Lucie noci upije

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Lucie noci upije

#1 Příspěvek od mi-ro »

Lucie noci upije ale dne nepřidá. Dá se to chápat že den nemá 24 hodin? Teda pokud nezněla původní pranostika "Lucie v noci u pyje" :D
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Nějak tak to bude , když jsem dělával 12ky i 24ky , tak byl den hrozně dlouhej , a když jdu s kamarády na pivo , tak odpoledne i noc jsou děsně krátký .
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Dlouhý rozbřesk i soumrak.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Je to jednoduché, večer bude slunce zapadat později, ale zároveň ráno bude také vycházet později. Je to vlivem mírně elipsovité dráhy oběhu Země kolem Slunce.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Odpolední obrat současně vychází mezi 15 a 16.12, ale pranostika je stará, takže asi došlo k posunu.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Z astronomického hlediska je to jasný. Jen jsem si zahrál na hnidopicha. Prostě hodinky nemám a když Lucie noci upije (zkrátí noc), logicky by se měl prodloužit den. Jinak nyní jsme v době úvratě co se týká západu slunce, u nás 16.01 ale ráno to bude kulminovat až někdy v první polovině ledna. Slunovrat je letos 21. 12. v 10h 19minut.
Prim

#7 Příspěvek od Prim »

Ono je hodně pranostik původně z jiného prostředí, přeložených z latinských pramenů. Takže možná stačilo, aby antický autor sepsal pranostiky na severním pobřeží Afriky, a těch 15° zeměpisné šířky se projeví. Hledat se mi to nechce a počítat už vůbec ne.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

Achab píše:ale pranostika je stará, takže asi došlo k posunu.
největšího posunu se dopustil papež Řehoř XIII při přechodu na nový kalendář v roce 1582 . . .
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Kterej ovšem někdo přijal až na samým konci první čtvrtiny 20.století, takže ve výsledku tím jen potvrdil maximální prolhanost svýho národa - jeden duševně nemocnej a druhej totálně amorální lupič a terorista jsou dodneška označovaní za velký vůdce lidu, společenskej převrat uskutečněnej v jednom měsíci je celou dobu označovanej podle jinýho měsíce, imperialistický a militaristický choutky realizovaný vojenským obsazováním území cizích států jsou označovaný jako "internacionální bratrská pomoc" nebo jako "speciální vojenská operace" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Ekkare, možná máš pravdu. Ale já nerozumět řeči tvýho kmene.
felixbejk

#11 Příspěvek od felixbejk »

Koukám, že je tu víc těch astronomů, než češtinářů. Zajímavý test.
Hlavně, jestli to těm Luciím v práci utíká.
samec

#12 Příspěvek od samec »

EKKAR píše:...převrat uskutečněnej v jednom měsíci je celou dobu označovanej podle jinýho měsíce, imperialistický a militaristický...
Prečo ťa trápi nejaká jedna udalosť posunutá z októbra na november? To, že sa oktoberfest chlasce z väčšej časti v septembri ti nevadí? A že rok začína jedenástym mesiacom a končí desiatym... Máš vôbec tušenie? :blyawn:
Naposledy upravil(a) samec dne 14 pro 2024, 11:01, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

To sem teď netahej, Země se stejně točí dál.
Nakonec ty nepravidelnosti přičteme drhnutí zemské poloosy rezivějící močením ledních medvědů a polárních psů - a nenaděláme nic.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Copak u nás, tady se změna dne v noc a naopak vleče pěkně dlouho. Když jsem byl kdysi v listopadu na Sipadanu v Malajsii, což je nějakých 4° nad rovníkem, tam když se po západu schovalo slunce za mořskej obzor, tak za cca 15 minut byla tma jak v pytli.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

samec píše:
EKKAR píše:...
Prečo ťa trápi nejaká jedna udalosť posunutá z októbra na november? To, že sa oktoberfest chlasce z väčšej časti v septembri ti nevadí? A že rok začína jedenástym mesiacom a končí desiatym... Máš vôbec tušenie? :blyawn:
Absolutně nechápeš historickou souvislost. A bojím se, že až to pochopíš, zblázníš se radostí a zas budeš mít h0vn0 ... Jinak začátek roku si může každej vybrat kdy chce, rok je cyklickej děj a když si zkrátka řekne, že jeho Novej Rok bude třetí den po prvním novoluní následujícím po průletu meteoritickýho roje, tak to tak bude - PRO NĚJ ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“