Potenciometr pro mikrovlnku Whirlpool AWM 360

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Petr-II

Potenciometr pro mikrovlnku Whirlpool AWM 360

#1 Příspěvek od Petr-II »

Najde se tu nějaký servisák, který má v šuplíku ovládací potenciometr této MW? Případně, čím nahradit? Označení 481910148142. Děkuji.
Přílohy
MWpotenciometr.JPG
MWpotenciometr.JPG
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Není to potenciometr, ale rotační n-kodér. Dá se nahradit rozměrově podobným, na počtu kroků až tak nezáleží. Dá se taky jednoduše opravit, stačí jej rozdělat a vyčistit. Není to poruchová součástka, je určitě vada v něm? Co ti to dělá?
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Stačí odehnout 4 packy zepředu od hřídelky, ani se nemusí dobejvat z plošáku a vyčistit něčím na kontakty a pak nakonzervovat, já do něj dal řídkou silikon mazelínu. Mě v MW náhodně vynechával kroky, nebo měnil nahodile směr, později nešel vůbec. Kontakty vevnitř byly černý jak bota. Asi to dělají výpary z vaření, mikrospínače na tlačítkách byly zase vevnitř zrezlý až shnilý.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Petr-II

#4 Příspěvek od Petr-II »

Ano, někde psali potenciometr a někde rotační kodér. Nahodile to přidává/ubírá hodnoty i když točíš jedním směrem. Chce to nervy nastavit nějakou hodnotu. Děkuji za rady! Zkusím rozebrat a vyčistit.
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Mám tutéž troubu (pokud se nepletu) a pochopitelně je to/je tam rotační enkodér.

Jak píšou kolegové, dá se nahradit jiným elektricky a mechanicky zaměnitelným typem, nebo rozebrat a vyčistit.

Malinko víc bych napružil kontakty běžce. Možná bych tam místo silikonové vazelíny dal nějaký značkový kvalitní prostředek na kontakty, popř. Konkor (oboje jen film na postříbřené dráhy).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
kovka

#6 Příspěvek od kovka »

Petr-II

#7 Příspěvek od Petr-II »

Děkuji všem! Rozebráno (stačilo opravdu jen odehnout ty packy), vyčištěno a stříknuto KONTOXem (nic jiného doma nemám). A opět to funguje, jak má. Rozměry sedí na odkaz od "kovka", tak v případě problémů objednám. Ještě jednou díky!
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“