OT: Pendolíno
Moderátor: Moderátoři
Pokud vyjdeme z fyziky, pak měrný odpor ρ=RS/l, kde R je odpor, S je průřez, l je délka.mi-ro píše:Nevím o tom vůbec nic ale zajímá mě to. Úvaha, když má mašina v tahu příkon třeba 3MW a napětí 3kV, teče proud 1000A. Nevím kolik má odpor trolej od měnírny ale kolik májí odpor kolejnice? Může to být 0,1 Ohmu? nebo i víc? Pak by ale na koleji bylo napětí více jak 100V. Zkuste mi to vysvětlit.
Měrný odpor železa je 0,1 - 0,15 Ωmm²/m. Pokud tedy trváš na odporu 0,1Ω , stačí spočítat průřez kolejnice a pak dosazením do vzorce l=RS/ρ spočítáš délku kolejnice, kde bude úbytek 100V.
V podstatě ano, jedním z materiálů je tzv. trolejový bronz. Je to pro zvýšení pevnosti a kromě cínu se používá i stříbro, kadmium, či hořčík.ransom píše:My jsme se ve škole učili, že troleje jsou v principu vlastně bronzový.
- radioelectrum
To by mne zajímalo jak to je po právní stránce. Když vlak má jet třeba 13:30 já si označím jízdenku 13:25 vlak má spoždění a průvodčí mne kontroluje již po vypršení platnosti té jízdenky, tak by mne zajímalo jak to řešit když mne kontoluje sice v jedoucím vlaku ale až po skončení času kdy ten vlak měl dorazit do cílové stanice.bastliar píše:Kontrola cestovných lístkov. Kde máte lístok ? Nemám. Ako to ? Pretože podľa cestovného poriadku som už hodinu doma.
Ale buď v klidu, protože u soudu bys to vyhrál pro porušení dopravních podmínek dopravcem.
V dávných dobách ještě před plyšákem, jsem jel do práglu. Vlak, kterým jsem měl jet, měl 150 minut zpoždění. V těchto případech bylo umožněno dopravními podmínkami použít jiný spoj, případně kombinaci, i když by spojení bylo dražší, než původní jízdenka. Čekat jsem nechtěl, asi za hodinu jela slovenská strela, ale byl to tehdy povinně místenkový vlak. Chtěl jsem si koupit místenku, ale už nebyly. Jel jsem strelou bez místenky, jízdenku jsem měl, průvodčí byl proti, tak jsem dostal pokutu (tehdy 40 Kčs). "pán boh som v tomto vlaku ja" řekl průvodčí. No, po návratu jsem zkusil reklamaci s odvoláním na dopravní podmínky, bylo mi vyhověno a pokutu mi vrátili.
Co se soudů týče, pomohlo to třeba v MHD. Např. podle přepravního řádu je "cestující bez platné jízdenky povinen zaplatit přirážku k jízdnému...". Což v případě, že mám koupenu předplatní jízdenku, ale nechám ji doma, vedlo k soudním sporům. Nemůžu totiž jet "načerno", když jsem si jízdenku prokazatelně koupil a ta je platná. V šalingradě je řešeno tak, že když se do tuším týdne dostavíš s papírem od revizora a s jízdenkou, pak to stojí pajsku, nebo 50 bodů z konta. Body na konto ti přibývají s každou kontrolou - 10 bodů za kontrolu.
https://debaty.net/discussions/3266788- ... i-ve-vlaku
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
V Praze je to taky takhle, platí se myslím pade.DukeNuke píše: Co se soudů týče, pomohlo to třeba v MHD. Např. podle přepravního řádu je "cestující bez platné jízdenky povinen zaplatit přirážku k jízdnému...". Což v případě, že mám koupenu předplatní jízdenku, ale nechám ji doma, vedlo k soudním sporům. Nemůžu totiž jet "načerno", když jsem si jízdenku prokazatelně koupil a ta je platná. V šalingradě je řešeno tak, že když se do tuším týdne dostavíš s papírem od revizora a s jízdenkou, pak to stojí pajsku, nebo 50 bodů z konta. Body na konto ti přibývají s každou kontrolou - 10 bodů za kontrolu.
Ale právě jsi to potvrdil. Ta tzn. vyšší moc platí i pro pasažéra, protože ten měl prokazatelně platnou jízdenku a za zpoždění prokazatelně taky nemohl! U soudu by to prostě dopravce neuhrál.DukeNuke píše:To zas není tak jisté. Dopravce se může odvolat na tzv. vyšší moc, to je případ, kdy za zpoždění prokazatelně nemůže - např. když následkem vichřice spadne strom na trať.
Ta ostatní omáčka se toho dotazu netýká.