OT: Pendolíno

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tarantule

#16 Příspěvek od tarantule »

Česká Třebová, na tu mám krásné vzpomínky z učení. Ještě je to drážní učilište na Skalce?
Jinak ztran trakčního vedení 3 kV DC, tak ta konstrukce nikdy nepočítala s bočním tlakem pantografu. Tada tehdá. Je to už pár let nazpět.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

davemh píše:Škrtlá tabule NS znamená jen to, že následující úsek nemá definovanou rychlost pro naklápěcí soupravy a tyto pokračují stejnou rychlostí jako jakýkoli jiný vlak. Tuším že to naklápění funguje zcela automaticky a nezávisle na vůli řidiče.
Je tam automatika, ale fíra ji může v případě nouzový potřeby manuálně vypnout - zároveň se tak aktivuje rychlostní omezení, aby to někde "nevysypal do pole" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DukeNuke

#18 Příspěvek od DukeNuke »

No, kdyby prňďolíno mělo trhat vedení bočním tlakem, tak by kus mezi šalingradem a Svitavama byl dorvanej denně. Z toho plyne, že žádnej není, jak už tu psal barnodaj.
A samozřejmě nejvíc pravdy se dozvíš od odborníků v hospodě, zvláště od těch, kteří museli zůstat u elektrizace, protože na víc nemají. Mimochodem - u nás toho moc nenadělají, protože i sž ví, co dovedou. Proto třeba traťové vedení na koridoru dělala zahraniční firma.
Dnes najdeš běžně zaměstnance, kteří si stěžují jak moc jsou vytížení a kolik jezdí vlaků a čím dál víc. Kde? Nejsme ani na polovině předplyšákovýho provozu a to tehdy se ještě vlaky nabízely ze stanice do stanice telefonicky a občas byla k vidění reléovka, která se prezentovala jako poslední výkřik techniky.
Každopádně, Třebovou čeká rekonstrukce , tak se to snad vyřeší.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Já jsem zase slyšel o "verzi", kdy je v tom inkriminovaným úseku použitá hákovnice v místech, kde je nařízeno stáhnout smeták - pokud jej včas nestáhneš, má Ti hákovnice sundat celý pantograf - no ale spíš to odnese trolejový vedení - a zvlášť to v Třebový, kde je "navěšený" za sebou na nosných lanech, jak tu popisoval Ekkar.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

DukeNuke píše:No, kdyby prňďolíno mělo trhat vedení bočním tlakem, tak by kus mezi šalingradem a Svitavama byl dorvanej denně. ...
Srovnáváš jabka s hruškama. Trať 260 se drátovala ve 2.polovině "devadesátek" - a na střídavo, zatímco Třebová a celej severozápadní koridor v tu dobu už měl dráty 40 let - akorát stejnosměrný ... Přechodovej úsek leží mezi Opatovem a Lačnovem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Hubert_79 »

Hlavně přes Svitavy Pendolíno (v pravidelném provozu) nejezdí.
Kdyby to navíc byl takový neřád vůči trakčnímu vedení, tak by byly co chvíli strhané troleje i na trati na Cheb... Zejména v úseku z Prahy do Berouna, kde je to vedení taky 40 let staré.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
DukeNuke

#22 Příspěvek od DukeNuke »

To možná dnes. Ale prnďolíno bylo kuipovaný právě proto, aby mohlo jezdit po 260-tce, která se rekonstruovala jako koridorová trať. A protože je "rovná" jako když hada jebn.š po hřbetě, koupilo se prnďolíno, aby se tam mohlo jet rychleji.
Což nic nemění na tom, že dorvaný dráty v Třebový s jeho provozem nesouvisí.
barnodaj

#23 Příspěvek od barnodaj »

Tak pokud Třebová zatrolejována jako DC trať, tak jsou použity silnější vodiče (trolej) a tudíž i odolnější:
Přílohy
trolej.png
trolej.png
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hubert_79 »

DukeNuke píše: Což nic nemění na tom, že dorvaný dráty v Třebový s jeho provozem nesouvisí.
Ale souvisí. Slyšel to EKKAR u píva a o tom se nediskutuje.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
tarantule

#25 Příspěvek od tarantule »

Tak v rámci severozápadní dráhy, na hlavních tratích trolej 150 mm2. Na vedlejších tratích trolej 100 mm2. Samozřejmě 3 kV DC. :D
Jak to je dnes, nevím.
tarantule

#26 Příspěvek od tarantule »

Zapoměl jsem dodat, že vše v mědi. :)
ransom

#27 Příspěvek od ransom »

My jsme se ve škole učili, že troleje jsou v principu vlastně bronzový.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#28 Příspěvek od mi-ro »

Nevím o tom vůbec nic ale zajímá mě to. Úvaha, když má mašina v tahu příkon třeba 3MW a napětí 3kV, teče proud 1000A. Nevím kolik má odpor trolej od měnírny ale kolik májí odpor kolejnice? Může to být 0,1 Ohmu? nebo i víc? Pak by ale na koleji bylo napětí více jak 100V. Zkuste mi to vysvětlit.
..to bude jen ňákej odpůrek
monterjirka

#29 Příspěvek od monterjirka »

ransom píše:My jsme se ve škole učili, že troleje jsou v principu vlastně bronzový.
Kdysi na to byla i nějaká norma, tzv. bronz elektrovodný, slitina, na pohled jako měď, ale tvrdší

--------
A pokud jde o trať do Chebu, tam občas Pinďa udělá jiný problém, ale "pravdivá kritika není politicky vhodná"
monterjirka

#30 Příspěvek od monterjirka »

mi-ro píše:...Pak by ale na koleji bylo napětí více jak 100V. Zkuste mi to vysvětlit.
Jasně Ohmův zákon platí i pro dráhu...
Ona ta kolej ten potenciál přenese na prostředí, kde je, ale problém by byl s přivedením tzv. potenciálu vzdálené země
Takže tam jsou jistá pravidla aby se na to, co může nějak být spojeno s kolejemi (infotabule a další zařízení na nástupištích), nedostal PEN potenciál, protože by napájecím kabelem pro ta zařízení mohly téci vyrovnávací proudy, na které ty kabely nejsou dimenzované
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“