Další PRC podvod a lež (LED svítilny)...
Moderátor: Moderátoři
Další PRC podvod a lež (LED svítilny)...
Píšou na ní 10W LED, výdrž až 4 hodiny atd. Tak jsem si říkal, kde asi bude pravda, jak se to uchladí atd. No a dnes jsem se dostal k demontáži a měření (poté, co jsem měl dojem, že svítilna krátce po zapnutí nějak "vadne", a to i se zaručeně dobou a nabitou LiIon 18650)...
Takže ano, okolo 10W to má, ale jen cca pár vteřin po zapnutí (počáteční proud okolo 2,5A při napětí z lab. zdroje 4V). Pak MCU v interní elektronice začne postupně snižovat střídu PWM napájení, a to z počátečních cca 81,5% na konečných cca 15,8% (cca po 1 min 12 sec).
Kdo chce vidět průběh, je tady.
U nižšího stupně jasu volitelného tlačítkem je přitom střída PWM cca 9%, ta už se dále nemění.
Takže zase oser jako blázen. Aneb lžeme, protože musíme respektovat fyzikální realitu, zde konkrétně to, že to prostě nelze uchladit, ale nepřiznáme to. No a třeba tady se systémoví vlezdoprdelisti rozepisují o tom, jak je to vlastně "normální".
Aby bylo pro méně chápavé jasno, o co mi jde: PRCák "vyřešil neřešitelné", ale jako obvykle podvodem, polopravdou či přímou lží.
Kdyby rovnou napsali, jak se to chová a z jakého důvodu, bylo by to bez problémů. Ale proč, že, když se můžou chovat "jako vždycky".
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Ono tohle ještě někoho překvapuje?PotPalo píše:Ja mám z Hoferu baterku Casalux na dve AA batérie. LED to má vraj OSRAM 3W, ale podľa môjho dojmu to svieti asi ako iné 1W baterky, a ešte nechutne bliká s PWM (to je vidieť pri pohybe). Výhoda je že to svieti postupne slabšie ako slabnú batérie, aj so skoro vymlátenými batériami to ešte dokáže slabúčko svietiť. A dve AA batérie sa v tom dajú vymeniť aj po tme. Inak to má nechutný bledomodrý odtieň svetla.
To PWM nieje zdraviu škodlivé? Kedysi blikali neónky a TV obrazovky na 50 Hz, a vraj to bolo škodlivé. Dnes bliká kadejaká LEDka, reflektor, denné svietenie ale aj červené zadné svetlá na autách, a nikto sa nevzrušuje. Pritom to bliká vyššou frekvenciou ako 50 Hz, a ostrejšie. Oko reaguje clonou na nejakú priemernú intenzitu svetla lebo má "zotrvačnosť", takže tie pecky dostáva podstatne vyššie než na aké je zaclonené. V podstate ako by niekto stále blikal bleskom z foťáku a my na to čumíme a nevnímame to. (ale samospráva to už rieši, robí na chodníkoch štuple pre nevidiacich)
Zkopírováno do samostatného vlákna
Uvažujem že na PWM blikajúcu LEDku pripojím paralelne kondenzátor, ak sa tam niekde vojde. Snáď to nepoškodí elektroniku.
Mimochodom, táto téma sa snáď dala nazvať aj lepšie, nie takto ničnehovoriac.
Jo, to je přesně ono. To jsou šmejdi...vůbec jsem netušil, že něco takového vymyslí a budou prodávat.jezevec píše:Podobně se chová reflektor z Lidlu 21:35.
Nejhorší je, že (nejen) euroamerická civilizace se svými někdejšími hodnotami se tomuhle sráčství dokonale přizpůsobila a bere ho "za své"...
kdo ne - hledá důvod.
Tiež mám podobnú "baterku" na občasné prisvietenie "niečoho" a že jej dobitie je niekoľkonásobne dlhšie, ako jej svietenie.. ale na tých pár chvíľ mi postačí... keď potrebuje niekto intenzívne svietiť napr. pri kempingu - tak nech si tam aj patričnú batériu prinesie - ten jeden LiIon článok toho moc nedá...nech bude akejkoľvek kapacity a kvality... ten kvalitnejší to dá len o pár "chvíľ" dlhšie..
Ještě k dredově poznámce: já jsem to kupoval s vědomím, že to bude různě ošizené a skutečné parametry budou jinde.
Ale tohle jsem prostě nečekal - tím spíš, že když svítilnu člověk zapne, tak světlo je vážně silné a nikoho rozumného nenapadne, že za chvíli to úmyslně bude jinak... Jo, prostě jsem se na chvilku přestal chovat rozumně a jako "fízl" a už jsem ji držel...
Já se v tom dnešním marastu úpěnlivě snažím hledat něco pozitivního, ale "oni" (lze dosadit PRCáka, korporáty, vlády....) mně vždycky překvapí něčím ještě horším, než jsem předpokládal.
No nic, informaci jsem předal a dál to nebudu rozpatlávat.
kdo ne - hledá důvod.
- najít ve videu čas, kde to chci spouštět,
- pod videem kliknout na tlačítko "Share",
- ve vyskočivším okně zaškrtnout dole "Start at" (je předvyplněný aktuální čas ve videu, lze případně i změnit) a
- zkopírovat textový link z tohoto okna
Pak to rovnou startuje v 21:25 bez ručního posouvání a hledání
Ja som si takúto-podobnú "svítilnu/baterku" kúpil len tak - veď sa niekedy hodí... bez baterky - za pár šupov... mal som (mám) zopár - ešte celkom dobrých článkov z NTB packov, tak prečo ich nevyužiť.. Tá prvá -čo som tam dal, stále postačuje na pár minutové svietenie na neosvetlenej ceste a pri odomykaní dverí na FI (nesmusím si svietiť mobilom).. Dobíjam tak raz za 3-4 týždne - mobil pomaly každý deň
Syník si kúpil "svítilnu" s bleskami a VN paralyzátorom... má tam dve lionky v sériii - svieti perfektne pár minút - a "blesky s paralyzérom - účinok majú - kope to jak sviňa " ?? ale možno 5-6x za sebou??
Odvtedy je na chodbe na poličke...asi s nej aspoň baterky vyberiem, nech to nezhnije
Vcelku bez problémů (až na nějaké potíže s oxidací a špatným kontaktem), jen LiIon se musí nabíjet externě.
Dokonce jsem ji jednu dobu používal na kole. Jo, taky využívám vyřazené 18650 z ntb akupacků. Tedy tam, kde to nevadí...
Edit: tak teď koukám, že Cree XR-E Q5 má katalogově uváděno 107 lm, takže PRCák lhal i v tomto případě...
kdo ne - hledá důvod.
Těch 107 lm má při 350 mA. Při maximálním dovoleným proudu 1000 mA může mít těch 250 lm.JirkaZ píše:J tak teď koukám, že Cree XR-E Q5 má katalogově uváděno 107 lm...