Dodatečné uzemění měniče

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JoinerNet

Dodatečné uzemění měniče

#1 Příspěvek od JoinerNet »

Dobrý den . Koupil jsem si sinusový měnič 12V na 220V k plynovému kondenzačnímu kotli . Zarazilo mne , že z výstupu měniče je fáze na obou vývodech , jak vpravo tak vlevo . Testoval jsem to na různých zařízeních a vše jede bez problémů , ale viděl jsem někde na youtube , takový měnič zapojený ke plynovému kondenzačnímu kotli a ten neudrží plamen a pořád se vypínal . Tak jsem pátral a našel jsem , že je potřeba jeden z výstupů měniče dodatečně uzemnit přes žárovku . Nemáte někdo s tímto problémem zkušenosti ? Nemám odvahu v těchto mrazech to testovat na kotli , abych něco neodpálil .
masar

#2 Příspěvek od masar »

Některé kotle (např. Destila DPL...) hlídají správné připojení fáze a nuly kvůli detekci hoření plamene. Když takový kotel připojíš obráceně (např. přes síťovou "rozdvojku"), vykoná jeden zapalovací pokus a vyhodí poruchu. Pokud se tvůj kotel chová podobně, bude nutné uzemnit příslušný vývod měniče.
:wink:
samponek

#3 Příspěvek od samponek »

Kotel měří ionizační sondou hoření plamene ( hořící plamen nese sebou vodivé částice a na tom principu elektronika pozná hoří- nehoří)
A když to zapojíš bez kostry, kotel nebude fungovat, teda trochu bude, ale jenom přes kapacitní vazbu transformátoru měniče a kotel se bude vypínat.

Přemosti to něčím jako 4n7/400V, radši 630V, to bude stačit (aby byl obvod uzavřen a nebylo to v luftě, stačí aby těch pár mikroampér mělo cestu zpět a bude to normálně fungovat)
Naposledy upravil(a) samponek dne 29 pro 2024, 10:17, celkem upraveno 1 x.
HF_Tech

#4 Příspěvek od HF_Tech »

Celkem spolehlivě to řeší oddělovací transformátor a ukostření "N" za trafem u kotle. Měniče speciálně ke kotli s "železným" trafem už to mají pořešené uvnitř. Stačí jen dodržet správné zapojení.
Přizemňování výstupu měniče jinak končí v lepším případě pádem do chyby po zapnutí, v horším případě vývinem dýmu v měniči.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jova1 »

Tím „uzemněním“ přes žárovku, se právě testuje, zda se jeden vývod toho měniče uzemnit trvale může, nebo ne. Pokud žárovka nesvítí, je uzemnění možné. Pokud svítí, je vstup propojený s výstupem a uzemnění není možné, právě kvůli té možnosti zničení měniče.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Napájecí napětí 12V je snad z akumulátoru, který je izolovaný. Proč by tedy shořel měnič uzemněním libovolného výstupu?
samponek

#7 Příspěvek od samponek »

Přemosti to kondenzátorem, jde o pár mikroampér střídavého proudu, aby ionizační sonda fungovala.
Uzemňováním natvrdo to bude galvanicky spojené se všemi možnými následky úrazu proudem, v lepším případě vyhořením atd, dejte na mě.
JoinerNet

#8 Příspěvek od JoinerNet »

Už jsem to testoval , ale ne na plynovém kotli . Ta žárovka nesvítí po připojení na uzemnění . Po testování vadaskou , mám na levém kolíku fázi , vpravo zem . Před uzemněním byla fáze i vpravo . Doma mám ještě starý typ vedení , jen fázi a nulu kde mám nulu spojenou s ochranným kolíkem a plynová kotel jede . Ale pokud bych to připojil přímo přes měnič , nula tam není a v tom je asi zakopaná pes . Proto bych to přizemnil dodatečně přes přívodní plynovou trubku , kterou mám venku dodatečně uzemněnou ,,,, vedení mám v kovové trubce 20m vedené 60cm nad zemí asi 20m přímo od plynoměru …… Šlo by to mimo zemnění elektrického rozvodu baráku
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Pokud věříš izolační pevnosti čínského transformátoru uvnitř měniče z hlediska stárnutí a provozu, klidně to tak udělej, je to tvoje zdraví, tvůj kotel, tvůj dům.

Bezpečný způsob jsem popsal výše.
JoinerNet

#10 Příspěvek od JoinerNet »

Jak to mám přemostit kondenzátorem ?
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Spoj to bezpečnostním kondenzátorem řady Y2, nebo řady X2, ne větším jak cca 56nF.
JoinerNet

#12 Příspěvek od JoinerNet »

Myslíš ten jeden výstup 220V se zemí propojit tím kondenzátorem ?
samponek

#13 Příspěvek od samponek »

Ano, aby byl uzavřený proud ionizační sondou a kotel mohl fungovat.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“