pájení postříbřených sovětských odporů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
yakl

#16 Příspěvek od yakl »

Uznávam, že tu je problém spájkovanie. Myslím si, že ak pošúcham prstami vývod rezistora typu TR15x s postriebrenými vývodmi a použijem trošku kolofónie s trubičkovým cínom s obsahom olova, že sa prispájkovať dá. Dávno som to nerobil, ale mám na chate nejaké nepoužité ruské odpory v originálnom balení, ktoré si ležia u mňa na chate 30 rokov, asi skúsim cez deň zájsť a vyskúšam, ako sú spájkovateľné.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od workhard »

Pocínoval bych to s Razantem.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
nonarcis

#18 Příspěvek od nonarcis »

zdravím, já mám takový neodbytný pocit, že to AgSi -něco, po zapájení olovnatou pájkou tak nějak difunduje do tej pájky a vytvoří snad polovodivou vrstvu s velikým potencialem ke korozi,
při nějakejm tom bastlení jsem potřeboval odpájet pár takýchto odporou, tak jsem je podpáčil šroubovákem, a vida, všechny vyjely víceméně jako po másle, tedá bez paječky, na sucho, tedá bez pájení, černé byly furt,
vyhodit ty odpory je mi škoda, řek bych, že jsou dost dobré na to takové domácí bastleníčko,
PavelFF

#19 Příspěvek od PavelFF »

Tak jim prostě nožíkem nebo čímkoli jiným oškrábej zčernalé pokovení až na čistou měď a pájej měď. Je to úplně v pohodě. Jen to zpomaluje osazování (doma to nevadí). Já takové vývody vždycky oškrábal, pak pocínoval a až potom osazoval a pájel. A nemusíš používat agresivní tavidla.

Jestli ti to neodbytný pocit nedovolí, tak odpory vyhoď nebo daruj. Musíš se rozhodnout.

Mimochodem i nestříbřené vývody(cínované) po (dlouhém) čase zoxidují a vyžadují podobný postup.
yakl

#20 Příspěvek od yakl »

yakl píše:Uznávam, že tu je problém spájkovanie. Myslím si, že ak pošúcham prstami vývod rezistora typu TR15x ...
Doniesol som si rezistory, nepoužité vyrobené v rokoch 1981 až 1991 a skúšal som. Naozaj sa ukazuje, že oškrabať postriebrenie až do medi a pocínovanie zaručí správne zaspájkovanie rezistora do nejakého zariadenia. Používam stále kolofóniu a cínovú spájku s obsahom Pb. Ostatné spôsoby neprinášajú bezpečné spájkovanie.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“