Mini PC a rušení DVB-T2
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
Mini PC a rušení DVB-T2
Jenže když mini PC pustím, tak mi přestane hrát ČT multiplex na 26. kanálu (514MHz), ale zbylé multiplexy fungují nadále.
Měl jsem vypůjčenou jinou aktivní anténu a je to stejné. Žádná společná anténa k dispozici není. Také s jiným zdrojem k PC je to beze změny. PC jsem se snažil umístit asi o 2 metry dál od monitoru a také nic. Zkusil jsem STB schovat za kus plechu, což taky nepomohlo.
Vím, že to mám takové polovičaté řešení, ale s předchozím starým notebookem to bylo v pohodě. Jenže ten už moc nestíhal a ČT sport mám vždy puštěný jako kulisu.
Nemáte někdo nějaký nápad, co by se dalo spáchat?
- josef_novak
Stačí vhodná https://cs.wikipedia.org/wiki/Faradayova_klec
napríklad https://www.nasenadobi.cz/struhadlo-nerez-4-hrany/
EDIT:
júúú, aha aká paradná faradayová klietka
https://www.alza.cz/zwilling-nerezovy-c ... 372354.htm
- josef_novak
@samec: Ten feritový filtr jsem měl na tom jiném zdroji a bylo to beze změny.
Budu mít na vyzkoušení jiný STB, který má kovovou krabičku, tak potom poreferuji. Ten můj je Strong SRT8209 a ještě jsem ho nerozebíral, ale předpokládám, že tuner bude mít stíněný.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Tady vidím hlavní příčinu, několik chyb najednou:josef_novak píše:...mám ho ve stejné místnosti s DVB-T2 set-top-boxem, který je připojený k druhému monitoru. STB má aktivní anténu připojenou asi 2 metrovým koaxiálem, která je umístěna pod topením. Bez problému mi fungují všechny multiplexy.
- aktivní anténa má zesilovač, který se snadno zahltí rušením i mimo TV pásmo
- umístění antény v místnosti je jen náhražkové řešení, které nezajistí spolehlivý příjem, leda by síla pole vysílače byla skutečně značná
- umístění antény pod topením - pod jakým a kde? Trubky ÚT fungují jako další prvek antény, která je v blízkosti, a rušení přijímají velmi dobře, zatím, co pro užitečný signál můžou představovat ostře laděnou zádrž (vztah vlnové délky k délkám úseků trubek)
- umístění antény ve stejné místnosti, kde produkuješ rušení, je ještě větší nesmysl
- nižší datové toky vysílání v HD umožňují snadnější překonání poruch v signálu, MUX21 ale potřebuje dat daleko víc, tedy poškození signálu je daleko snadnější, settopbox ho nemusí pak vůbec identifikovat.
- no a pak je otázka, jak a kudy máš vedené a odrušené napájení a datová vedení od zdroje rušení, případně, jestli tam nemáš nějakou tu zemní smyčku, o které tu už výše byla řeč.
Napřed zkus dát anténu co nejvýše a uber jí zisk tak, aby settopbox ukázal maximální kvalitu signálu, nejlíp tak, aby koukala oknem (jestli tam máš kovové žaluzie, tak máš další problém s nežádoucími prvky antény, případně s jejím stíněním).
Ale nejspolehlivější řešení je vždy normální pasivní anténa (bez zesilovače) co nejvýše a venku.
Za pasivní anténu má smysl vrazit propust jen TV pásma s potlačením rušivých signálů UMTS, U:fon, 5G aLTE (třeba takovou), a i to jen v případě, že mezi filtr a settopbox musíš vrazit předzesilovač, což je kvůli 2 m kabelu blbost.
Ale z aktivní antény ti leze signál už degradovaný, tam takový filtr postrádá smysl.
Nakonec by šlo i aktivní anténu umístit ven, ale nesmíš mít v blízkosti BTS O2 internetu v pásmu 464 MHz, případně BTS zprostředkující LTE či 5G internet, taková anténa i s komunikujícím modemem či mobilem u tebe nebo i některého souseda ten signál taky spolehlivě započítá mezi užitečné signály, což se settopboxu líbit nebude, jak už máš vyzkoušené s jiným zdrojem rušení. Při troše pokusničení přesto nějaký výsledek dosažitelný být může.
Mně pomohlo jen snížit napájecí napětí antény z 12 V na 5 V ze settopboxu, mám vyzkoušené, že při překročení 9 V už spadne kvalita signálu. Sice to anténě snížilo zisk, přesto Krásné ze vzdálenosti 72 km přijímá spolehlivě (proti ostatním vysílačům je stíněná paneláky ze tří stran, z toho právě na dvou z nich ve vzdálenosti asi 150 až 200 metrů jsou BTSky tří sítí).