blokování TC

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MarekLev

blokování TC

#1 Příspěvek od MarekLev »

V rámci studia jsem narazil pojem blokování TC od HDO. Proč se TC blokuje?
Marek
ransom

#2 Příspěvek od ransom »

Protože je na něj sazba na 20 hodin denně. Stejně jako na jiný el. topení.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
MarekLev

#3 Příspěvek od MarekLev »

takže se blokuje na ty zbývající 4 , v nichž pak jede na stálý proud VT nebo naopak?
Marek
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

TČ může běžet pořád, ale je tam nějaký ohřev, který se zapíná buď při velkém mrazu, kdy TČ nestačí, nebo občas především v zimě na odmrazení odkapu.
A tento ohřev má větší příkon a proto by měl být blokovaný.
Ale podobně jako u elektrického kotle ¨se to dělá přivedením HDO signálu do ovládací elektroniky, nikoliv stykačem v rozváděči (jak se někdy některý trouba, vydávající se za elektrikáře, snaží zapojit)
MarekLev

#5 Příspěvek od MarekLev »

teď rozumím
s tím stykačem jsem zaznamenal v diskuzích, že to tak někdo dělá a je to špatně. z jakého důvodu?
Marek
VASEK_W

#6 Příspěvek od VASEK_W »

Protože to moc nesvědčí řidicí elektronice toho tep.čerpadla. Je lepší pokud je napájená trvale už jen z toho důvodu, že v rozvaděči k němu je většinou nějaké PLC, webová komunikace, řízení celého topného systému budovy, případně včetně dotápění TUV, řízení solárních kolektorů, některá umí i chlazení v létě přes podlahovku. Další možností je vytápění bazénu atd. Další PLC je většinou i v tep. čerpadle pro jeho řízení a komunikaci s "nadřazenou chytrostí" ...
Kromě toho si i přes léto občas preventivně "zacvičí" s čerpadly a ovládacími servoventily, aby to po dlouhou dobu nečinnosti nezalehlo, a aby pak poté, co nastane topná sezóna a majitel chce pustit topení termostatem v obýváku, bylo vše připravené a funkční.
Prostě jsou to průmyslové počítače a i těm vždy po výpadku napájení nějakou dobu trvá, než se "vzpamatují", vše si osahají, navážou komunikaci a spustí požadované úkony ;-)

Nicméně dnes to softwérové vypínání od HDO kvůli cenové úspoře za kWh pomalu ztrácí na významu vzhledem k tomu, že ceny elektřiny jak ve VT, tak NT se převážně srovnaly na skoro stejnou úroveň (někteří dodavatelé je mají úplně stejné).

Jiná věc je snaha distributorů a výrobců elektřiny tímto způsobem trochu omezit odběrové špičky v době, kdy lidi třeba doma večer vaří a zapínají spoustu elektrických spotřebičů.

Vašek

EDIT: jen doplním, protože jsem na to včera zapomněl, že po tom vypnutí tepelného čerpadla HDO-čkem (vždy vypne kompresor s vnější jednotkou jak pode mnou píše Celeron), ale v těch vybavenějších lze většinou nastavit, jestli má i nadále topit z natopené akumulační nádrže dokud ji nevyčerpá, nebo má hned zastavit i oběhovku, aby to vůbec netopilo. To je na zvážení uživatele nemovitosti jak to bude chtít udělat (mít nastavené).

Vašek
Naposledy upravil(a) VASEK_W dne 12 pro 2024, 23:02, celkem upraveno 1 x.
MarekLev

#7 Příspěvek od MarekLev »

děkuju za odpověď, tohle se z učebnice nedozvím
Marek
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Mám TČ + FVE. HDO přijímač v elektroměráku vůbec není. Je tam pouze čtyřkvadrant elektroměr s GSM anténou. Ten čtyřkvadrant má v sobě nastavený natvrdo dva odpínací časy pro TČ, nejde 9-10 hod a 12-13 hod, takže nízká sazba je 22 hodin. Cena za silovku je na nízký a vysoký sazbě stejná, ale je rozdíl asi 50 halířů na přenosu, takže u velký spotřeby se to blokování stále trochu vyplácí.
Blokování od HDO je pro TČ jen řídící signál pro elektroniku, která vypne kompresor a ventilátory. Elektronika běží dál a taky běží topení oleje kompresoru, protože pokud by teplota oleje klesla pod cca 30℃, mohlo by to časem poškodit kompresor kvůli špatnýmu mazání.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MarekLev

#9 Příspěvek od MarekLev »

co se tedy většinou zapojí přes stykače v rozvaděči?
napadá mě třeba bojler, jinak už nic moc
Marek
MarekLev

#10 Příspěvek od MarekLev »

Celeron píše:Mám TČ + FVE. HDO přijímač v elektroměráku vůbec není. Je tam pouze čtyřkvadrant elektroměr s GSM anténou. Ten čtyřkvadrant má v sobě nastavený natvrdo dva odpínací časy pro TČ, nejde 9-10 hod a 12-13 hod, takže nízká sazba je 22 hodin. Cena za silovku je na nízký a vysoký sazbě stejná, ale je rozdíl asi 50 halířů na přenosu, takže u velký spotřeby se to blokování stále trochu vyplácí..
takže ta GSM anténa slouží pro potřeby distributora v případě, že by potřeboval omezit příkon?
Marek
ZVUK2000

#11 Příspěvek od ZVUK2000 »

MarekLev píše:co se tedy většinou zapojí přes stykače v rozvaděči?
napadá mě třeba bojler, jinak už nic moc
Co zapojíte na stykač je vaše volba. Snad jde o povolení nízkého tarifu. A tam si klade podmínky distributor které zařízení bude ovládané pomoci HDO.
mirku

#12 Příspěvek od mirku »

VASEK_W píše: ... ceny elektřiny jak ve VT, tak NT se převážně srovnaly na skoro stejnou úroveň (někteří dodavatelé je mají úplně stejné) ...
Už jsem tady takovou informaci četl několikrát, ale není to jako i jindy paušálně pravda, protože záleží
na nastavené sazbě a obchodní politice prodejce ... ten, co má stejné ceny za VT i NT je většinou
pouze přeprodejce.
Pro mne je dodavatel ten, co má i nějaké sítě (ČEZ, E-ON, PRE), ostatní jsou jenom překupníci a kšeftaři,
kteří mají za úkol vytvářet iluzi konkurenčního prostředí (občas i bolestivě - viz Bohemia energy).
Pro informaci - můj dodavatel E-ON v oblasti východních Čech mě na sazbu D25d (akumulace - bojler)
dodává za cenu 8,40 VT a 5,80 NT což je rozdíl 30%.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

MarekLev píše: takže ta GSM anténa slouží pro potřeby distributora v případě, že by potřeboval omezit příkon?
Ne, odčítaj si přes ní měsíční spotřeby případně čtvrthodinovou spotřebu pokud jedeš ve spotový ceně silovky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

VASEK_W píše:...vypínání od HDO kvůli cenové úspoře za kWh pomalu ztrácí na významu...
Povinnost blokování jako jedno z významných regulačních opatření nikdo nezruší. Naopak navyšování počtu nestabilních zdrojů (FVE, VTE) na regulaci klade čím dál větší nároky.
Cena kWh může být nakonec stejná - odběratel má slevu už přiznáním dvoutarifu, který je vždy výhodnější než jednotarifní sazba. Za to si distributor vyhrazuje možnost ovládat daný regulační výkon (blokované spotřebiče).

Obcházení blokování je odběr v rozporu se smluvními podmínkami, ale jde o méně závažné porušení, než neměřený nedovolený odběr. Po plném přechodu na "smart elektroměry," nebude problém nastavit pro dobu blokování maximum odběru, nad které se aktivuje podstaně vyšší (sankční) tarif. Už dnes OBIS kód (použivaný v elektroměrech) definuje 4 tarify.
MarekLev

#15 Příspěvek od MarekLev »

chápu tedy, že co se týče kotle nebo TC, stykač ne e. co dalšího se v tomhle smyslu tedy přes stykač zapojuje?
Marek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“