Vzdálenost SPD mezi s sebou - správné řešení??

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
aligator

Vzdálenost SPD mezi s sebou - správné řešení??

#1 Příspěvek od aligator »

Zdravím všechny znalé, kteří máte chuť číst můj dotaz a budete mít chuť odpovědět.

Řeším jednu věc, mám novostavbu, kde mám hlavní domovní rozvaděč (dále HDR), Na začátku je svodič přepětí T1+T2+T3 od výrobce ETI (12,5kA), set 3+0. SPD je pomocí vodiče CYA 25mm2 připojen na MET.
Tento vodič je veden v naprosto samostatné a oddělené chráničce. Není v žádném souběhu s jiným vedením.

Dodatečně byla přidána malá elektrárna FVE s ON grid měničem (bez baterií, atd).

Z FV panelů je pod střechou samostatný DC rozvaděč, kde je svodič přepětí od výrobce Weidmuller T1+T2, set 3+1. Vývod na MET je proveden vodičem CYA 16mm2 dle pokynů výrobce.
Panely jsou instalovány v ochranném úhlu jímačů. Dostatečná vzdálenost je dodržena i na vedení na půdě.
V příloze posílám nákres jak je vše skutečné rozmístěno.

Kousek dál od HDR vznikl nový podružný rozvaděč kde je RCD a jistič pro měnič a pomocné obvody a případné rezervy do budoucna.

Propojovací kabel mezi HDR a měničem je CYKY 5x4mm2.
V podružném RZV jsem nachystal svodič přepětí T2 od výrobce EATON (SPCT2-280),set 4+0, abych eliminoval případné spínací přepětí, které by mohl měnič vytvářet anebo naopak. Pak ovšem ale jsem si uvědomil, že má být dodržena koordinace SPD.

Délka kabelu mezi podružným RZV a HDR je 260-270cm, což není mnoho.
Dnešním dnem mám z SPD v podružném RZV raději vyndané bloky.

Mám strach, abych si situaci naopak nezhoršil.
Přílohy
skutečnost.png
skutečnost.png
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

SPD T1+T2+T3 je tak trochu reklamní nesmysl!

V rozváděči T3 nepotřebuji, a T3 funguje cca do 5 metrů, takže každý delší okruh, vývod, delší než 5m se dá považovat za nechráněný 3. stupněm

Pokud dám někam T1 a pak za to dám T2 úplně jiného výrobce, není tam zaručena koordinace, takže trochu nejistota a možná úplně špatně
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Na tom výrobci ochran tak moc asi nezáleží, stejně tam je svodič na jedno brdo. Pro to lepší oddělení je dobrá tlumivka, třeba dva závity přív. vodiče, pokud je místo v rozvaděči.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“