Rada na koupi většího HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#31 Příspěvek od p32 »

DedVseved píše:Kdo se dnes před koupí staršího disku předem zajímá o to, v jaké poloze byl před tím namontován?
Nezajímá to nikoho. Tady jde pouze a jen o to upozornění na to, že se to může stát. Nebyl udán konkrétní výrobek a ani výrobce a kolik toho bylo najeto, ale pro akademické diskuse odborníků na EB to jako vždy stačilo.
Můj názor na jakýkoliv nový disk byl vždy takový, že je nutné, aby byl v prodeji aspoň ze 3 roky kvůli "ověření praxí" a taky nižší ceně. Taky je většinou možné, že se za těch pár let ta nová technologie vylepší nebo jde do sraček a konkurent přijde s něčím lepším.
DedVseved

#32 Příspěvek od DedVseved »

Když chceš montovat disky do stejné polohy, tak jsi rychle pochopil, že to je utopie a jestli chceš kupovat technologie, které se prodávají aspoň 3 roky, tak to bylo u mě splněno.
Taková diskuze opravdu nikam nevede.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od zdenoeddie »

Moja mala skusenost, domaci NAS, prvotne osadenie Seagate a WD Red 2x2TB v mirrore, obcasna cinnost, v podstate len v pripade zalohovania, prvy to vzdal Seagate asi po 8 rokoch prevadzky, WD bezi doteraz v sufliku ako docasne uloziste. Neda mi nespomenut, ze som mal disky so shindlom a bol to riadny shit.
Pred 3 rokmi inovovane, za klasiku WD Red 2x4TB uz bez sindlov atd. neskutocny posun v rychlosti a zatial bez problemov.

Akurat ma zacina zlostit ventilator v NASe (Zyxel), ale po tych rokoch ma to nejak nevzrusuje, snad sa medzi sviatkami k tomu dostanem k malej udrzbe.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RayeR »

matahari píše: S tím 32TB HAMR diskem Seagate Westernu zatápí. Asi se nechám tím HAMR diskem inspirovat.
Co jsem koukal, tak ted uz i WD a Toshiba maji podobne technologie a 32TB disky - WD ma ePMR a Toshiba MAMR (mikrovlnny ohrev).
matahari

#35 Příspěvek od matahari »

Aha, tenhle týden jsem někde četl, že je asi Seagate první, takže není. Díval jsem se do Alzy a tam mají největší 24TB, ale od obou značek.

Pro zajímavost je na fotce VelociRaptor, za který si WD nechal pěkně zaplatit jako za exluzivní zboží.
Dle odborníka p32 má tak usazené ložiska, že se roztočí jen chladičem vzhůru, přitom byl po celou dobu nainstalován naopak. Data se z něj naštěstí dostaly.
Každý kdo má trochu zkušenosti a podobný disk se mu dostane do rukou, tak zkouší právě jiné polohy, kdyby se disk tzv. chytl, takže usazené ložiska jsou tak trochu zcestné. O kejklech s mražákem nebo fénem se není třeba ani zmiňovat.
Přílohy
velociraptor.jpg
velociraptor.jpg
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od RayeR »

Tak kamarad jedou zachranil data z disku, ktery uz normalne nenabihal, vlozenim.do mrazaku v pytliku :) Me to teda nikdy nepomohlo, ale nemam duvod mu neverit, obcas se dejou veci :)
PotPalo

#37 Příspěvek od PotPalo »

Mám odskúšané že to funguje. Síce iba na chvíľku kým sa disk nezohreje, ale na skopírovanie niekoľkých súborov to stačilo. Samozrejme to nieje univerzálna rada, ono sa vždy pokazí niečo iné.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od MH111 »

zdenoeddie píše:
Akurat ma zacina zlostit ventilator v NASe (Zyxel), ale po tych rokoch ma to nejak nevzrusuje, snad sa medzi sviatkami k tomu dostanem k malej udrzbe.
Asi před rokem jsem zaznamenal hluk ventilátoru v NAS (Zyxel) a než jsem se dokopal k výměně, tak to vzdal asi řadič nebo co, disky se neroztočily a některé složky rozbité. Disky WD Green 3 TB jinak oba zdravé.
DukeNuke

#39 Příspěvek od DukeNuke »

Já jsem v NASu QNAP vyměnil původní ventilátorek za Noctuu. Výrazně se ztišil.
p32

#40 Příspěvek od p32 »

matahari píše:Dle odborníka p32 má tak usazené ložiska, že se roztočí jen chladičem vzhůru, přitom byl po celou dobu nainstalován naopak.
Kdybys nebyl mentálně zaostalej, tak by ses naučil i číst. Schválně, kde jsem to psal, když to tak tvrdíš?
matahari

#41 Příspěvek od matahari »

Že by tady, ale jak je tvým zvykem, tak se z toho jako vždy vylžeš.
p32 píše:To je tady zase odborníků na to, jak se má nebo nemá disk při montáži otočit nebo ne. Po pravdě, je to celkem jedno. Kdyby tomu opravdu rozuměli, tak o tom nepotřebují diskutovat. Jen se potvrdilo, kolik lidí ani neumí číst. V tom příspěvku šlo jen o to, že by se neměl disk po dlouhodobém točení obracet do jiné polohy, protože ložiska už mohou být tak dobře "usazená", že jim to prostě vadí. Což samozřejmě neplatí pro všechny výrobky od všech výrobců, protože to bylo jen upozornění a ne vykládání nějakého předpisu.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“