S:Žárovičky autorádio

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vla

S:Žárovičky autorádio

#1 Příspěvek od Vla »

Neměli byste prosím někdo klidně pájené žárovičky do panelu starého autorádia 12V průměr 3mm/délka 7mm? 5-6ks
Vím,dají se koupit,ale cena s dopravou překoná hodnotu rádia.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Nedavno som zhanal 6V (zapojene po dvoch do serie). Kedysi som ich kupil tu v predajni, ale ta uz neexistuje. Musel som objednat z AliExpressu - zobral som rovno 50 kusov za necele 2 eura. Ale 12V nemam.
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

LED diody se tam nevejdou?
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Návrh: dal bych tam teple bílé 3 mm LED s předřadnými odpory. Když vyladíš co nejmenší použitelný proud (vzhledem k jasu) a LED nebudou no-name čínské šmejdy, tak by to mohlo i mnohem déle vydržet.

Tip na typy je třeba tady, koupit je pak můžeš jinde.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Vla

#5 Příspěvek od Vla »

Děkuji za tip,ale zrovna dvě žárovky mám vadné přímo pod displejem a tam prostor není,takže bych raději volil ty žárovky.
patrikvarga

#6 Příspěvek od patrikvarga »

jenicek

#7 Příspěvek od jenicek »

Všichni co mu radíte, opravovali jste už někdy staré autoradio a vyměňovali žárovky? V 90% případů je třeba opět žárovka, která svítí do všech směrů (mnohdy měly i silikonové matné čepičky z důvodu rozptylu). LEDka tam udělá nestejnoměrný osvětlený flek.
Pár žárovek mám, ale pro svou potřebu a určitě bych nevyšel lacinějc jak tady https://hadex.cz/k528e-zarovka-mini-cel ... mer-3x7mm/
Pokud se i tohle zdá moc peněz, pak leda se zkusit zeptat na charitě :roll: :lol:
Vla

#8 Příspěvek od Vla »

Přesně,jak píše jeníček.O těch z hadexu vím a mám jich pár.Bohužel při 12V svítí úplně slabě,skoro vůbec.
TomasX

#9 Příspěvek od TomasX »

Moje pravidlo,"Pokud něco vyhodím, tak to bude zanedlouho potřeba", se potvrdilo. Před měsícem jsem zlikvidoval zbytky po mém "servisu" mj. desítky autožároviček 6v, 12V radiální i axiální vývody.
Několikrát jsem všechno nabízel za odvoz a vždy jsme skončili u inventury, kterou zájemci požadovali.
Těch dílů byl plný 15l stavební kbelík. Polovodiče, paměti, procesory, rezistory, gumičky do videí a audio, VN násobiče do TV a jiné do zařízení, které už nikdy nepotkám.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Nechapal som, ako moze byt ziarovka na 12-24V. Uz chapem - je to ziarovka na 24V...
alj

#11 Příspěvek od alj »

Jestli to nepotřebuješ ihned, tak na Ali dostaneš 25 ks i s poštovným za 38 Kč
https://www.aliexpress.com/item/1005005055186684.html
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Tak pokud svítí málo, tak nebudou na 12V, ale na 24V.
A do autorádií jsem neobjednával ani ty na 12V, ale většinou na 14V! - z důvodů jejich větší životnosti (protože ty 12-ky byly trochu přežhavené) :roll:

Leží mi tady (a asi jich už nikdy ani nepoužiju): 14V/40mA-16ks; 14V/50mA-6ks a 14V/60mA-2ks. Ale všechny mají rozměr: Ø3 x 8 mm :!:
I když to nebude vážit "nic" (do 50gr.), tak stejně je pošt. za obyč. dopis: 27,-peněz (ekonomicky) a 34,-Kč (prioritně). A doporučený je snad dražší než i Zásilkovna: 70,-Kč (ekon.), či 77,-Kč (prior.). Do 100gr. pak ještě více:(
Tak když budeš chtít "šporovat", tak potom jen ten obyčejný s tím, že riskneš jeho ztrátu (kdy obsah: 2 žárovky za 10,-Kč je jen 1/3 toho poštovného) 8O :)
Ale teď (před vánocemi) počítej s dodáním: cca 5÷7 dní (ekonomicky) a 2÷3 dny (prioritně) - a ani tato doba nebude asi zaručená :(
To už ti to snad přijde dříve i z té Číny a levněji :lol:
jenicek píše:... V 90% případů je třeba opět žárovka, která svítí do všech směrů (mnohdy měly i silikonové matné čepičky z důvodu rozptylu). LEDka tam udělá nestejnoměrný osvětlený flek. ...
Ale ta "šprcguma" tam nebyla jen kvůli rozptylu, ale většinou bývaly barevné (zelené; oranžové; ...) z důvodu podbarvení urč. tlačítka, či symbolu,  . . .
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od sis2 »

Pokud se hodí, mám 4 ks 12V/20mA, vypájené kdysi z nějakého autorádia, vývody 5 - 8 mm dlouhé.
Vla

#14 Příspěvek od Vla »

Hodí se.Jsou těch rozměrů 3x7?
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

jenicek píše:Všichni co mu radíte, opravovali jste už někdy staré autoradio a vyměňovali žárovky? V 90% případů je třeba opět žárovka, která svítí do všech směrů...
Překvapivě opravoval a ne jedno. Správně píšeš, že je to 90% případů, já bych číslo posadil ještě níže, ale to je celkem vedlejší - prostě to není zdaleka ve všech případech. Hlavně bych to nechal na autorovi dotazu a nemluvil za něj.

LEDek se dnes nabízí spousta - jsem si skoro jistý, že by šel vybrat typ s difúzním pouzdrem a dostatečným vyzařovacím úhlem tak, aby to nedělalo to, co nemá.

Kromě toho se možná dají využít různé přídavné difúzní vložky, SMD LED v pásku těsně u sebe (takto jsem realizoval náhradu CCFL trubic ve speciálních displayích a výsledek byl takřka dokonalý) atd. apod.

Nicméně to zase musí posoudit tazatel a to nejlépe tak, že to vyzkouší (tedy pochopitelně pokud bude chtít).

Osobně jsem konzervativní milovník osvědčené klasiky, ale dokážu ocenit i ty zřídkavé případy, kdy tzv. "moderní" řešení je skutečně přínosem. Kvalitní a rozumně provozované (tzn. nepřetěžované a dobře chlazené) LED jsou toho příkladem.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“