Pocital z neho nejaku ucinnost. Tak sa pytam, ci je spravne zmerany.tomasjedno píše:A k čemu by mu byl? Leda že by se taky zabýval průběhem napětí na svorkách aku a z toho vyvodil výkonové ztráty na jeho vnitřním odporu.rnbw píše:Vies, aky ma ten prud priebeh?
Účinnost UPS Smart 750
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
U tebe bych viděl zásadní problém v tom, že na relativně velkou UPS máš miniaturní odběr.
rnbw - na měření proudu akumulátorem byl použit Testboy TV216. Pro posouzení přesnosti měřidla jsem porovnával tento klešťový ampérmetr s multimetrem. K porovnání jsem použil laboratorní zdroj a umělou zátěž. Měření probíhalo při proudu 4A. Klešťový ampérmetr měřil o 5% více než multimetr. Výsledek měření, uvedený tady, je již upravený o těch 5%.
- tomasjedno
Jak zmiňuje v tom odkazovaném tématu tak ani předtím už dávno s tou UPSkou nepoužíval 7Ah aku, ale 20Ah aku a ty mu po cca 6-ti letech provozu odešly a teď se rozhodl kapacitu aku ještě víc navýšit až na 100Ah.Victronix píše:Nečekal bych, že po nákupu akumulátorů, změřím tak mizernou účinnost UPS.
V souvislosti s těmito testy s novými aku 100Ah mne napadá otázka po jaké době provozu na aku ta měření prováděl a jestli se na té mizerné účinnosti nemohlo podílet vyšší tepelné zatížení některých komponent UPS způsobené mnohem delší dobou provozu na aku 100Ah než tomu bylo dříve s aku 20Ah i když to bylo na malém zatížení. Přeci jen tato UPS nemá žádný chladící ventilátor a chlazení je jen pasivní. Možná by stálo za to změřit teplotu spínacích polovodičů (FETů) té UPSky po delší době provozu s odběrem z aku 100Ah.
- tomasjedno
- tomasjedno
Jestli má ta Victronixova UPS odběr z baterek opravdu těch 10,2 A při zátěží 128 VA / 65 W, tak bych zkusil ten mizerný účiník 0,51 kompenzovat.
To sice ano, ale vyzkoušeno že indukční zátěž se ji opravdu nelíbí a vydá zvuky jak...tomasjedno píše:Proč? APC SmartUPS 750 by měla mít na výstupu sinus (THD 5%).rezis píše:b)Chceš po ní tahat čerpadlo? To se tomu měniči nelíbí už vůbec.
Dokonce jsem zkoušel živit z nějaké smx5000 pračku. A jelo to do doby kdy se zapnulo čerpadlo. Pak normálně šla do chyby...
Dle zvuku byl problém, když jsem takovou tou bílou "babyUPS" APC napájel oběhové čerpadlo. Z ní jde ale dle osciloskopu v podstatě čistý obdélník. Zatímco na síť to čerpadlo není slyšet, na tu UPS slyšet rozhodně bylo, ale čerpalo.
Vlastní spotřeba z akumulátorů - 1,5Atomasjedno píše:Tak jsem to narychlo checknul - při zátěži cca 10 W (různé spotřebiče ve standby) odběr z baterek 1,6 A a při zátěži cca 85 W (přidána žárovka 75 W) odběr 4,6 A, což znamená účinnost cca 77%...
Připojena žárovka 70W
- Naměřeno 79W, účiník samozřejmě 1
- Proud z Akumulátorů 4,6A při 26V
Účinnost je 79/(4,6*26)
cca 70%
Účiník kompenzovat je problém.tomasjedno píše: tak bych zkusil ten mizerný účiník 0,51 kompenzovat.
Jedou jen zařízení se spínacími zdroji cca. 20W
a k tomu se přidává kotel (čerpadlo a venitlátor) nebo jen čerpadlo.
Takže kompenzovat na straně výstupu z UPS je nesmysl.
A kompenzovat jednotlivá zařízení je opruz.
Čerpadla - to by ještě šlo, ale spínací zdroje pouze nějakým asynchronním motorkem na prázdno.
Chce to UPS, která si s tím poradí.
Jenže, která to je?
- tomasjedno
Pokud by měl být problém se spínáním takto kompenzovaných motorů (v kotli to asi spíná nějaké pidirelé nebo triak) a nechtěl bys to posílit výkonnějším prvkem, tak bych zkusil dát natvrdo na výstup z UPS kond odpovídající kompenzaci jednoho (většího) z těch dvou motorů, situace by se měla zřetelně zlepšit.