rozvody v RD

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MarekLev

rozvody v RD

#1 Příspěvek od MarekLev »

Zdravím, zajímá mě problém silových rozvodů v RD, především napájení TC,PV a TUV, spínaných přes HDO. Kde vlastně končí práce elektrikáře a začíná práce topenářů. Co všechno je třeba ze strany elektrikáře pro ně připravit , co kdo zapojí?
Díky moc
Marek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

To je přece práce pro projektanta, který musí m.j. definovat rozhraní, kam až signál HDO musí být vyvedený, a v jaké formě (jestli kontakt relé, nebo si zařízení samo vyhodnotí signál HDO a pod.). A taky, jestli zařízení vyžaduje napájení i v zablokovaném stavu.
Prostě musí podle parametrů jednotlivých zařízení zajistit kompatibilitu.
V každém případě bych ale v rozvaděči s relátky počítal (na každý povel jedno), aby byly k dispozici na výstupu bezpotenciálové kontakty.
Vývoj je dnes tak rychlý, že stejně nemáš žádnou záruku dlouhodobé kompatibility s novým zařízením, kterým jednou v budoucnosti budeš muset nahradit to doslouživší, takže mít připravené to relé je víceméně hra na jistotu, nějaký vstup pro blokování kontaktem budou ta zařízení snad mít i v budoucnu.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

Hlavně mít v rozvaděči dost volného místa pro případné úpravy do budoucna. A stykače dát ty které lze ručně nahodit, ale HDO je umí při novém impulsu přehodit do automatického provozu. Takže ruční nahození je jen dočasné (např. chci zapnout bojler když je nízký tarif)
ransom

#4 Příspěvek od ransom »

V mojí praxi je to většinou na domluvě. Dodavatel kotle nebo TČ si zpravidla zapojuje do svého zařízení přívod a všecko okolo sám. Já mu vyvedu kabely kde si ukáže, domluvíme se kde je jištění, připravíme mu v rámci hrubé instalace kabeláž po baráku k čidlům, termostatům a podobně. Řekneme si, jestli chce HDO spínané hodinami k nuláku, nebo jestli radši kontakt relé.
Ze zásady nedávám nic pod napětí, dokud to nemá instalatér hotové (typicky - dokud není naplněný a odvzdušněný bojler třeba).
Horší to je třeba u malých podezřele laciných TČ, která si někdo koupí v nějakém obskurním obchodě, a prodejce se o nějaké zprovoznění vůbec nestará. K tomu obrázkový návod v čínštině, nesedí barevné značení, vodák je ochoten tak maximálně zapojit trubky. A zákazník na mě kouká žádostivým pohledem, abych mu to nějak rozběhal...
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
MarekLev

#5 Příspěvek od MarekLev »

to hill: stavíme rodinné domy, ale popravdě projekt na elektriku jsem jako součást projektové dokumentace viděl jen jednou,
většinou často šlo jen o hrubé informace, soudobém příkonu, atp.. je to samozřejmě na zákazníkovi jak moc chce do projektu investovat, ale většinou si to elektrikáři pak následně řešili sami
takže si říkám, že se v podobné situaci v budoucnu nejspíš často ocitnu.

z toho co jste napsali chápu, že jde logicky vždy o konkrétní přístroje a z toho pak vychází individuálně příprava instalace pro další profese. a že je třeba nechat prostor v rozvaděči pro další rozšíření

díky všem za odpovědi
Marek
dracekvo

#6 Příspěvek od dracekvo »

To by mě zajímalo podle čeho v dnešní době pak dělají revizi, když není elektroprojekt.

A kdo co zapojí? Bych očekával že firma co přijede instalovat TČ bude mít svého člověka co to zapojí. Aby se pak při reklamaci nemohli vymlouvat, že to bylo zapojený blbě.

Ale klasickej vodovodník boiler nezapojí. Protože na to nebude mít oprávnění.
Naposledy upravil(a) dracekvo dne 12 pro 2024, 14:23, celkem upraveno 1 x.
MarekLev

#7 Příspěvek od MarekLev »

až se na novou stavbu co teď řešíme dostanu, udělám foto dokumentace
Marek
dracekvo

#8 Příspěvek od dracekvo »

Já ti věřím :) Jen pak ten revizák bude asi docela střelec. Nebo majitel bude potom překvapený, že mu žádnej nechce dát razítko.
ransom

#9 Příspěvek od ransom »

dracekvo píše:To by mě zajímalo podle čeho v dnešní době pak dělají revizi, když není elektroprojekt.
Holt se musí zakreslit skutečný stav. Ten beztak nikdy nesedí s projektem pro stavební řízení.
MarekLev

#10 Příspěvek od MarekLev »

tak tohle platí často i pro zednickou část, málokdy se v individuální, rodinné výstavbě dojede vše podle projektu. chápu to tedy tak, že se pak v dokumentaci o skutečném provedení stavby zakreslí skutečný stav elektroinstalace
Marek
ransom

#11 Příspěvek od ransom »

Ano.
Mimo jiné tomu jde naproti nové rozdělení elektrikářských paragrafů. Elektrikář se sedmičkou (plus minus bývalá osmička) může nově i projektovat. Na zakreslení skutečného stavu každé blbosti tedy nepotřebuje shánět projektanta.
(A narozdíl třeba od nejmenovaného projektanta z mého okolí aspoň ví, jak se zapojuje chránič nebo stykač s dvoutlačítkem a umí to i správně nakreslit...)
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Ono to má logiku . Když na tobě zákazník chce dodělat zásuvku , tak nebudeš dělat projekt . Na posledním školení otázka : kdo si napsal 6ku ? To nejseš OSVČ ? Jak chceš potom dělat ? Takže naše menšina netuše tohoto požadavku se přehlásila na 7ku ..... Protože jsem si myslel , že budu jen zaměstnanec , ale potom bych sám vlastně mohl dělat jen údržbu .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“