Identifikace mezizávitového zkratu VN trafa
Moderátor: Moderátoři
ano, ale výsledek byl ten, že kmity vymizely. Snižovalo to proud do báze Q940. Pak jsem nechal zapojený Q923 a vypojil Q913. Na místo něj jsem dal trimr 100k mezi vývody pro C,E. Nemělo to žádný vliv. Proč, to je vidět z prvního oscilogramu, kde je celou dobu pólován Q923 opačně (signál se nedostane do mínusu)
add2
vše je ze sekundáru odpojeno, i žhavení diod a CRT
add3
dobrá, tak to vyzkouším a uvidím, jak moc je to užitečné.
Prostě máš trochu jiný styl postupu, než preferuji já. Velmi nerad vyměňuji součásti, o kterých si nejsem 100% jist, že jsou vadné. I když to zjišťování není zrovna pohodlné. Podle všech informací to v tomto případě skutečně vypadá na mezizávitový zkrat, nicméně každý další aspekt, který to potvrdí, to k těm 100% přiblíží.ondraN píše:...dobrá, tak to vyzkouším a uvidím, jak moc je to užitečné.
Už proto, že dostupnost a cena náhradního trafa jsou problematické.
To jen na vysvětlení mého postoje.
Trafa jsou kompletně vypojené. Na trafu pro 453 jsou od výroby dva závity nakrátko provedené drátkem na horní části středového sloupku.
Trafo pro srovnání je z osciloskopu 465B, je OK a má dost podobné zapojení obvodu, dokonce stejný výkonový tranzistor.
Důvodem toho názoru je, že doznívání rezonance není "okamžité", ale přece jen nějakou dobu trvá. To je i v souladu s tím, že měnič alespoň nějak kmitá.
Kdybys ty obrázky z Rigolu rovnou ukládal a zveřejňoval v *.png, bylo by to lepší. Kromě vyšší kvality by šly udělat průhledné a pak jdou v případě potřeby přeložit přes sebe (někdy to bývá názorné).
Jinak vidíš, že ring tester je opravdu užitečná věc.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
1) bylo by velmi užitečné, kdybys pro porovnání uložil (a zveřejnil) průběhy z obou traf se stejnou časovou základnou a vertikální citlivostí.
2) nakolik se liší trafo z 453 a 456B? Myslím tím ne to, co jsi naměřil, ale pokud by oba typy byly OK. Směřuju k tomu, zda je prostě v měniči možné je "jen tak" zaměnit a momentálně se nemůžu věnovat porovnání schémat příslušných obvodů apod...
kdo ne - hledá důvod.
Trafo pak znovu zkus ring testerem (stejné H i V nastavení jako u těch minulých měření) a dej oscilogram sem, jsem docela zvědav...
Pochopitelně ho zatím neslepuj, ale poloviny jádra dobře stáhni k sobě (třeba omotáním plochou gumou).
kdo ne - hledá důvod.
No, já jsem se trochu obával situace, kdy by se na sekundáru měřicím impulsem indukovalo takové napětí, že by to tam zase někde začalo prskat...masar píše:Ten Epoxid až po testu.
Ale logicky vzato máš samozřejmě pravdu (protože po zalití by to samozřejmě už nešlo dál opravovat
kdo ne - hledá důvod.