Poznáváte někdo tuto PCB Desku?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vaclavpe

#16 Příspěvek od vaclavpe »

ok1hga píše:budu jen hádat . . .
připomíná mi to systém dělících čar u pcb které dělal "Jiří Svoboda"
v knížce "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů" rok vydání 1972.
Napadá mne, dnes by se takové desky daly úspěšně frézovat na CNC. Nezkoušel někdo, jak takové desky navrhnout v Kicadu a pak exportovat do G-code, aby tam byly jednotlivé čáry ? Třeba už něco takového existuje...
msar

#17 Příspěvek od msar »

V práci si běžně frézuju DPS na prototypy navrženou v Eagle/KiCad. Nevidím důvod proč dělat "systém dělících čar", když jde vyrobit normální návrh.
bu2520

#18 Příspěvek od bu2520 »

dokonce si vzpomínám, že se s podobným plošákem prodávala stavebnice zesilovače tuším 15W i tranziwata jsem viděl na takovém plošáku
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

já bych viděl problém ve vzniklých hranách Cu folie . Vzniká tím další technologická operace i s možností vzniku vodivých můstků . Leptání chloridem lze provádět i v obýváku .
HF_Tech

#20 Příspěvek od HF_Tech »

vaclavpe píše:
ok1hga píše:budu jen hádat . . .
připomíná mi to systém dělících čar u pcb které dělal "Jiří Svoboda"
v knížce "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů" rok vydání 1972.
Napadá mne, dnes by se takové desky daly úspěšně frézovat na CNC. Nezkoušel někdo, jak takové desky navrhnout v Kicadu a pak exportovat do G-code, aby tam byly jednotlivé čáry ? Třeba už něco takového existuje...
Ono to v dnešní době nedává vůbec žádný smysl. Když chceš udělat "dělící" čáry, tak lze plochu složit z polygonů, ale je to hromada ruční práce a kromě retro vzhledu je to úplně k ničemu.

Třeba LPKF Protomat má v SW možnost odfrézovat nástrojem malého průměru jenom obrys spojů. Na jednoduché věci to ještě funguje, ale úspora času to není nijak významná. Normálně si spočítá kompromis a objede spoje dvěma menšími průměry, pak vezme třeba 2mm frézu a obere měď i na plochách. Ten odběr ploch je ze všeho nejrychlejší.
vaclavpe

#21 Příspěvek od vaclavpe »

HF_Tech píše: Ono to v dnešní době nedává vůbec žádný smysl. Když chceš udělat "dělící" čáry, tak lze plochu složit z polygonů, ale je to hromada ruční práce a kromě retro vzhledu je to úplně k ničemu.
Možná, v každém případě pro power věci je na takových deskách lepší rozvod tepla, mechanicky to může být taky odolnější a třeba to i zastíní trochu víc, než čárky.
Té ruční práci bych se pochopitelně chtěl vyhnout, jen přemýšlím nahlas, že by možná mohl existovat SW, který na základě vektorového popisu plošňáku bude schopen změřit vzdálenosti dvou cestiček v každém bodě a navrhe třetí "půlící" čáru.
Další důvod, proč to dělat, je při frézování šetření frézy, která pak jede tu cestu jen jednou - kdo má CNC v práci, ok, tam to zaplatí zaměstnavatel. Ale kdo s tím blbne doma, třeba by to ocenil. Já včera při prvních pokusech s CNC gravirkou V-břit hned poničil (ale to bylo zacházením, ne frézováním).
HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

Jestli máš sklony k masochismu, tak hledej "ninos v. 3.86" nebo "CopperCAM".
vaclavpe

#23 Příspěvek od vaclavpe »

HF_Tech píše:Jestli máš sklony k masochismu, tak hledej "ninos v. 3.86" nebo "CopperCAM".
Podívám se, díky, nicméně zatím bojuji se samotnou frézou, na konci oblouku s poloměrem 1,5mm se mi zlomí hrot, zatím nevím, čím to je...
HF_Tech

#24 Příspěvek od HF_Tech »

U toho frézování DPS potřebuješ tři věci. Konstrukce musí být fest tuhá, frézovaná deska musí být rovná a musíš seřídit přesně výšku, aby se frézovala jenom měď a lepidlo. Jakmile začneš brát skelné rouno, tak se břit velice rychle tupí. Pak je možné, že máš nekvalitní čínský HSS nástroj nebo ti moc hází vřeteno.

Já k tomu řeknu tolik, že jestli to bereš jako zábavu, tak OK. Utopíš v tom hromadu času a peněz a ten výsledek za to prostě nestojí. Rychlejší je fotocesta přes laserovou tiskárnu.
Lepší je věnovat usílí tomu, se pořádně naučit kreslit v EasyEDA nebo KiCADu a těch pár kusů si nechat vyrobit u číňana. Výsledek je úplně někde jinde a prokovené díry poskytují úplně jiné možnosti.
vaclavpe

#25 Příspěvek od vaclavpe »

HF_Tech píše: Lepší je věnovat usílí tomu, se pořádně naučit kreslit v EasyEDA nebo KiCADu ...
Kde jsou ty časy, kdy jsem kreslil rozšiřující desky s STM32 a CPLD k osmibitům :D
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Nemohl jsem si vzpomenout , kdo system dělicích čar používá , už jsem si vzpoměl . Znalí vědí .
Přílohy
dělicí čáry.jpg
dělicí čáry.jpg
Cust

#27 Příspěvek od Cust »

Když mi bylo 15, tak jsem takových tišťáků vyrobil hromadu - zabroušenou pilkou na železo nebo jehlovým pilníkem. :-D
Pak jsem přešel na chlorid železitý a kyselinu solnou s peroxidem, poté k panu Kohoutovi. Vůbec mi není líto, že mi to dnes vyrábí číňan s potiskem, maskou a prokovy.
Každopádně škrabání je technologie na moderní součástky nepoužitelná.
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Jak je výše vidět , tak i 8noh SMD se dá . :lol:
Cust

#29 Příspěvek od Cust »

to jo, ale v tomto pouzdře jsou nohy neobyčejně daleko od sebe - všechno ostatní má několikrát menší vzdálennosti
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše:Nemohl jsem si vzpomenout , kdo system dělicích čar používá , už jsem si vzpoměl . Znalí vědí .
Fídeq Power Amplifiers von Pilsen???
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“