jak odvrtáváte trhací nýty?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

jak odvrtáváte trhací nýty?

#1 Příspěvek od bu2520 »

mám tu x krabiček které jsou uzavřené trhacími nýty, bohužel se téměř každý začne při vrtání protáčet. Jasně pokud jde o pár nýtů tak systém vrtání ze šikma nakonec zvítězí, ale u cca 60 kusů už je to "oser". Nemáte někdo jiný postup? Dík za námět.
HF_Tech

#2 Příspěvek od HF_Tech »

Docela dobře to jde odvrtat správně velkým záhlubníkem do akušroubováku nebo stromečkem.
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Pokud nejsou zapuštěný, přichyť si je jemnejma štípačkama.
Druhá varianta je vzít dremelku s frézou a odfrézovat.
Já bych to odfrézoval na velký frézce, ale tuhle možnost asi nemáš.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

tak výstružníky nefungují nýt se protáčí, ty nýty jsou 3mm ani chycení do štípaček moc nejde . Frézku mám jen Proxxona MF-70 pod tu se mi nevejde a z frézky do ruky mám obavy že to neudržím a poškodím okolní lak.
Přílohy
K1024_034.JPG
K1024_034.JPG
Cowley

#5 Příspěvek od Cowley »

Navrtat nejprve kolmo a pak dát vrtačku šikmo?

Edit: Ha, blbě jsem četl zadání, teď jsem za vola. :)
Naposledy upravil(a) Cowley dne 16 pro 2024, 11:18, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#6 Příspěvek od lesana87 »

Ostrýma stranovýma štípačkama na plošňáky se dají ty nýtky i odštípnout, ale lak se poškrábe celkem jistě. To by se musel ten povrch kolem chránit nějakým polepem.
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Zkus nýt lehce zakápnout vteřiňákem, pokud je to tedy s ohledem na další použití přijatelné. Záleží, kde to pak povolí, až po odvrtání urazíš hlavičku nýtu.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

zajímavý nápad s vtřiňákem zkusím, bohužel ta hlava je tak plochá, že jí štípačkami chytím jen obtížně a pochopitelně lak okolo dost poškrábu.
dracekvo

#9 Příspěvek od dracekvo »

Odbrousit. Co jinýho s protáčejícím se nýtem.

A pokud ti jde o okolní lak, tak to přelep nějakou páskou co to jedno přejetí vydrží, když ti uteče ta ruční bruska. A taky to drž tak, ať to uteče mimo tělo krabičky a ne pro krabičce.
martinkopp

#10 Příspěvek od martinkopp »

Existuje na to nástroj jež se překvapivě jmenuje "Rivet Removal Tool". Někde se mi to tu válelo, pracně jsem zjišťoval k čemu ta věc vlastně slouží. Je to nástavec na vrtačku - víceméně po obvodě drážkovaná trubka se zubatým koncem na pružině ve které běhá vrták. Trubka se zubama zakousne do nýtu, ty ji chňapneš do ruky aby se neprotáčela a přes pružinu tlačíš v ose nýtu a zároveň odvrtáváš. Na youtube to funguje pěkně, ale tam funguje i perpetum mobile. Jak je tomu v reálu netuším, nikdy jsem neměl potřebu to zkoušet, ale z principu by to fungovat mohlo. Kde jsem k tomu přišel taky netuším, jednoho dne se to prostě objevilo při hledání něčeho jiného, jak už to tak bývá.
Killroy
Moderátor

#11 Příspěvek od Killroy »

Ty hlavy se zdají podle fotky dost velký. Zkusil bych do nich vyvrtat dvě dírky aby se daly podržet bočníma segerkleštěma. Potom vrtat střed..
dred

#12 Příspěvek od dred »

Pokiaľ v diere nitu neostal "železný" tŕň tak sa mi vždy podarilo za pár sekúnd "orajbať" okraje toho hliníkového nitu vo "vývrte" a hlavička šla dole.. Netreba zbytočne tlačiť..len aby napr. vrták "kývavým" pohybom postupne "ulamoval" kúsky hmoty hlavičky - zľahka... Je zbytočné veľa "tlačiť na pílu" - vtedy sa nástroj hryzne a pretočí nit.
Pokiaľ tam ten "tŕň" je - treba ho najprv jemne zaklepať vhodným jamkárom/důlčíkom - alebo "aspoň klincom" čo najhlbšie, aby vyvrtávací nástroj po ňom neskákal.. aj keď to môže niekedy výhoda, ale iba pokiaľ netrčí, alebo nie je zároveň hlavou nitu.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

No ty protáčející se tyčky, to je na odvrtání žrádlo. Jak si myslíte, že je dělaná čelní stěna trezorů Kovoplast Chlumec n/C? Mezi přední a zadní stěnou dveří je hafo kalených válečků, takže pokud kasař provrtá přední stěnu, dál se vrtačkou nedostane, buď se ty válečky protáčí a nebo prdne v mezeře mezi nima vrták.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dred

#14 Příspěvek od dred »

Trezor som teda ešte nevŕtal a ani netuším o usporiadaní takých komponentov... ale tu sa jedná o bežné trhacie hliníkové nity cez 2-3 pliešky priemeru asi 3mm ??... :agree:
patrikvarga

#15 Příspěvek od patrikvarga »

dred píše: Je zbytočné veľa "tlačiť na pílu" - vtedy sa nástroj hryzne a pretočí nit.
Treba použiť ľavé otáčky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“