

#67 Příspěvek od keras »

Prosím, který step-up modul použít na udržovací napětí cca 12,6-12,7V 70Ah efb, když kchára pár dní nejede.
Zdroj 26Ah powerbanka s usb.
Půjde to?

tady 1

tady 2

tady 3

tady 4

tady 5

tady 6
EKKAR

#68 Příspěvek od EKKAR »

Jednička je zbytečná - má displej, kterej zbytečně žere energii, kterou potřebuješ jinde. Dal bych dvojku nastavenou na výstupní napětí 13,5-13,8V. Je to těsně pod napětím, kdy udržovaná baterka začne uvolňovat plyny = na stejnou hodnotu se dává i strop "gelovek" a ostatních hermetickejch baterek, který mají co nejmíň ztrácet vodu z elektrolytu. Ty další měniče už mají navíc jen zbytečný fičury.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
keras

#69 Příspěvek od keras »

Ekkare👍

Jde jen o dotažení o 0,1 až 0,2V
IBS odpojen už před 2 rokama (hovadské eu!)
Stejně si FSB drží druhý den jen 12,5V

Než FV (v zimě nefunkční) zkusil bych tuto cestu.

U č.1 jde lcd dlouhým stiskem prý vypnout... 🤷
DukeNuke

#70 Příspěvek od DukeNuke »

Ty max. proudový údaje ber s rezervou. Konkrétně k č.4, kterých jsem koupil několik - test při vstup 7,4V, výstup 13,4V. Pro jistotu jsem na brouka nalípnul chladič. Zátěž na 2A, brouk se odporoučel za 10 minut.
Lze řešit žárovkou v serii - čím větší proud žárovkou, tím vyšší odpor má, pak to na max. 1,5A s nalepeným chladičem funguje spolehlivě.
rnbw

#71 Příspěvek od rnbw »

Uz som to tu pisal, ale zopakujem to: nenechavaj v aute ziadne li-ion baterie. A uz vobec nie cinske power banky - nejedno auto uz od nich zhorelo.
keras

#72 Příspěvek od keras »

Ta žárovka je dobrej nápad.
Nejde mi u rychlé dobití. Bude stačit když tam poteče 0,2-0,3A.
To bych udělal přes tu vhodnou žárovku.

Co to udělá až dosáhne baterka napětí které je navolené trimrem? Rovnováha? Nula?
Tuším, že tyhle powerbanky co mám, když mají malý odběr, tak se samy odpojí. To ale nevím jistě...

Ty step-upy jak budou sosat baterku po odpojení zdroje-powerbanky?
Nikde zmínka.
DukeNuke

#73 Příspěvek od DukeNuke »

Nastavíš si step-up jak potřebuješ a změříš odběr naprázdno. A to bude brát když bude napětí baterie srovnané.
keras

#74 Příspěvek od keras »

Jo tak to samozřejmě chápu. Myslel jsem zda nemá někdo přímo zkušenost z praxe kolik tyhle moduly žerou na výstupu. Nebo tam dát ňákou diodu s malým úbytkem???
Ale díky.

Ad rnbw.
No jo no. Mnoho energie na malém prostoru. Co bude, až do baterek narvou náboj ještě x krát větší? 😪
China powerbanka, china stepup, china aku v autě...
A to si nevozím prdel v elektroautě s china baterkama pod celým autem. To je teprv pojízdná bomba.

Obávám se, že i když zabráním sulfataci, zda ty efb vůbec dají jako kdysi baterky třeba 10 let🤣🤣🤣
To asi těžko.
Stačí zvážit starou/novou generaci baterek😪
Ale pokud ji přidám 2,3 roky proč to nezkusit.

Nevím, zda je to stanby spotřebou nových aut, nebo konstrukcí efb, ale efb má tak z pozorování o 0,2 - 0,3V po ustálení méně než klasika.
Všude píšou, že jim to neva, ale je to furt zaplavená acid, akorát tkanina na deskách.
Kdyby jim to podpétí nevadilo, tak nebudou za 2-3 roky odcházet.
Hlavně, že jsme zelení!!!!!!!!!!!!!!!
PavelFF

#75 Příspěvek od PavelFF »

keras píše:...Nejde mi u rychlé dobití. Bude stačit když tam poteče 0,2-0,3A...
Powerbanka(5V) má kapacitu 18Ah. Na výstupu měniče 14V bude kapacita dejme tomu kolem 6Ah.
0,2A x 24hod = 4.8Ah
Na pokrytí samovybíjení a vybíjení asi nebude potřeba až 0,2A, ale i tak budeš chodit měnit vybité powerbanky tak zhruba obden, možná za 4dny.

Podle mě tě to brzo omrzí, ale zase máš ty nejdražší položky už doma a měniče stojí celkem nevýznamné sumy, takže za pokusy nic nedáš.
keras píše:...Jde jen o dotažení o 0,1 až 0,2V
IBS odpojen už před 2 rokama (hovadské eu!)
Stejně si FSB drží druhý den jen 12,5V....
Opravdu dotažení o 0,2V, navíc ještě na tak nízkém napětí, zabrání sulfataci?
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“