TVP Dajana, zvuková mezifrekvence
Moderátor: Moderátoři
TVP Dajana, zvuková mezifrekvence
Problém nastane až při nastavování poměrového detektoru. Cívka L234 jde ještě normálně nastavit na max, kdy napětí na elytu dosáhne lehce přes 7 voltů, ale následné vyvážení poměrového detektoru už je problém. V podstatě to na otáčení jádrem téměř nereaguje, jistej posun nastane až když se jádrem téměř dotknou jádra cívky L234. Ale zdaleka to není přijatelné.
Zvuk jakž tak funguje když trimr na potlačení amplitudové modulace nastavím na největší odpor a cívku L234 nastavím na nejlepší zvuk. Napětí na elytu v PD je v tu chvíli asi 4,5 V. Jádro cívky L236 ale stejně téměř nereaguje.
Součástky kolem poměrového detektoru, včetně diod z jiného PD jsem vyměnil ale beze změny. Cívku bohužel jinou nemám, ale nezdá se pohledové poškozená.
Potřeboval bych trochu nasměrovat, předem díky za případné rady.
Jinak cívky na PAL dekodéry jsem si motal, tohle musí být +- stejné, tedy 20-30 závitů, žádná hrůza. Když to odvineš a navineš znovu novým drátem, tak to musí být OK.
Nicméně zvuk stále vrčel při titulcích, což bylo způsobeno tím, že se někdo hrabal do odlakovače nosné zvuku L206. Po výměně jádra a nastavení je obraz i zvuk bez závad.
Jen mě teď zajímá jak je takovéhle závada možná? A to s ní telka fungovala celý aktivní provoz?